Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde: Να εξεταστούν οι μακροπρόθεσμες δυνατότητες των κρυπτονομισμάτων, υπό έλεγχο

tags :
Lagarde: Να εξεταστούν οι μακροπρόθεσμες δυνατότητες των κρυπτονομισμάτων, υπό έλεγχο
H Christine Lagarde «βλέπει με καλό μάτι» τις μακροπρόθεσμες δυνατότητες των ψηφιακών νομισμάτων, υπό ρυθμιστικό έλεγχο
Η ραγδαία εξέλιξη των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών εμπεριέχει μεγάλα οφέλη αλλά και κινδύνους, σχολίασε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κα Christine Lagarde, εκτιμώντας πως, ειδικά σε ό,τι αφορά τα ψηφιακά νομίσματα, πρέπει να εξεταστούν σοβαρά οι προοπτικές τους σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, υπό, ωστόσο, ρυθμιστικό έλεγχο.
Μιλώντας σε εκδήλωση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements, BIS), η Γαλλίδα αξιωματούχος επισήμανε ως έναν από τους μεγάλους κινδύνους το «ξέπλυμα μαύρου» χρήματος που επιχειρούν ορισμένοι μέσω των κρυπτονομισμάτων, εκμεταλλευόμενοι την ανωνυμία που προσφέρεται.
«Σε αυτό το πλαίσιο, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο κρίνεται πιο σημαντική από ποτέ», συμπλήρωσε.
Στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, η κα Lagarde είχε υποστηρίξει πως το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα έχουν το ίδιο μέλλον με το διαδίκτυο.
«Θα μπορούσαν να εκτοπίσουν τις κεντρικές και τις εμπορικές τράπεζες», είχε σχολιάσει, συμπληρώνοντας πως τα σημαντικά προβλήματα που παρουσιάζουν τα κρυτπονομίσματα, μπορούν να σταθεροποιηθούν με την πάροδο του χρόνου.
Μακροπρόθεσμα, η ίδια η τεχνολογία μπορεί να αντικαταστήσει τα εθνικά κονδύλια, τη συμβατική χρηματοπιστωτική διαμεσολάβηση, και μάλιστα «θέτει ερωτηματικά στο τραπεζικό μοντέλο που γνωρίζουμε σήμερα.
Όχι πολύ καιρό πριν, ειδικοί ισχυρίστηκαν ότι οι προσωπικοί υπολογιστές δεν θα υιοθετηθούν ποτέ και ότι τα tablet θα χρησιμοποιηθούν μόνο ως σουβέρ του καφέ.
Οπότε καλό θα είναι να πάρουμε πιο σοβαρά τα κρυπτονομίσματα».
Όπως είχε αναφέρει η κα Lagarde, δεν πρόκειται για ψηφιακές πληρωμές σε υπάρχοντα νομίσματα - μέσω Paypal και άλλων παρόχων ηλεκτρονικού χρήματος όπως η Alipay στην Κίνα ή η M-Pesa στην Κένυα.
«Τα κρυπτονομίσματα είναι μια διαφορετική κατηγορία, επειδή παρέχουν το δικό τους σύστημα πληρωμών.
Τα συστήματα αυτά επιτρέπουν τις συναλλαγές από ιδιώτες παρακάμπτονας τις κεντρικές τράπεζες.
Προς το παρόν, τα κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin, παρουσιάζουν ελάχιστη πρόκληση για τα υπάρχοντα νομίσματα και τις κεντρικές τράπεζες.
Γιατί;
Επειδή είναι πολύ ευμετάβλητη η τιμή τους, πολύ ριψοκίνδυνα και οι υποκείμενες τεχνολογίες δεν είναι ακόμα αρκετά προηγμένες και κατανοητές από το ευρύ κοινό.
Παράλληλα, είναι υπερβολικά αδιαφανείς για τις ρυθμιστικές αρχές.
Ωστόσο, πολλές από αυτές τις τεχνολογικές προκλήσεις θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με την πάροδο του χρόνου.
Για παράδειγμα, σκεφτείτε χώρες με αδύναμα θεσμικά όργανα και ασταθή εθνικά νομίσματα.
Αντί να υιοθετήσουν το νόμισμα μιας άλλης χώρας - όπως το δολάριο - ορισμένες από αυτές τις οικονομίες ενδέχεται να δουν μια αυξανόμενη χρήση των κρυπτονομισμάτων.
Η εμπειρία του Δ.Ν.Τ. δείχνει ότι υπάρχει ένα σημείο απόκλισης πέρα από το οποίο ο συντονισμός γύρω από ένα νέο νόμισμα ξεπερνάει τις εκτιμήσεις.
Στις Σεϋχέλλες, για παράδειγμα, η δολαριοποίηση σημείωσε άνοδο από 20% το 2006 σε 60% το 2008.
Και γιατί οι πολίτες θα μπορούσαν να προτιμήσουν τα κρυπτονομίσματα από το δολάριο, το ευρώ ή τη στερλίνα;
Επειδή μπορεί μια μέρα να είναι ευκολότερη και ασφαλέστερη η απόκτηση κρυπτονομισμάτων από τα χαρτονομίσματα, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές.
Παράλληλα τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να γίνουν πιο σταθερά.
Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να εκδίδονται με την ισοτιμία τους ένα προς ένα έναντι του δολαρίου ή έναντι ενός σταθερού καλαθιού νομισμάτων.
Η έκδοση των bitcoin θα μπορούσε να είναι πλήρως διαφανής, να διέπεται από έναν αξιόπιστο, προκαθορισμένο κανόνα και έναν αλγόριθμο που να μπορεί να παρακολουθείται.
Η καλύτερη ανταπόκριση των κεντρικών τραπεζών έναντι των κρυπτονομισμάτων είναι να συνεχίσουν να εφαρμόζουν αποτελεσματική νομισματική πολιτική και να είναι ανοικτές σε νέες ιδέες και νέες απαιτήσεις, καθώς εξελίσσονται οι οικονομίες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης