Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Υπό τον φόβο της Fitch η Ελλάδα εξέδωσε 7ετές 3 δισ στο 3,5% - Το 30% πήραν hedge funds και 1,5 δισ προσφορές οι ανάδοχοι

Υπό τον φόβο της Fitch η Ελλάδα εξέδωσε 7ετές 3 δισ στο 3,5% - Το 30% πήραν hedge funds και 1,5 δισ προσφορές οι ανάδοχοι
Ως προς τα ποιοτικά στοιχεία της έκδοσης περίπου το 30% ή 930 εκατ κάλυψαν hedge funds, 1,1 δισεκ. διεθνείς επενδυτές και real money, 700 εκατ τράπεζες και 180 εκατ η Τράπεζα της Ελλάδος.
Η πρώτη «μακροπρόθεσμη έκδοση» ελληνικού ομολόγου τους 7ετούς δεν πήγε άσχημα, καθώς τηρουμένων των συγκυριών και της γενικότερης εικόνας των αγορών η Ελλάδα εξέδωσε 7ετές κοινοπρακτικό ομόλογο αντλώντας 3 δισεκ. με επιτόκιο 3,5%.
Το επιτόκιο στο 7ετές είναι προφανώς καλύτερο από την προηγούμενη έκδοση του 5ετούς στο 4,625%.
Ως προς τα ποιοτικά στοιχεία της έκδοσης περίπου το 30% ή 930 εκατ κάλυψαν hedge funds, 1,1 δισεκ. διεθνείς επενδυτές και real money, 700 εκατ τράπεζες και 180 εκατ η Τράπεζα της Ελλάδος.
Επίσης έχει ενδιαφέρον να τονιστεί ότι 1,5 δισεκ. ήταν οι προσφορές των αναδόχων οπότε 6,8 δισεκ. που ήταν το σύνολο των προσφορών – 1,5 δισεκ. οι ανάδοχοι = 5,3 δισεκ. οι προσφορές των πάσης φύσεως επενδυτών.
Πολύ ενδιαφέρον στοιχείο που επηρέασε την απόφαση του ελληνικού δημοσίου να προχωρήσει την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου στην κοινοπρακτική έκδοση του 7ετούς ήταν η ανησυχία για την Fitch.
Στις 16 Φεβρουαρίου την άλλη Παρασκευή η Fitch θα δημοσιεύσει την αξιολόγηση της για την ελληνική οικονομία με προοπτική αναβάθμισης στην κλίμακα Β.
Εάν η έκδοση του 7ετούς δεν προχωρούσε θα προσμετρούσε αρνητικά από την Fitch ενώ το γεγονός ότι τελικώς υλοποιήθηκε η έκδοση σημαίνει ότι θα προσμετρήσει θετικά…
Έτσι λοιπόν μετά την αναβάθμιση της Ελλάδος κατά 1 κλίμακα σε Β από την Standard and Poor’s και η Fitch θα αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος σε Β.
Η αναβάθμιση κατά 1 κλίμακα της Ελλάδος σε Β από την Fitch είναι ουδέτερη καθώς η θετική επίδραση ήδη έχει καταγραφεί στα ελληνικά assets ομόλογα και μετοχές από την Standard and Poor’s.
Μόνο μεγαλύτερη αναβάθμιση θα είχε θετική επίδραση σε ομόλογα και μετοχές.
Το βασικό πρόβλημα με την Fitch δεν είναι τόσο η βαθμολογία της ελληνικής οικονομίας….όσο η ακραία στρέβλωση να βαθμολογεί τις ελληνικές τράπεζες ακόμη και σήμερα σε επιλεκτική χρεοκοπία.
Αυτό πρέπει να αλλάξει δεν μπορεί να υπάρχουν σχετικά θετικά σχόλια για την ελληνική οικονομία και οι τράπεζες να βαθμολογούνται ως επιλεκτική χρεοκοπία.
Κατά την Fitch αυτό δεν θα αλλάξει μέχρις ότου αποσυρθούν πλήρως τα capital controls.
Μετά την Fitch στις 30 Μαρτίου θα ακολουθήσει η Moody’s η οποία θα αναβαθμίσει την Ελλάδα από την κλίμακα Caa2 σε Caa1 ή Β3.

Ποιες θα είναι οι 2 επόμενες εκδόσεις ομολόγων;

1)Σχεδιάζεται η μετατόπιση των εντόκων από 3μηνα και 6μηνα σε ετήσιο έντοκο, θα εκδοθεί δηλαδή ετήσιο έντοκο που θα αντικαταστήσει τα 3μηνα ή 18 zero coupon.
Το ετήσιο έντοκο γραμμάτιο θα μπορούσε να φέρει επιτόκιο πέριξ του 1% και θα μπορούσε να εκδοθεί τέλη Φεβρουαρίου ή μέσα στον Μάρτιο του 2018.

2)Τον Μάιο ή Ιούνιο του 2018 σχεδιάζεται η έκδοση του 10ετούς ομολόγου με στόχο νέα έκδοση και όχι re opening με στόχο επιτόκιο μεταξύ 3% και 3,4%.
Η έκδοση του 10ετούς λόγου του γεγονότος ότι λειτουργεί ως ομόλογο αναφοράς θα έχει μεγάλη σημειολογία καθώς θα αποδείξει την δυνατότητα της Ελλάδος να δανείζεται από τις αγορές σε μακροπρόθεσμες περιόδους.
Θα είναι η απόδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει την διατηρησιμότητα της στις αγορές με χαμηλά επιτόκια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης