Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

H Vodafone εξαγόρασε την Cyta και προκλητικά απολύει έως το 89% των εργαζομένων

tags :
H Vodafone εξαγόρασε την Cyta και προκλητικά απολύει έως το 89% των εργαζομένων
Οι απολύσεις μπορεί να φτάσουν τα 650 άτομα επί συνόλου 730 εργαζομένων ή το 89% των εργαζομένων
Την ώρα που βρίσκεται στην τελική ευθεία η διαδικασία λήψης των απαραίτητων εγκρίσεων για  την ολοκλήρωση της μεταβίβασης της Cyta Hellas προς την Vodafone έναντι 118,1 εκ ευρώ που προσέφερε  η τελευταία στην υπό εξαγορά εταιρία επικρατεί αναβρασμός.
Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί απεργιακές κινητοποιήσεις από εργαζόμενους που ζητούν να μην γίνουν απολύσεις και να υπογραφεί επιχειρησιακή σύμβαση αλλά η κατάσταση ίσως να είναι πολύ χειρότερη από όσο φαντάζονται οι περίπου 730 εργαζόμενοι στην τηλεπικοινωνιακή επιχείρηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες στα σχέδια της Vodafone είναι να ενσωματώσει την εξαγορασθείσα εταιρία και να μειώσει δραματικά το προσωπικό της κρατώντας ουσιαστικά περί τα 50 άτομα συν τα διευθυντικά στελέχη της εταιρίας.
Ουσιαστικά δηλαδή οι απολύσεις δεν αποκλείεται να φτάσουν και τα 650 άτομα.
Έτσι έχουμε μια εξαγορά όπου τα χρήματα που δίνονται κατευθύνονται για να καλύψουν υποχρεώσεις της εξαγοραζόμενης εταιρίας που είχε εγγυηθεί η μητρική μέχρι πρόσφατα Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου και στην ουσία εξαγοράζεται το πελατολόγιο που είναι 276.000 συνδρομητές οι οποίοι θα προστεθούν στην υφιστάμενη συνδρομητική βάση της Vodafone η οποία σε σημαντικό βαθμό αποκτήθηκε μέσω εξαγοράς αυτή της Hellas On Line.
Επιπλέον η εταιρία αποκτά και τις υποδομές των εγκαταστάσεων της Cyta Hellas, που περιλαμβάνουν δύο κτήρια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, 5.500 Km οπτικής ίνας σε όλη την Ελλάδα που επεκτείνεται μέχρι τη Σόφια της Βουλγαρίας και φτάνει μέχρι και τα σύνορα κι άλλων βαλκανικών χωρών.
Το σημαντικότερο όμως στον τομέα των δικτύων είναι το υποθαλάσσιο καλώδιο που συνδέει την Κρήτη με την Αθήνα.
Ουσιαστικά δηλαδή έχουμε μια εξαγορά υποδομών και πελατών που οδηγεί σε δραματική μείωση των θέσεων εργασίας που δεν έχει ιδιαίτερη διαφορά από τον πλειστηριασμό περιουσιακών στοιχείων μιας πτωχευμένης εταιρίας με τη διαφορά ότι εδώ θα παραμείνουν οι εργαζόμενοι που χρειάζονται ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί το πάγιο ενεργητικό που εξαγοράζεται.
Βέβαια το ερώτημα πέρα από τις υποδομές είναι αν θα μπορέσει να διατηρηθεί το πελατολόγιο και ειδικά το εταιρικό που διακρατούσε η Cyta με πολύ ελκυστικές προσφορές.
Σημειωτέον ότι η ενίσχυση του δικτύου οπτικών ινών μέσω της εξαγοράς της Cyta Hellas μπορεί να δώσει ανάσες στη Vodafone που είχε μείνει πίσω από πλευράς οπτικών ινών.
Είναι όμως άγνωστο αν τα 118 εκ ευρώ που θα καταβληθούν για την εξαγορά της Cyta θα αφαιρεθούν από τα 500 εκ επενδυτικό πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει η επιχείρηση.
Πάντως οι απολύσεις που προγραμματίζονται δεν θα είναι εύκολη υπόθεση καθώς στα συνδικαλιστικά δρώμενα τόσο της CYTA όσο και της Vodafone  κυρίαρχο ρόλο έχει το ΠΑΜΕ καθώς διαχρονικά οι διοικήσεις απέτρεπαν τη συνδικαλιστική δράση με έμμεσο τρόπο δίνοντας στην ουσία χώρο στο ΠΑΜΕ που λειτουργεί πιο επιθετικά να αποκτήσει σχεδόν συνδικαλιστικό μονοπώλιο.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης