Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Εξαγωγές γερμανικών όπλων - Πλήρες «πάγωμα» ή γεωπολιτικό παιχνίδι;

Εξαγωγές γερμανικών όπλων - Πλήρες «πάγωμα» ή γεωπολιτικό παιχνίδι;
Η Γερμανία αποφάσισε πρόσφατα να παγώσει τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία καθώς και στις χώρες που συμμετέχουν στον πόλεμο στην Υεμένη.
Το τελευταίο αυτό βήμα οφείλεται στην αυξανόμενη πίεση που ασκήθηκε στο Βερολίνο για να αποστασιοποιηθεί από τη καταστροφική στρατιωτική εκστρατεία της Σαουδικής Αραβίας.
Η Γερμανία εκμεταλλεύεται εδώ και πολύ καιρό τη βιομηχανία όπλων της, προκειμένου να επεκτείνει την γεωπολιτική επιρροή της στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, ωστόσο τώρα υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια στη διεθνή σκηνή λόγω της δυσαρέσκειας του δυτικού κόσμου για τις σαουδαραβικές και τουρκικές επιχειρήσεις, κάτι που υποσκάπτει το γόητρο του Βερολίνου.
Η Γερμανία καταβάλλει προσπάθειες να δείξει ότι ανταποκρίνεται σε αυτήν την κριτική, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν σκοπεύει πραγματικά να επανεκτιμήσει τη στρατιωτική της σχέση με αυτές τις δύο Μουσουλμανικές μεγάλες δυνάμεις.
Ο λόγος για την υποψία αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η ανακοίνωση της Υεμένης είναι πολύ αόριστη και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο οι εξαγωγές προς τις λεγόμενες "χώρες μεταβίβασης" όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία να εξακολουθούν να συμβαίνουν, διατηρώντας έτσι μια λύση για να μπορέσει η Γερμανία να πωλήσει έμμεσα τα εμπορεύματά της στη Σαουδική Αραβία και σε άλλες χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση.
Επιπλέον, δεν υπάρχει ακόμα επιβεβαίωση ως προς το αν αυτό θα επηρεάσει τις υπάρχουσες στρατιωτικές συμβάσεις που εφαρμόζονται αυτήν τη στιγμή ή θα αφορούν μόνο μελλοντικές στρατιωτικές συμβάσεις.
Όσον αφορά την Τουρκία, η απόφαση είναι πολύ πιο ξεκάθαρη, διότι το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις συνομιλίες για την αναβάθμιση των γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard που έχει αγοράσει η Τουρκία, δημιουργώντας έτσι ακόμη ένα "χτύπημα" στην ήδη κατακερματισμένη γερμανο-τουρκική σχέση.
Παρόλα αυτά, είναι απίθανο η Γερμανία να παραχωρήσει τη θέση της ως ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς όπλων στον κόσμο.
Η Γερμανία "αγκαλιάζει" τον αδίστακτο ρεαλισμό όταν πρόκειται για μη ευρωπαϊκές υποθέσεις στην Αφρική και την Μέση Ανατολή και της "στρατιωτικής διπλωματίας" της.
Στην περίπτωση της Αφρικής, το Βερολίνο προωθεί πολυμερείς στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Νίγηρα και αλλού, προκειμένου να εξουδετερώσει την παράνομη μετανάστευση, ενώ η δέσμευσή του στην περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι η συνέχιση της πώλησης όπλων στις μεγάλες δυνάμεις της περιοχής,  για να ενισχύσει τις εταιρικές του σχέσεις με τα κράτη της ευρύτερης περιοχής.
Συνολικά, το μάθημα είναι ότι ακόμη και οι υπερ-φιλελεύθερες χώρες όπως η Γερμανία εκμεταλλεύονται έξυπνα μια δέσμη πολιτικών επιλογών νεο-ρεαλισμού στη διεθνή σκηνή, ανεξάρτητα από το πόσο αυτό μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με τις δηλωμένες αξίες τους.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης