Τελευταία Νέα
Πολιτική

Προανακριτική - εξπρές για τη Novartis για να παραπεμφθούν οι «10» ....και το βαθύ λαρύγγι η γραμματέας

Προανακριτική - εξπρές για τη Novartis για να παραπεμφθούν οι «10» ....και το βαθύ λαρύγγι η γραμματέας
O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα προτείνει στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis
(upd) Σε διαδικασία εξπρές όσον αφορά την προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Novartis προσανατολίζεται η κυβέρνηση, με στόχο την παραπομπή και των δέκα πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στη δικαιοσύνη, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο.
Την ίδια ώρα το ενδιαφέρον των αρχών επικεντρώνονται στα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος, τα οποία δεν παραγράφονται, καθώς η απιστία παραγράφεται.  
Υπό αυτό το πρίσμα, σκληρή αντεπίθεση ετοιμάζει η Νέα Δημοκρατία με στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι δεν εμπλέκονται τα πολιτικά πρόσωπα, με προεξέχοντα τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.
Εν τω μεταξύ όπως αναφέρει το zougla η πηγή που «κελάηδησε» πρώτη και αποκάλυψε λεπτομέρειες για τα λαδώματα και τις περίεργες πρακτικές των ανωτέρων στελεχών της Novartis ήταν τελικά μία ταπεινή γραμματέας.

Aυτή είναι το "βαθύ λαρύγγι"
Αυτήν την ώρα τελεί υπό καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα, το οποίο της διασφάλισε η εισαγγελέας διαφθοράς.
Όμως, το FBI διά των εγγράφων που απέστειλε και τα οποία μεταφράστηκαν από τη νομική υπηρεσία της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, δηλαδή δια των επισήμων ντοκουμέντων, αποκαλύπτει το όνομα και την ιδιότητα της μάρτυρος. Είναι αυτή η οποία κάποια στιγμή συγκέντρωσε και απέκτησε όλο το αρχείο του προϊσταμένου της στην εταιρεία.
Υποκλοπή προς διασφάλιση ή επένδυση στο μέλλον;
Η ίδια η εξέλιξη της υπόθεσης καταδεικνύει πως ήταν το πρώτο. Διαβάζουμε, λοιπόν, στο επίσημο κείμενο των αρχείων του FBI...

Ποιος ήταν όμως ο ρόλος της γραμματέως;
Εξ όσων πληροφορήθηκε το zougla.gr η Μαρία Μαρανγγέλη ήταν γραμματέας του κ. Φρουζή από την εποχή που ο ίδιος εργαζόταν στον ΟΤΕ επί Βουρλούμη.
Να υποθέσουμε με ασφάλεια, λοιπόν, πως ο κ. Φρουζής τής είχε απόλυτη εμπιστοσύνη και την πήρε μαζί του στη νέα του θέση στη Novartis. 
Ωστόσο οι σχέσεις του Κωνσταντίνου Φρουζή με τον Ιταλό μάνατζερ της θυγατρικής «Novartis» στην Ελλάδα, Riccardo Canevari δεν ήτανε ποτέ άριστες.
Θα έλεγε κανείς πως εξ αρχής υπήρχε μια αρνητική ενέργεια μεταξύ των δύο ανδρών. Κάποια στιγμή για έναν σοβαρό οικογενειακό λόγο , ο Φρουζής καλείται να αναλάβει μια θέση στελέχους σε μια άλλη θυγατρική της Novartis στο εξωτερικό.
Για τον οικογενειακό λόγο που προαναφέρθηκε, ο Φρουζής ζητά να παραμείνει στην Ελλάδα, κάτι που το δέχεται η μητρική εταιρεία στην Ελβετία. Κάποια στιγμή, υποβάλλει και την παραίτησή του αλλά διατηρεί εξαιρετικά φιλικές σχέσεις με τη Novartis που του επιτρέπουν ακόμη και να διατηρήσει το εταιρικό αυτοκίνητο για μερικούς μήνες.
Όταν επιστρέφει στο γραφείο του για να παραλάβει τα προσωπικά του αντικείμενα ανακαλύπτει πως όλα έχουν εξαφανιστεί ( υπολογιστές, φάκελοι κλπ.) με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανακαλύψει ούτε τα ηλεκτρονικά του αρχεία αλλά ούτε και το ηλεκτρονικό του ημερολόγιο.
Τότε μηνύει τη γραμματέα του Μαρία Μαρανγγέλη, όχι μόνο για την κατακράτηση των ηλεκτρονικών του αρχείων αλλά και για την υπεξαίρεση εκ μέρους της ενός σημαντικού χρηματικού ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό του. Ταυτόχρονα, στέλνει στην εταιρεία Novartis και εξώδικο, αναφέροντας όλα όσα αφορούν την Μαρία Μαρανγγέλη και ζητώντας να του δοθούν τα προσωπικά του αντικείμενα και τα ηλεκτρονικά του αρχεία. Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έλαβε εξώδικο δια του οποίου αποκαλύπτονται οι τουλάχιστον μη φυσιολογικές ενέργειες της Μαρίας Μαρανγγέλη, η εταιρεία την διατηρεί στη θέση της.
Προφανώς λοιπόν, είναι ασφαλές να συμπεράνει κανείς πως η συγκεκριμένη υπάλληλος ενεργούσε εν γνώσει της εταιρείας και βεβαίως και του Ιταλού μάνατζερ Riccardo Canevari.
Πώς εξηγείται ωστόσο η συμπεριφορά της εταιρείας η οποία κατακρατεί τα ηλεκτρονικά αρχεία ενός ανώτερου στελέχους της;
Είναι αποτέλεσμα των κακών σχέσεων του Φρουζή με τον Canevari;
Είναι διότι η Μαρία Μαρανγγέλη λειτούργησε προσωπικά και με δική της πρωτοβουλία;
Ή πιο απλά η Μαρία Μαρανγγέλη είναι ένα πρόσωπο κλειδί σε αυτήν την υπόθεση της δωροδοκίας, τις ενέργειες της οποίας γνώριζαν και η διοίκηση της θυγατρικής Novartis στην Ελλάδα αλλά και η διοίκηση της μητρικής Novartis στην Ελβετία;
Η εξέλιξη της υπόθεσης και η εμπλοκή της Μαρίας Μαρανγγέλη σε αυτή με τις καταθέσεις της στην εισαγγελία διαφθοράς, καταδεικνύει πως η γραμματέας του Φρουζή, γνώριζε πολλά, έπραττε πολλά και αναμειγνυόταν στα πάντα.

Προανακριτική θα προτείνει ο Α. Τσίπρας

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα προτείνει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
«H Nέα Δημοκρατία και ο πρόεδρός της βρίσκονται σε πανικό με φόντο τις αποκαλύψεις για την υπόθεση Novartis», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και έκανε λόγο για προσβολές και παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης και ζήτησε να σταματήσουν άμεσα.
«Δεν πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία η υπόθεση της Novartis.
Αποτελεί διεθνές σκάνδαλο.
Διεξάγονται αστυνομικές ή δικαστικές έρευνες σε τουλάχιστον 20 κράτη», τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος.
«Mετά τη διαβίβαση της δικογραφίας από την Εισαγγελέα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και από κει στο ελληνικό κοινοβούλιο τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους.
Τις προηγούμενες μέρες η δικογραφία μελετήθηκε από τις κοινοβουλευτικές ομάδες», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να απαντήσουν εάν ευθεώς κατηγορούν εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς ότι ενεργούν σε συμπαιγνία με την κυβέρνηση, κατασκευάζοντας μια σκευωρία, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «ο σεβασμός στις αρχές του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι α λα καρτ», προσθέτοντας πως όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα, «να σταματήσουν άμεσα τις προσβολές στη Δικαιοσύνη που αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της και απόλυτη και ρητή αμφισβήτηση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της».
Τόνισε ότι αυτό πρέπει να το σεβαστεί πρώτος απ' όλους ο αρχηγός της ΝΔ και τα στελέχη της «που τις τελευταίες ημέρες τελώντας σε προφανή πολιτικό πανικό εκσφενδονίζουν απειλές επιχειρώντας να πλήξουν την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της δικαιοσύνης ή ακόμη, πράγμα που δεν θέλω να το πιστέψω, και να τρομοκρατήσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες αλλά και τις εισαγγελικές αρχές που χειρίζονται την υπόθεση».

Ν. Βούτσης: Ακόμη και εντός της επόμενης εβδομάδας η συζήτηση

Ακόμα και μέσα στην εβδομάδα που έρχεται θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να συζητηθεί η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τη Novartis.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, αν η Βουλή θα μπορούσε άμεσα να συζητήσει την πρόταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, στην περίπτωση που αυτή κατατεθεί αμέσως μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του Σώματος, Νίκος Βούτσης, απάντησε πως «αυτό θα μπορούσε να συμβεί υπό προϋποθέσεις» και παρέπεμψε σε όσα προβλέπουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής για τις προθεσμίες και τη διαδικασία.
Ο κ. Βούτσης ρωτήθηκε αν το ζήτημα της Novartis θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο της Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. «Δεν θα πω εγώ αν γίνει αντικείμενο της Εξεταστικής αυτό το θέμα. Αντιλαμβάνεστε, όμως, ότι ήταν στην αρχική της εντολή που έχει πάρει από την Ολομέλεια, και το θέμα φάρμακο, πλην όμως προχώρησε η εισαγγελική έρευνα και τώρα βρισκόμαστε σε ένα άλλο στάδιο. Το πιθανότατο είναι, εκ των πραγμάτων, αυτή η Επιτροπή να μην ασχοληθεί με αυτό το θέμα χωρίς να της αποκλείει κανείς να αρχίσει να φωνάζει το σύνολο των φαρμακευτικών εταιρειών, διότι είτε έτσι, είτε αλλιώς είναι ένα από τα σοβαρά ζητήματα» ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής.
Σε κάθε περίπτωση, όπως ο κ. Βούτσης έσπευσε να υπογραμμίσει με αφορμή την υπόθεση Novartis, «όλα τα προηγούμενα χρόνια η μεγάλη πλειοψηφία των υποθέσεων που πήγαιναν στη Βουλή, πήγαιναν παραγεγραμμένες».
«Δείτε το σύνολο των δικογραφιών για όλα τα κεντρικά στελέχη του πολιτικού συστήματος και πώς εγκλωβίστηκε όλο το πολιτικό σύστημα, διότι προφανώς με παραγεγραμμένες υποθέσεις δεν μπορούσε να γίνει τίποτα για να κυκλοφορεί σήμερα ο πολιτικός κόσμος στον δρόμο και οι πολίτες να λένε τα δικά του θέματα τα καλύπτει» τόνισε και πρόσθεσε:
«Αντιθέτως, σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει μία επιτάχυνση και των ελληνικών δικαστικών Αρχών, έρχονται στην επιφάνεια το δυνατόν γρηγορότερα τα στοιχεία, και αυτό είναι σημαντικό και για τους ενδιαφερόμενους και πλέον ό,τι είναι να γίνει θα γίνει σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τη Δικαιοσύνη, τους διεθνείς κανόνες, τη λειτουργία τής Βουλής, το κριτήριο της αθωότητας βεβαίως και όσο το δυνατό πιο γρήγορα.
Αυτό πρέπει να μας ανακουφίζει όλους μας και επαναλαμβάνω πως είναι τομή σε σχέση με το παρελθόν. Και όσοι ασκούν κριτική στο πόσο γρήγορα λειτουργεί η Δικαιοσύνη, ας ανοίξουν τα δικά τους κιτάπια και να αναλογιστούν τις τρομακτικές ευθύνες τους για το ότι θάφτηκαν υποθέσεις για τις οποίες βοούσε το πανελλήνιο.
Βλέπε Siemens και πήγαινε να βρεις τον κύριο Χριστοφοράκο».

Σπυράκη: Η ΝΔ εννοείται ότι λέει «ναι» και στην προανακριτική επιτροπή

Υπέρ της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis τάσσεται η Νέα Δημοκρατία, όπως δήλωσε η Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Μαρία Σπυράκη.
«Η Νέα Δημοκρατία είπε από την αρχή “όλα στο φως”.
Και εννοείται ότι λέει “ναι” και στην προανακριτική επιτροπή, ανεξαρτήτως του κατηγορητηρίου που προφανώς θα κατασκευάσει η κυβέρνηση για να υποστηρίξει τη σκευωρία της», αναφέρεται στη δήλωση της κ. Σπυράκη.
«Όμως οι μάρτυρες θα έρθουν χωρίς κουκούλες.
Όχι μόνο γιατί τους ξέρει ήδη η κυβέρνηση, αλλά και γιατί το καθεστώς προστασίας τους είναι νομικά διάτρητο, καθώς απαιτεί την έγγραφη έγκριση του αντιεισαγγελέα διαφθοράς του Αρείου Πάγου, την οποία παραδόξως δεν ζήτησε η αρμόδια εισαγγελέας», προσθέτει η Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.
«Κατά τα λοιπά, θεωρούμε αυτονόητο ότι η κυβέρνηση, σε αντίθεση με την επιλογή της να συγκαλύπτει, μέχρι σήμερα, το σκάνδαλο Καμμένου, θα συναινέσει επιτέλους στη διαλεύκανση του, τώρα που έφτασε στη Βουλή», καταλήγει η δήλωση της κ. Σπυράκη.

ΠΑΣΟΚ: Η προανακριτική αποκαλεί μια μεγάλη ευκαιρία για να αποκαλυφθεί η σκευωρία τύπου '89

Ως μια καλή ευκαιρία για να αποκαλυφθεί πλήρως η πολιτική σκευωρία τύπου 1989 την οποία επιχειρούν οι  ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ τη σύσταση προανακριτική επιτροπή.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, για το σκάνδαλο Novartis έχουμε δηλώσει και επαναλαμβάνουμε: ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ, με ανεπηρέαστη την Δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της.
Η πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής, θα είναι για μας μια μεγάλη ευκαιρία για να αποκαλυφθεί πλήρως η πολιτική σκευωρία τύπου 1989 την οποία επιχειρούν οι  ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.
Με αυτόν τον στόχο θα την ψηφίσουμε.
Και παράλληλα θα επιμείνουμε να αναδειχθούν μέσα από την εξεταστική για την Υγεία, τόσο  οι ευθύνες για την εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης επί Κυβερνήσεων ΝΔ την περίοδο 2004/2009, όσο και οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ που «ξέχασε» να εκδώσει δελτίο τιμών φαρμάκων το 2015, παίζοντας το παιχνίδι των κερδοσκόπων.

Ποτάμι: Προτεραιότητα η κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων

Το έργο της προανακριτικής είναι εξαρχής υπονομευμένο.
Οι άθλιες διατάξεις περί ευθύνης υπουργών δεν αφήνουν δυστυχώς πολλά περιθώρια για ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης», τονίζει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του.
«Οι πολίτες θα ζήσουν άλλη μια καταιγίδα από καταγγελίες, φήμες, διαρροές, βρισιές, λάσπη, μη μπορώντας τελικά να ξεχωρίσουν την αλήθεια από το ψέμα.
Και φοβούμαστε ότι αυτός είναι και ο στόχος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Να μην έχουμε ούτε ενόχους, ούτε αθώους, μόνο σκιές.
Και αυτό είναι το χειρότερο.
Το Ποτάμι θα αγωνισθεί μέσα σε αυτό το περιοριστικό πλαίσιο να αναδείξει την αλήθεια.
Πρώτη προτεραιότητα είναι να έρθουν και να καταθέσουν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες.
Και οι Βουλευτές – ανακριτές πρέπει να ενημερωθούν για το σύνολο της αλληλογραφίας και των επαφών μεταξύ των ελληνικών αρχών και των αμερικανικών υπηρεσιών που διερευνούν εδώ και χρόνια το σκάνδαλο Novartis.
Και βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση είναι να σταματήσει η ανεπίτρεπτη και αντισυνταγματική εμπλοκή υπουργών και λοιπών κυβερνητικών, κομματικών και εξωθεσμικών παραγόντων στο έργο της Δικαιοσύνης».

Χρυσή Αυγή: Να κριθούν από τη δικαιοσύνη οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο Novartis

Την ανάγκη την υπόθεση Novartis να την χειρισθεί η Δικαιοσύνη και όχι το Κοινοβούλιο, τονίζει η Χρυσή Αυγή σε ανακοίνωσή της.
Όπως υπογραμμίζεται «οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο Novartis να κριθούν από την Δικαιοσύνη και όχι από την βουλή που καλύπτει τα σκάνδαλα και την κλοπή του δημοσίου χρήματος».

Ένωση Κεντρώων: Συμφωνούμε στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis

Σύμφωνη με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis δηλώνει, με ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων.
Ωστόσο σημειώνει: «Πιστεύουμε ότι έγινε το λάθος να δοθεί μεγάλη δημοσιότητα στο θέμα, χωρίς να έχει δέσει το κατηγορητήριο».

Λοβέρδος: Oι ανοησίες και οι γελοιότητες που έχουν πει, τα ψέματα που έχουν πει, θα συντριβούν

«Πού ήξερε ο υπουργός αναπληρωτής Δικαιοσύνης στοιχεία του φακέλου και τη χαρακτήρισε αυτή την κωμωδία ως τη μεγαλύτερη υπόθεση; Για ποιο λόγο πήγε στον Άρειο Πάγο ο υπουργός Τύπου της κυβέρνησης;
Για ποιο λόγο;
Η απάντηση είναι μία: Η συμμορία έστησε κόλπο εξόντωσης των πολιτικών της αντιπάλων», δήλωσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του realfm 97,8 και τον Νίκο Στραβελάκη, ο οποίος κατονομάζεται στη δικογραφία για την υπόθεση της Novartis.
Ο πρώην υπουργός είπε «ναι» στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής και δήλωσε πως «αυτή η υπόθεση αφορά την τιμή και την υπόληψή μου.
Θα τους συντρίψω».
Σχετικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες, ο κ. Λοβέρδος τόνισε πως «επειδή υπάρχουν κουκουλοφόροι μάρτυρες, στημένοι, εγώ δεν ζητάω να βγάλουν την κουκούλα, εγώ ζητάω να έρθουν με την κουκούλα στην επιτροπή. Εάν πιστεύουν ότι θα τους προδώσει το σώμα τους, να έρθουν με ρόμπα.
Εάν πιστεύουν ότι θα τους προδώσει το ύψος τους, να κάτσουν καθιστοί και μετά να μπουν τα μέλη της επιτροπής.
Εάν πιστεύουν ότι θα τους προδώσουν τα χέρια τους, να βάλουν γάντια, αλλά και πανοπλία εάν φορέσουν, αυτές οι βλακείες, οι ανοησίες και οι γελοιότητες που έχουν πει, τα ψέματα που έχουν πει, θα συντριβούν».

Βενιζέλος σε Βούτση: Παράνομη η μη συμπερίληψη των αμερικανικών εγγράφων στη δικογραφία

Επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, από τον οποίο ζητά να ενταχθούν στη δικογραφία για την υπόθεση της Novartis, έγγραφα των αμερικανικών αρχών, απέστειλε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Στην επιστολή του κ. Βενιζέλου τονίζονται τα ακόλουθα:

«Κύριε Πρόεδρε,

στη δικογραφία της υπόθεσης Novartis που διαβιβάστηκε στη Βουλή και αντίγραφο της οποίας μας χορηγήσατε δεν περιλαμβάνονται τα ακόλουθα απολύτως κρίσιμα έγγραφα:
Πρώτον, η κατά το άρθρο 45 Β του ΚΠΔ πράξη της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς για τον χαρακτηρισμό των τριών μαρτύρων ως μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος ( «προστατευομένων») ούτε  η αναγκαία εγκριτική πράξη του Αντεισαγγελέα του ΑΠ που εποπτεύει το έργο των εισαγγελέων διαφθοράς.
Δεύτερον, τα έγγραφα των ελληνικών εισαγγελικών αρχών που εστάλησαν απευθείας ή δια του Υπουργείου Δικαιοσύνης προς τις αρχές των ΗΠΑ και επί των οποίων  οι αμερικανικές αρχές απάντησαν με το από 23 Ιανουαρίου 2018 Case File NK-2057320 s. 152 έγγραφο τους.
Παρότι στο έγγραφο των αμερικανικών αρχών δεν αναφέρεται το όνομα μου, αυτό περιελήφθη στον φάκελο.
Παρακαλώ να ζητήσετε τα παραπάνω έγγραφα ώστε να τεθούν στον φάκελο που θα αξιολογήσουν οι βουλευτές για τις επόμενες ενέργειες τους κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος.
Τα έγγραφα αυτά είναι κρίσιμα στην παρούσα φάση, πριν την τυχόν εισαγωγή του θέματος στην Ολομέλεια.
Η δε μη συμπερίληψη των εγγράφων αυτών στη δικογραφία θέτει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας».

Κύκλοι Καραμανλή: Οι επισημάνσεις του Αβραμόπουλου ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα

Από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή τονίζεται ότι, σε σχέση με τα μεγάλης σημασίας θέματα του μοριακού ελέγχου του αίματος και της αντιμετώπισης της πανδημίας της γρίπης, οι επισημάνσεις του κ. Αβραμόπουλου ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αβραμόπουλος: Θλιβερή σκευωρία η υπόθεση Novartis - Τι ήταν ο Καραμανλής; Κανένα παιδάκι που δεν καταλάβαινε;

Για μία σκοτεινή υπόθεση που υπονομεύει τους θεσμούς και την αξιοπρέπεια πολιτικών προσώπων, έκανε λόγο ο Επίτροπος Μετανάστευσης της Κομισιόν, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου για την υπόθεση Novartis και εξέφρασε την  “την αγανάκτηση και την λύπη του γιατί αυτή την στιγμή ο δημόσιος διάλογος στην Ελλάδα μονοπωλείται από μία άθλια υπόθεση με χαρακτηριστικά της σκευωρίας”.
Είπε ο κ. Αβραμόπουλος: “Η υπόθεση αυτή δεν με αγγίζει με οποιονδήποτε τρόπο, είναι μία θλιβερή και άθλια υπόθεση συκοφαντίας με την συμβολή ψευδομαρτύρων με κουκούλα.
Η εγκληματική δράση θα αποκαλυφθεί όταν διεξαχθεί μία έρευνα, όπως η ανεξάρτητη δικαιοσύνη οφείλει να κάνει σε μία δημοκρατική χώρα.
Κανένας κουκουλοφόρος, ψευδομάρτυρας και σκευωρία δεν μπορεί να ρίξει ούτε υπόνοια σκιάς στο πρόσωπό μου... Πρόκειται για σκευωρία. Τα απίστευτα ψέματα δεν φέρουν τα χαρακτηριστικά της μαρτυρικής κατάθεσης, έχουν σκοπό την καθοδηγούμενη ψευδορκία. Πέρα από την μηνυτήρια αναφορά  κατά των ψευδομαρτύρων, θα καταθέσω αίτημα στον Άρειο Πάγο να ανακαλέσει την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα, για να προστατευθεί το κύρος της Δικαιοσύνης από κύκλους που ενεργούν εξωθεσμικά.
Οι μαρτυρικές καταθέσεις που σπιλώνουν πολιτικές υπολήψεις βασίζονται σε εικασίες και φήμες, δεν συνοδεύονται από κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Είναι ψευδείς”.
Εξέφρασε πάντως την εμπιστοσύνη του στους Έλληνες δικαστές, αν και πρόσθεσε ότι οι ψευδομάρτυρες οι συνεργοί και οι ηθικοί αυτουργοί θα οδηγηθούν στην δικαιοσύνη. Προειδοποίησε ότι “αν δεν αποκατασταθεί η νομιμότητα θα φέρω το θέμα στο σύνολο των Ευρωπαϊκών Θεσμών ως παραβίαση της δημοκρατικής λειτουργίας του κράτους δικαίου στην Ελλάδα”.
Ο κ. Αβραμόπουλος έδωσε απάντηση για τις δύο υποθέσεις που χειρίστηκε ως υπουργός Υγείας, ξεκινώντας από την υπόθεση του μοριακού ελέγχου του αίματος: Μία εβδομάδα από ότι ανέλαβα καθήκοντα συμπολίτες πέθαιναν από μολυσμένο αίμα από AIDS.
Μου είπαν ότι αυτό συνέβαινε συχνά γιατί δεν υπήρχε έλεγχος του αίματος στην Ελλάδα.
Εισηγήθηκα να ξεκινήσει η διαδικασία για την θωράκιση των Ελλήνων πολιτών στον Έλληνα πρωθυπουργό. Ζήτησα να μην γίνει ο διαγωνισμός από το υπουργείο αλλά από διακομματική επιτροπή της Βουλής.
Με νόμο συγκροτήθηκε διακομματική επιτροπή από κοινού με υπηρεσιακούς παράγοντες και επιστημονικούς φορείς. Η Επιτροπή έκανε εξαιρετική δουλειά, διεξήγαγε διεθνή διαγωνισμό και εξασφαλίστηκε η πιο ασφαλής μέθοδος ελέγχου του αίματος. Από τότε σταμάτησαν οι μολύνσεις που οδηγούσαν στον AIDS.
Σημείωσε πάντως ότι η δαπάνη για τον μοριακό έλεγχο ήταν μεγαλύτερη από άλλες χώρες όπως η Πολωνία γιατί περιελάμβανε πέρα των αντιδραστηρίων το κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης και προσωπικού.
Μετά την πάροδο της πενταετούς εφαρμογής, είπε ακόμη, ήταν αναμενόμενη η βελτίωση της προσφοράς των εταιρειών. Σήμερα θα είναι ακόμη πιο συμφέρουσα.
“Αυτό που τότε πρότεινα στον Καραμανλή θα έπρεπε να γίνει μόνιμη πρακτική, οι μεγάλες συμβάσεις να γίνονται από την βουλή”.
Για την γρίπη Η1Ν1 και τα εμβόλια, είπε ο κ. Αβραμόπουλος:  Υπήρχε τότε παγκόσμιος πανικός που κινητοποίησε τον ΠΟΥ και την ΕΕ. Τα κράτη οργανώνονται και υπάρχουν για να αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις και κρίσεις.
Επί των ημερών μου συνέπεσε η παγκόσμια κρίση, θυμόμαστε την αγωνία του κόσμου, την πίεση των ΜΜΕ και της ίδιας της Βουλής των Ελλήνων με στόχο να ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα. Δηλώνω υπερήφανος για το αποτέλεσμα.
Η πατρίδα μας επέδειξε ευθύνη, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα στην λήψη των μέτρων που ο ΠΟΥ και η ΕΕ επέβαλαν.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ, που έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα απέδειξε ότι μπορεί να χειριστεί την υπόθεση με αποτελεσματικότητα. Συγκροτήθηκε τότε διεπιστημονική επιτροπή της οποίας οι συμβουλές ακολουθήθηκαν.
Σε μία εβδομάδα είχαν ληφθεί τα μέτρα και η χώρα μας πήρε εύσημα από την ΕΕ. Σήμερα 10 χρόνια μετά την υπόθεση αυτή οι ανώνυμοι κουκουλοφόροι την συνδέουν με τη Novartis που ήταν μία από τις 3 μεγάλες εταιρείες που παγκοσμίως μπορούσαν να παρασκευάσουν το εμβόλιο.
Η υπόθεση διερευνήθηκε τρία χρόνια μετά και με απόφαση των εισαγγελέων τέθηκε στο αρχείο. Την απόφαση επικύρωσε η εισαγγελέας εφετών εγκλημάτων διαφθοράς.
Η διενεργήσασα εισαγγελέας τώρα έλαβε υπόψη της τον τότε χειρισμό; Ο κουκουλοφόρος ψεύδεται ότι η δεύτερη παραγγελία των 8 εκατομμυρίων έγινε από τη Novartis.
Ψεύδεται γιατί δεν υπήρξε δεύτερη παραγγελία από τη Novartis, έγινε από την Glaxo, γιατί η Novartis δήλωσε αδυναμία προσφοράς.
Στην Novartis πληρώθηκαν 1,4 εκατομμύρια δόσεις.
Οι οδηγίες τότε από τον ΠΟΥ έλεγε ότι απαιτούνται δύο δόσεις κατ άτομο.
Η Ελλάδα αποφάσισε ότι έπρεπε να εμβολιστεί ο μισός πληθυσμός δηλ. 4 εκατομμύρια.
Ο ΠΟΥ όμως αποφάσισε στην συνέχεια τον εμβολιασμό του συνόλου του πληθυσμού.
Δηλαδή οκτώ εκατομμύρια κατοίκων επί δύο δόσεις για τον καθένα. Δύο μήνες μετά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός κρίνει ότι μία δόση κατ άτομο είναι επαρκής.
Το υπουργείο ακυρώνει την πρώτην παραγγελία και επιστρέφει στην αρχική απόφαση κάλυψης.
Οι εταιρείες προσέφυγαν στη διεθνή δικαιοσύνη και το ΚΕΛΠΝΟ κερίδιζει με ανταγωγές την υπόθεση. Μόνο η Ελλάδα προσέφυγε στην διεθνή διαιτησία.
Ακολούθως ο ΠΟΥ έδωσε εύσημα στην Ελλάδα για τους χειρισμούς της και την έγκαιρη θωράκιση του πληθυσμού.
Λέει ο μάρτυρας ότι ο “υπουργός Υγείας παρέσυρε τον Καραμανλή, τι ήταν ο Καραμανλής κανένα παιδάκι που δεν καταλάβαινε; Ο πρωθυπουργός συμπεριφέρθηκε με ευθύνη και αυτό είναι εύσημο για τον Καραμανλή”.
Κλείνοντας είπε ότι δεν χρειάστηκαν παρά δύο μόνο ημέρες που είχε σκοπό την σπίλωση πολιτικών αντιπάλων: Είναι πράξη εσκεμμένη και υποκινούμενη,  έκφανση της σήψης και της παρακμής που έχουμε οδηγηθεί. Η δημοκρατία και το κράτος δικαίου υπονομεύονται. Η καταδίκη κάθε προσπάθειας χειραγώγησης της Δικαιοσύνης πρέπει να είναι κατηγορηματική. Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη. Όταν ενημερώθηκα νόμισα ότι ο συνομιλητής μου έκανε πλάκα, αλλά “δεν μασάμε”. Οι ψευδομάρτυρες ετέθησαν στην υπηρεσία σκοτεινών κύκλων και σκοτεινών σκοπών. Εκείνοι που τους υπαγόρευσαν τα άθλια και ασυνάρτητα κείμενα θα αποκαλυφθούν. Είναι θέμα ωρών η σκευωρία να καταρρεύσει και οι εμπνευστές θα οδηγηθούν στην δικαιοσύνη”.
Σε ερώτηση για το αν η υπόθεση επηρεάζει την θέση του ως Επιτρόπου και τις σχέσεις του με την κυβέρνηση, είπε ότι στέκομαι στο πλευρό της χώρας μας και ότι η Ελληνική κυβέρνηση δεν έχει να φοβάται τίποτε, αρκεί να κάνει την δουλειά της.
Ανέφερε δε ότι ως Επίτροπος έχει βοηθήσει την χώρα και πρόσθεσε ότι δύο φορές ήλθε η πρόταση να φύγει η χώρα από την ζώνη Σένγκεν και το απέτρεψε.
Δεν απάντησε όμως ούτε για το ποιός θέλει να τον εξοντώσει ούτε για το αν αμφισβητεί τον θεσμό των προστατυευόμενων μαρτύρων. Δεν απάντησε ούτε και για τις τιμές στην προμήθεια του αίματος, παρέπεμψε στην διαδικασία.

Η Eισαγγελία Διαφθοράς

Τα περί συσκέψεων με κυβερνητικά στελέχη για την υπόθεση της Novartis διέψευσε σήμερα (9/2/2018) η Εισαγγελία Διαφθοράς αλλά και οι εισαγγελείς που χειρίζονται τη σχετική έρευνα, απατώντας παράλληλα σε διάφορα δημοσιεύματα για τη νομιμότητα του καθεστώτος προστασίας που χορηγήθηκε στους τρεις μάρτυρες.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και των επίκουρων Εισαγγελέων Διαφθοράς Χρήστου Ντζούρας και Στέλιου Μανώλη τηρήθηκε πιστά το γράμμα του νόμου.
«Ουδέποτε συμμετείχαμε σε κοινή σύσκεψη με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ή με οποιοδήποτε άλλο κυβερνητικό στέλεχος για την υπόθεση Novartis.
Οι μάρτυρες τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας τηρώντας πιστά το γράμμα του νόμου.
Το τμήμα της δικογραφίας που αφορά σε πολιτικά πρόσωπα υποβλήθηκε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ως είχαμε εκ του Συντάγματος υποχρέωση» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Από την Εισαγγελία Διαφθοράς επίσης διευκρινίζεται ότι η έρευνα που διενεργείται στην Ελλάδα για τη Novartis είναι «παράλληλη και όχι κοινή» σε σχέση με έρευνες που διενεργούνται από άλλα κράτη.

Σήμερα 09/2 οι αποφάσεις για ταχεία προανακριτική για την υπόθεση Novartis και επιστροφή της δικογραφίας στη δικαιοσύνη

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, καθώς αποφάσεις δεν ελήφθησαν ούτε στην χθεσινή 8/2 συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον πρωθυπουργό, θα χρειαστεί και τρίτη συνεδρίαση αυτή την φορά του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κατά πάσα πιθανότητα σήμερα 9/2, για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα για την υπόθεση της Novartis.
Στην χθεσινή δεύτερη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου μετείχε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.
Η αρχική κατεύθυνση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, όπως είχε αναφέρει το BankingNews ενισχύθηκε.
Η σύσταση Εξεταστικής απορρίφθηκε ενώ εξετάζεται η επιστροφή της υπόθεσης στην τακτική δικαιοσύνη μετά από μία σύντομη διαδικασία στην Προανακριτική.
Άλλωστε όπως λένε και πρόσωπα που γνωρίζουν ο Άκης Τσοχατζόπουλος πήγε φυλακή όταν μετά την απαλλαγή του από την κοινοβουλευτική διαδικασία η τακτική δικαιοσύνη τον καταδίκασε για ξέπλυμα χρήματος.
Την Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί και η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος που αναβλήθηκε από την περασμένη Τετάρτη.
Το επιτελείο του Μαξίμου από κοινού με το Πολιτικό Συμβούλιο, εξετάζει τα μέχρι στιγμής πολιτικά αποτελέσματα, ζυγίζει τις πολιτικές αντιδράσεις των εμπλεκομένων πρώην πρωθυπουργών και υπουργών, και μετρά κέρδη και ζημίες.
Πριν αποφασίσει το επόμενο βήμα κάνει προβολή των συνεπειών που θα έχει και των αντιδράσεων που θα προκαλέσει.
Για παράδειγμα εξετάζεται εάν η πρόταση της κυβέρνησης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής θα παραπέμπει και τα δέκα πολιτικά πρόσωπα ή ορισμένα μόνο από αυτά.
Η απόφαση δεν συναρτάται μόνο με τις μαρτυρίες των τριών προστατευομένων μαρτύρων που υπάρχουν στην δικογραφία αλλά και με επιπλέον στοιχεία που θα παρουσιαστούν όσο θα ξετυλίγεται το κουβάρι και όπως κυκλοφορεί σε κοινοβουλευτικά και δημοσιογραφικά γραφεία περιλαμβάνουν και ηχητικό και οπτικό υλικό.
Ενώ οι καταθέσεις των τριών προστατευομένων μαρτύρων χαρακτηρίζονται «ισχνές», πρόσωπα που γνωρίζουν λένε ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία για τις διαδρομές του χρήματος που μοίραζε η Novartis σε γιατρούς και υπηρεσιακούς παράγοντες που ενοχοποιούν και πολιτικά πρόσωπα, έστω και μέσω συνεργατών τους.
Οι εκτιμήσεις αυτές ενισχύουν το σενάριο της ταχείας Προανακριτικής και της επιστροφής στην τακτική δικαιοσύνη.

Κέρδη και ζημίες μετρά η κυβέρνηση

Ο βασικός στόχος της κυβέρνησης να αλλάξει την ατζέντα μετά το μεγάλο συλλαλητήριο για το Σκοπιανό και να αποστρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης, επετεύχθη.
Ο λαϊκός παράγοντας που στράφηκε εναντίον της από τις υποχωρήσεις στο Σκοπιανό είναι εξοργισμένος από την σπατάλη δημόσιου χρήματος σε μία περίοδο που κόβονταν συντάξεις και οι πολιτικοί που εμπλέκονται τους κουνούσαν το δάχτυλο.
Ωστόσο οι αντιδράσεις από τους θιγόμενους είναι έντονες και η έκβαση της πολιτικής αναμέτρησης δεν είναι δεδομένη.
Ο Αντώνης Σαμαράς, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Άδωνης Γεωργιάδης, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλούν για γελοιότητες και για κατασκευασμένη υπόθεση.
Αν οι κατηγορίες δεν επιβεβαιωθούν σε ικανοποιητικό βαθμό τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει καταγέλαστος και θα απαξιωθεί για την προσπάθειά του να τελειώσει με το παλιό πολιτικό σύστημα με ανήθικες μεθόδους.
Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από δύο ημέρες που στάθμιζε την στάση του μπήκε δυνατά καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για «ποινικοποίηση και πολωνοποίηση της πολιτικής ζωής και κάνοντας λόγο για παρακράτος και Δικαιοσύνη της κουκούλας». Σήμερα 9/2 το μεσημέρι ο επίτροπος της χώρας Δημήτρης Αβραμόπουλος δίνει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, βάζοντας μπροστά την ευρωπαϊκή του ιδιότητα.
Ο έτερος εμπλεκόμενος Γιάννης Στουρνάρας αξιοποιεί επίσης τον θεσμικό του ρόλο και ανεβάζει ανακοινώσεις στο επίσημο site της Κεντρικής Τράπεζας ενώ όπως είπε ενημέρωσε και τον Μάριο Ντράγκι.
Από την άλλη ο πρωθυπουργός δεν κρύβει ότι έχει υιοθετήσει πολιτικά την υπόθεση.
Γι αυτό άλλωστε και οι αποφάσεις για τις περαιτέρω ενέργειες συζητούνται από ένα κομματικό όργανο, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει όμως, όχι στην Κουμουνδούρου, αλλά στο πρωθυπουργικό κέντρο, είτε στην Βουλή είτε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πρώτη ενημέρωση: 02:35, Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2018

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης