Τελευταία Νέα
Πολιτική

Moscovici στη Βουλή: Δεν πρέπει να υπάρξει 4ο μνημόνιο - Οι εταίροι της Ελλάδας να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους

tags :
Moscovici στη Βουλή: Δεν πρέπει να υπάρξει 4ο μνημόνιο - Οι εταίροι της Ελλάδας να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, μίλησε ενώπιον των κοινοβουλευτικών επιτροπών
Φτάσαμε στο τέλος του δρόμου, διανύουμε την τελευταία ευθεία, ανέφερε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Pierre Moscovici, μιλώντας ενώπιον των κοινοβουλευτικών επιτροπών.
Όταν διανύσει κανείς το 70% έως 80% του δρόμου, πρέπει όλοι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, είπε ο Moscovici σημειώνοντας μάλιστα ότι και οι εταίροι της Ελλάδας θα πρέπει να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Παράλληλα τάχθηκε κατά του τέταρτου μνημονίου για την Ελλάδα.
«Δεν πρέπει να υπάρξει τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα.
Και μετά από αυτό το μνημόνιο, τίποτα δεν πρέπει να μοιάζει με τα προηγούμενα.
Η επιθυμία μου είναι η χώρα σας να γίνει ένα κράτος-μέλος όπως τα άλλα, να γίνει ένα κράτος με οικονομία ευήμερη που θα αναπτύσσεται και θα δημιουργεί θέσεις απασχόλησης για τον πληθυσμό που υπέφερε πολύ, κυρίως για τους νέους, προκειμένου οι Έλληνες να παραμείνουν στην Ελλάδα, να ζήσουν στην Ελλάδα, να ζήσουν σε μια ισχυρή και ελκυστική χώρα», είπε ο Moscovici και υπογράμμισε ότι «αυτή είναι υπ΄ αριθμόν ένα προτεραιότητα».
«Πραγματικά δεν υπάρχουν λέξεις τόσο ισχυρές, για να σας πω, πόσο θέλω η Ελλάδα να πετύχει, η Ελλάδα να γυρίσει με επιτυχία αυτή τη σελίδα των μνημονίων και πόσο σημαντικοί είναι αυτοί οι στόχοι για μένα» είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος και συνέχισε: «Το μήνυμα που θέλω να σας στείλω είναι ότι μια προοπτική επιτυχίας είναι πολύ σημαντική.
Σας δίνω ένα μήνυμα εμπιστοσύνης και ελπίδας.
Εμπιστοσύνης στη δύναμη της Ελλάδας, στις ικανότητες της να επιτύχει, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, συνθήκες ανταγωνιστικές.
Μήνυμα ελπίδας να γυρίσουμε οριστικά τη σελίδα. Το λέω ως Ευρωπαίος επίτροπος και Ευρωπαίος, ως Γάλλος, ως φίλος της Ελλάδας, ότι η επιτυχία θα είναι πολύ σημαντική για εσάς».
Η ευχή μου είναι η Ελλάδα να επανέλθει στην κανονικότητα, δηλαδή να είναι μια κυρίαρχη χώρα με όλα τα δικαιώματα και όλα τα καθήκοντα, είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί, δεν πρέπει να υπάρξει τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα».
Αναφερόμενος στη μετά-μνημόνιο εποχή, είπε πως τις προσεχείς εβδομάδες πρέπει να δημιουργηθεί μια στρατηγική ανάπτυξης, μια στρατηγική που θα σχεδιαστεί από τους Έλληνες για τους Έλληνες.
«Τώρα θα πρέπει να βρεθεί μια νέα ισορροπία. Να φύγουμε από τη λογική της κρίσης και να περάσουμε στη λογική των φιλοδοξιών» υπογράμμισε.

Η μείωση του ελληνικού χρέους

Εν τω μεταξύ ο Moscovici τόνισε ότι «τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες πρέπει να δημιουργηθεί μια στρατηγική ανάπτυξης για την Ελλάδα, η οποία θα περιλαμβάνει δεσμεύσεις για τα δημόσια οικονομικά, αλλά που θα σχεδιαστεί για τους Έλληνες από τους Έλληνες, όχι από τους εταίρους, αλλά από τους Έλληνες για τους Έλληνες».
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην ανάγκη «οι υπουργοί Οικονομικών και οι θεσμοί να είναι ικανοί να θεσπίσουν ένα πακέτο μέτρων, ώστε να μειωθεί το βάρος του ελληνικού χρέους».
Στο σημείο αυτό δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών και οι γαλλικές Αρχές έκαναν μια ενδιαφέρουσα πρόταση, δηλαδή, να συνδεθεί η οικονομική επίδοση της χώρας, η επίδοση όσον αφορά στην ανάπτυξη, με τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα.
«Αν αυτά τα στοιχεία ολοκληρωθούν με επιτυχία τότε μαζί θα μπορέσουμε να δούμε το μέλλον εμπιστοσύνη.
Εύχομαι η χώρα σας να γυρίσει αυτή τη σελίδα, να τη γυρίσουμε μαζί αυτή τη σελίδα, και αυτή η ιστορική στιγμή να σηματοδοτηθεί με επιτυχία. Εύχομαι αυτή η Ελλάδα να είναι κυρίαρχη, ευήμερη, Ευρωπαία και να βρει τη σωστή της θέση στην οικονομική και νομισματική Ένωση» σημείωσε, για να τονίσει ότι η ευρωζώνη είναι το κοινό μας σπίτι και γι΄αυτό ο ελληνικός λαός δέχθηκε αυτή την προσπάθεια.

Ο ρόλος του ΔΝΤ

Εξάλλου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρθηκε και στην ανάγκη η Ευρώπη να έχει τα δικά της εργαλεία για την αντιμετώπιηση κρίσεων, δηλ. η ευρωζώνη να είναι η κυρίαρχη.
Επικαλέστηκε μάλιστα την περίπτωση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, για οποίο υπογράμμισε ότι «η παρουσία του ήταν και χρήσιμη, αλλά ήταν και περίπολοκη».
Και ναι μεν το ΔΝΤ πρέπει να είναι παρόν στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του προγράμματος, αλλά πρέπει από εδώ και πέρα η ευρωζώνη να είναι πιο αυτόνομη στο μέλλον και να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την πιθανή απουσία του ΔΝΤ σε μελλοντικά προγράμματα βοήθειας.
Γι΄αυτό άλλωστε, όπως υπενθύμισε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο που θα πρέπει να θεσμός της ΕΕ που θα ελέγχεται από το ΕΚ και από τους πολίτες της Ευρώπης.
«Η νομισματική μας ένωση θα πρέπει να είναι πιο αλληλέγγυα» επανέλαβε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, υπογραμμίζοντας ότι «η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι πλήρης, αν δεν γίνει αποδεκτή από τους πολίτες.
Και η ευημερία δεν θα έχει καμία σημασία αν δεν περιορίσει τις ανισότητες».
Η ευρωζώνη δεν ικανοποιεί τους πολίτες.
Είναι πολλές οι ανισότητες, είπε ο Moscovici και υπογράμμισε ότι δεν μπορούμε να δεθούμε ευρωζώνη μιας, δύο ή πολλών ταχυτήτων ούτε και μπορεί να συνεχιστεί να λαμβάνονται αποφάσεις σε κλειστή ομήγυρη.

«Περήφανος που αντιστάθηκα στο Grexit»

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου του βιβλίου «Dans ce clair-obscur surgissent les monstres», ο κ. Moscovici δήλωσε ότι νιώθει περήφανος που αντιστάθηκε στο Grexit.
«Για μια δέσμευσή μου μπορώ να είμαι υπερήφανος: Ότι αντιστάθηκα πάντα στο Grexit.
Kι εγώ και η Κομισιόν και η πατρίδα μου, η Γαλλία, βρεθήκαμε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, στην πλευρά της Ελλάδας» δήλωσε ο Moscovici κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου του βιβλίου "Dans ce clair-obscur surgissent les monstres" που θα μπορούσε να μεταφραστεί «Μεταξύ του φωτός και του σκότους ξεπηδούν τέρατα».
Στις επίμονες ερωτήσεις των παρισταμένων, που εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας, ο Ευρωπαίος επίτροπος απάντησε σταθερά με αισιοδοξία: «Θα είμαι πολύ ευτυχής όταν αυτό το καλοκαίρι, γιατί αυτό θα συμβεί, η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα και θα είναι ικανή να καθορίσει το πεπρωμένο της με κυρίαρχο τρόπο, υπό την προϋπόθεση ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν ως το τέλος, όχι να χαλαρώσουν…
Αυτό το μήνυμα μετέφερα και στον Α. Τσίπρα και στον Ευ. Τσακαλώτο» τόνισε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει διανύσει το 90% της διαδρομής, αλλά τα τελευταία μέτρα είναι σημαντικά».
Αυτό που "πονάει" τον Moscovici, είναι η κατάρρευση του κόμματός του -έχασε το 90% των κοινοβουλευτικών του εδρών- και της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη, για την οποία μιλάει εκτενώς στο βιβλίο του.
Μιλάει, επίσης, για το πώς ένα νέο κόμμα γεννιέται από το τίποτα, από ένα νέο άνθρωπο, τον Emmanuel Macron, που δεν ήταν πολιτικός.  «Πήγαινα στο Ελυζέ και τον έβλεπα ως σύμβουλο του Francois Hollande και τώρα στο Ελυζέ είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας» λέει χαρακτηριστικά.
Στην Ελλάδα έχει αφιερώσει ένα ολόκληρο κεφάλαιο.
Λέει ότι έχει πιο πολλούς φίλους στο ΠΑΣΟΚ, αλλά "με τον Αλέξη Τσίπρα δουλεύω καλά, όχι γιατί είμαστε πολιτικά κοντά, αλλά γιατί η κυβέρνησή του κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να βγει από το πρόγραμμα".
Αναφέρεται στα 90 Eurogroup και τις αναρίθμητες συναντήσεις στις οποίες έχει μετάσχει, κατά τη διάρκεια των ελληνικών μνημονίων, για τον πόνο των ανθρώπων που είδε στην Ελλάδα.
"Ήμουν πάντα κατά της λιτότητας, αλλά και να κάνεις ελλείμματα όταν έχεις υπέρογκο χρέος είναι παράλογο, γιατί στο τέλος φτωχαίνεις τη χώρα" τονίζει, διευκρινίζοντας ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα "στις πολιτικές λιτότητας και στις πολιτικές σοβαρότητας".
Ξεδιπλώνει τις απόψεις του στο ευρωπαϊκό πεδίο, ενόψει μάλιστα και των ευρωεκλογών του 2019 και υπερασπίζεται τη χρησιμότητα της Σοσιαλδημοκρατίας, στην Ευρώπη του μέλλοντος.
Στο ερώτημα τi εννοεί ότι η Ελλάδα θα γίνει μια "κανονική" χώρα, όπως είχε δηλώσει στις συναντήσεις του που προηγήθηκαν με την πολιτική ηγεσία, απάντησε ότι "για την Ελλάδα σημαίνει να έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα, να έχει δική της αναπτυξιακή στρατηγική, να επωφεληθεί από τα μέτρα για το χρέος και να έχει μια εποπτεία μετά το πρόγραμμα, που δεν θα μοιάζει με πρόγραμμα".
Αν μείνει στον ίδιο δρόμο, υπογράμμισε, με την ίδια προσπάθεια, θα πάνε όλα καλά.
Και όλοι στην Ελλάδα πιστεύω ότι το έχουν καταλάβει.
Είναι εξάλλου και στο ενδιαφέρον του κ. Τσίπρα να βγει από το πρόγραμμα και να επιτύχει αποτελέσματα" ανέφερε.

(Πρώτη ενημέρωση Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 9:26)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης