Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Σε σύγχυση όσοι παρακολουθούν τον VIX – Είναι απόρροια της αναταραχής των αγορών και όχι η αιτία

Capital Economics: Σε σύγχυση όσοι παρακολουθούν τον VIX – Είναι απόρροια της αναταραχής των αγορών και όχι η αιτία
Η αιτία της αναταραχής των αγορών είναι ότι βρίσκονται ακόμα σε έναν μη ρεαλιστικό συνδυασμό συνεχούς ισχυρής ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού - όχι επειδή ο δείκτης VIX είναι υψηλός…, αναφέρει η Capital Economics
Η πρόσφατη αύξηση του δείκτη VIX έχει προσελκύσει μεγάλη προσοχή.
Αλλά αυτή η άνοδος είναι περισσότερο μια αντανάκλαση του τι έχει συμβεί στη χρηματιστηριακή αγορά παρά ένα μήνυμα του τι πρόκειται να έρθει, αναφέρει η Capital Economics σε σημερινή (9/2) ανάλυσή της.
Την Τρίτη (6/2), ο δείκτης VIX, ο οποίος αποτελεί μέτρο της αναμενόμενης μεταβλητότητας στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά τις επόμενες 30 ημέρες, σημείωσε άνοδο πάνω από τις 50 μονάδες, πριν κλείσει στις 39 μονάδες.
Το επίπεδο αυτό παρατηρήθηκε μόνο λίγες φορές στο ιστορικό του δείκτη (Η τελευταία φορά που ο VIX έκλεισε υψηλότερα ήταν το 2015, όταν υπήρχαν ανησυχίες ότι η οικονομία της Κίνας ήταν στα πρόθυρα μιας «σκληρής προσγείωσης»).



Αλλά η αναμενόμενη μεταβλητότητα τείνει να επηρεάζεται από την αστάθεια που παρατηρείται στο πρόσφατο παρελθόν.
Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η πρόσφατη αναταραχή στην αγορά έχει προκαλέσει την αύξηση της αναμενόμενης μεταβλητότητας.
Πράγματι, για μεγάλο μέρος του προηγούμενου έτους, ο δείκτης VIX ήταν πολύ χαμηλότερος από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 19,32 μονάδων, αλλά αυτό οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην ιστορικά χαμηλή μεταβλητότητα.
Σήμερα ο δείκτης VIX εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο του.
Μάλιστα, η Capital Economics προβλέπει ότι η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ θα πέσει λίγο περισσότερο αυτό το έτος και το επόμενο, το οποίο πιθανότατα θα υπάρξει και πάλι αστάθεια.
Αλλά αυτό συμβαίνει επειδή οι αγορές βρίσκονται ακόμα σε έναν μη ρεαλιστικό συνδυασμό συνεχούς ισχυρής ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού - όχι επειδή ο δείκτης VIX είναι υψηλός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης