Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

ΝΑΤΟ: Υπό το φόβο της Ρωσίας, ΗΠΑ και Γερμανία προσφέρονται να φιλοξενήσουν νέες διοικήσεις της συμμαχίας

ΝΑΤΟ: Υπό το φόβο της Ρωσίας, ΗΠΑ και Γερμανία προσφέρονται να φιλοξενήσουν νέες διοικήσεις της συμμαχίας
Οι ΗΠΑ και η Γερμανία προσφέρθηκαν να φιλοξενήσουν δύο προτεινόμενες νέες διοικήσεις του ΝΑΤΟ
Οι ΗΠΑ και η Γερμανία προσφέρθηκαν να φιλοξενήσουν δύο προτεινόμενες νέες διοικήσεις του ΝΑΤΟ που αποβλέπουν στον περιορισμό της Ρωσίας, όπως δήλωσαν διπλωμάτες και αξιωματούχοι, σε μία ένδειξη υποστήριξης της συμμαχίας που έχει αντίκτυπο στον Ψυχρό Πόλεμο.
Ως μέρος της αντίδρασης του ΝΑΤΟ στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, οι σύμμαχοι εξετάζουν το σχεδιασμό και τη στρατηγική του βόρειου Ατλαντικού, ώστε να διατηρούν τις θαλάσσιες διαδρομές ασφαλείς από τα υποβρύχια του εχθρού, καθώς και μια διοικητική διοίκηση που εστιάζει στην ταχύτερη μετακίνηση στρατευμάτων σε όλη την Ευρώπη.
Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, όμως ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Jim Mattis θα συμμετάσχει με άλλους συμμάχους υπουργούς Άμυνας την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες για να συζητήσει τα σχέδια και για τις δύο διοικήσεις, θέτοντας το σκηνικό για τους ηγέτες του ΝΑΤΟ, να λάβουν επίσημη απόφαση σε μια σύνοδο κορυφής τον Ιούλιο 2018.
"Η Γερμανία και οι ΗΠΑ έχουν προσφερθεί και οι δύο και αυτό είναι ένα καλό σημάδι της υποστήριξής τους, ιδιαίτερα από τον πρόεδρο τον ΗΠΑ Donald Trump", δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ.
"Πολλοί σύμμαχοι περιμένουν να προχωρήσουν".
Οι διοικήσεις θα φέρουν κύρος και επενδύσεις, επομένως ενδιαφέρονται και άλλοι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της Πορτογαλίας και της Πολωνίας, δήλωσαν οι διπλωμάτες.
Αλλά οι προσφορές της Γερμανίας και των ΗΠΑ έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα λόγω του ότι είναι δύο από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις στο ΝΑΤΟ.
Ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η θέση των διοικήσεων «θα αξιολογηθεί τους επόμενους μήνες».
Σύμφωνα με δύο διπλωμάτες και τρεις αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για τα σχέδια, οι ΗΠΑ πρότειναν να φιλοξενήσουν την διοίκηση στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια, όπου το ΝΑΤΟ έχει ήδη επιχειρήσεις.
Η γερμανική φιλοξενία θα μπορούσε να είναι στο Ουλμ, στη νότια Γερμανία ή ενδεχομένως στην Κολωνία, δύο τοποθεσίες όπου η χώρα που έχει ήδη εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ και πολυεθνικών εταιρειών, ανέφεραν.
Η δημιουργία των δύο νέων διοικήσεων, οι οποίες δήλωσαν οι διπλωμάτες θα απασχολούν συνολικά 1.500 άτομα, θα είναι η πρώτη επέκταση σε δύο δεκαετίες, μετά τις απότομες περικοπές του ΝΑΤΟ το 2011.
Η κίνηση είναι αρκετά συμβολική για τους ανατολικοευρωπαίους συμμάχους, ενώ η γερμανική προσφορά έρχεται σε μια εποχή που το Βερολίνο αντιμετώπισε πίεση από την Ουάσινγκτον, για να διαθέσει περισσότερα για τις αμυντικές δαπάνες.
Ενώ η στρατηγική δεν θα αναζωογονήσει αρκετά τη συμμαχία, θα διευρύνει το νέο αποτρεπτικό μέτρο του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας, το οποίο περιλαμβάνει περιφερειακές δυνάμεις στη Βαλτική, στην Πολωνία και στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου.
Η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, η άμεση στήριξή της προς τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία και μια εκούσια εκστρατεία παραπληροφόρησης για την υπονόμευση της δημοκρατίας σε ΗΠΑ και Ευρώπη, έχουν θορυβήσει τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών.
Ο Ben Hodges, ο οποίος αποχώρησε πρόσφατα ως διοικητής του στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ζητούσε από τη Γερμανία να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στη διαχείριση των διοικητικών και μεταφορικών αναγκών της συμμαχίας.
Οι εθνικοί και οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί περί συνόρων, καθιστούν αργή και δαπανηρή τη μετακίνηση στρατιωτικού εξοπλισμού και στρατιωτών.
Η φιλοξενία της διοίκησης θα περιλαμβάνει την ευθύνη για την αεροπορική άμυνα και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, καθώς και για την εκπαίδευση και τη μετακίνηση των επόμενων δυνάμεων, ανέφερε ένας αξιωματούχος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης