Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η μικρή ΕΚΤΕΡ που εξέπληξε το ταμπλό και τι συμβαίνει στις κεφαλαιοποιήσεις των 10 εκατ. ευρώ

Η μικρή ΕΚΤΕΡ που εξέπληξε το ταμπλό και τι συμβαίνει στις κεφαλαιοποιήσεις των 10 εκατ. ευρώ
Μία μικρή είδηση μπορεί να κάνει τη διαφορά για τις συγκεκριμένες εταιρείες όπως ένα έργο ή μία απόφαση για αγορά ιδίων μετοχών
Η μικρή κατασκευαστική ΕΚΤΕΡ, εντυπωσίασε τους επενδυτές στη χθεσινή (8/2) συνεδρίαση με την εντυπωσιακή άνοδο της μετοχής και το σκαρφάλωμα σε υψηλά 9 ετών, αλλά και την εξίσου εντυπωσιακή αύξηση του όγκου των συναλλαγών.
Άλλωστε δεν έχουν περάσει και πολλοί μήνες από τότε που έκανε ελάχιστες πράξεις ανά συνεδρίαση.
Παράλληλα η κίνηση της μετοχής ήρθε να υπενθυμίσει πως σε αυτήν την κατηγορία μετοχών μία μικρή είδηση για άλλες εταιρείες διαφορετικού μεγέθους, για τις συγκεκριμένες είναι «φιλί ζωής».
Στην ίδια κατηγορία, αυτήν δηλαδή των εταιρειών με αποτίμηση γύρω από 10 εκατ. ευρώ η λίστα των ποιοτικών περιλαμβάνει και άλλες όπως Profile, Νάκας, Δρομέας, Περσεύς και άλλες, που ξεχωρίζουν για τους δικούς τους λόγους η κάθε μία.
Η ΕΚΤΕΡ ανακοίνωσε πως ανέλαβε έργο 19,7 εκατ. ευρώ με προθεσμία αποπεράτωσης των εργασιών 15 Απριλίου 2019.
Ο τζίρος της ΕΚΤΕΡ στο εξάμηνο 2017 ήταν μειωμένος στα 3 εκατ. ευρώ καθώς η διοίκηση δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να αναλαμβάνει έργα χωρίς εξασφαλισμένο κέρδος.
Πάντως αν και ο τζίρος ήταν χαμηλός και υπήρξαν ζημιές 680 χιλ. ευρώ στο εξάμηνο, η ανάληψη του έργου δείχνει πως η συνέχεια θα είναι καλύτερη.
Από την άλλη οι μηδενικές τραπεζικές υποχρεώσεις, τα 5,3 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα (50% της αποτίμησης) και η καθαρή θέση των 20,2 εκατ. ευρώ (p/bv περίπου 0,5) δείχνουν πως οι αγοραστές το τελευταίο διάστημα γνωρίζουν τι κάνουν.  
Όμως μεγάλο asset της εισηγμένης είναι τα 320 στρέμματα που διαθέτει στην Πάρο και σίγουρα ενισχύουν την «κρυμμένη αξία» της μετοχής.
Η κρυμμένη αξία που υπάρχει σε πολλές μετοχές της κατηγορίας της μικρής κεφαλαιοποίησης έχουν αποτελέσει λόγο για άνοδο.
Για παράδειγμα η αποτίμηση της Profile είναι σχεδόν όση η ρευστότητα που διαθέτει.
Η ανακοίνωση της αγοράς ιδίων μετοχών έδωσε σημαντική άνοδο στον τίτλος.
Η Δρομέας έχει καλή συμπεριφορά εδώ και μήνες και αναλαμβάνει συνεχώς νέας έργα.
Η Περσεύς έχει εδώ και καιρό αγοραστές καθημερινά στο limit up και εσχάτως κάνει και λίγο όγκο και κλείνει στο limit up, βελτιώνοντας την αποτίμηση.
Έχει χαμηλό δείκτη p/bv και η διοίκηση έχει καταφέρει να απομοχλεύσει τον ισολογισμό αφού εισέπραξε οφειλές της Σελόντα.
Όμως οι αγοραστές περιμένουν την πώληση των Νηρέα και Σελόντα από τις τράπεζες, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε δημόσια πρόταση στην Περσεύς η οποία ελέγχεται από τη Σελόντα.
Το free float της μετοχής είναι εξαιρετικά χαμηλό και θα μπορούσε εύκολα η μετοχή να βγει από το ταμπλό με υπεραξία για όσους αγοράζουν ή προσπαθούν να αγοράσουν τόσο καιρό.
Η Νάκας τέλος κάθε χρόνο δίνει καλές αποδόσεις στους μετόχους, έχει καλό ισολογισμό και διαπραγματεύεται ελκυστικά.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης