Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η φούσκα όντως ξεφουσκώνει διεθνώς; - Γιατί η ελληνική αγορά είναι τελειωμένη ιστορία

Η φούσκα όντως ξεφουσκώνει διεθνώς; - Γιατί η ελληνική αγορά είναι τελειωμένη ιστορία
Στο μέλλον εάν οι αγορές μυρίσουν αίμα και δουν κάποια αδυναμία της Ελλάδος όσο σήμερα οι αναλυτές που αναφέρονται με εγκωμιαστικά σχόλια με την ίδια ευκολία θα θάβουν την ελληνική οικονομία
Με αφορμή 2 ETF του VIX του δείκτη φόβου ή μεταβλητότητας στην Wall Street κατέρρευσαν ο Dow Jones και ο S&P 500 υπέστησαν 2 κραχ σε διάστημα 4 ημερών 5 και 8 Φεβρουαρίου του 2018 θα μείνουν στην ιστορία γιατί οι απώλειες έφθασαν στο 8,5% σωρευτικά.
Τα ETF του δείκτη VIX όμως ήταν οι αφορμές, σίγουρα καλές αφορμές να χρεοκοπούν 2 ETF αλλά όχι η αιτία….
Η αιτία για την διόρθωση της Wall είναι η νέα τάση που υποχρεωτικά εισέρχεται η παγκόσμια οικονομία.
Από την εποχή της απληστίας και της πλεονάζουσας ρευστότητας των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης στην εποχή της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής.
Ήδη τα επιτόκια του δολαρίου της FED αυξάνονται και θα αυξηθούν 3 φορές στις ΗΠΑ το 2018, η ποσοτική χαλάρωση έχει καταρρεύσει ως στρατηγική και πλέον η μεγάλη πρόκληση για την FED που προσεχώς θα γίνει και μεγάλη πρόκληση και για την ΕΚΤ είναι πως θα αντιστρέψουν τις μαζικές αγορές περιουσιακών στοιχείων.
Οι κεντρικές τράπεζες έφθασαν να διαθέτουν ισολογισμούς 15 τρισεκ. δολαρίων απόρροια της ποσοτικής χαλάρωσης, της μεγαλύτερης φούσκας στην παγκόσμια οικονομική ιστορία.
Μεγάλο μέρος των περιουσιακών στοιχείων που αγοράστηκαν πρέπει να πουληθούν και τα ερωτήματα είναι πως θα αγοραστούν όταν μιλάμε για assets αξίας 4-5 τρισεκ. δολαρίων.
Ταυτόχρονα έχουμε και ένα άλλο φαινόμενο ειδικά στις ΗΠΑ, οι αποτιμήσεις έχουν φθάσει σε ακραία υψηλά επίπεδα η Apple είχε πλησιάσει το 1 τρισεκ. δολάρια κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο υπήρχε μια φούσκα τεραστίων διαστάσεων και εάν αυτό συνδυαστεί και με τον φόβο του πληθωρισμού τότε το μείγμα της φούσκας γίνεται επικίνδυνο.

Ξεδιάντροπα χειραγωγούν τις αγορές οι κεντρικές τράπεζες

Από την άλλη πλευρά η απληστία των κεντρικών τραπεζών που χειραγωγούν ξεδιάντροπα τις διεθνείς αγορές που έχουν πάψει να ζουν ελεύθερα με βάση τους κανόνες των αγορών και αιμοδοτούνται από την πλεονάζουσα ρευστότητα της ποσοτικής χαλάρωσης.
Αυτή η απληστία όμως βοήθησε ορισμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ να στηρίξουν την οικονομία και έτσι έχουμε το φαινόμενο η οικονομία να πάει καλά αλλά η Wall να δέχεται σφυροκοπήματα.
Αυτό συμβαίνει γιατί όλα δημιουργήθηκαν από μια φούσκα και προφανώς οι κεντρικές τράπεζες δεν θα αφήσουν να χυθεί αίμα στις αγορές…
Ο Greenspan παλαιός διοικητής της FED ήταν ο πρώτος που χειραγώγησε ξεδιάντροπα τα χρηματιστήρια όταν πριν 10 χρόνια παρενέβη στις αγορές μετοχών για να τις στηρίξει και έκτοτε η φούσκα άρχιζε να φουσκώνει και ίσως συνεχίσει να φουσκώνει ακόμη.
Εάν δεν υπήρχε ποσοτική χαλάρωση και παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών τα χρηματιστήρια θα είχαν την μισή αξία και τα ομόλογα την διπλάσια απόδοση.
Αυτό που έκανε η FED στην κοιτίδα του καπιταλισμού το έκανε με όρους μιμητισμού και ο Draghi της ΕΚΤ εφαρμόζοντας στο ευρώ….την μιαρή ποσοτική χαλάρωση.
Η ποσοτική χαλάρωση αποτελεί την ακραία στρέβλωση και ωμή παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών στις ελεύθερες αγορές.
Τα χρηματιστήρια ανέκαμψαν γιατί είχαν δίχτυ προστασίας την ρευστότητα της ΕΚΤ…

Το μεγάλο λάθος της Ευρώπης

Όμως στην Ευρώπη σημειώθηκε ένα μεγάλο λάθος, πολύ μεγάλο λάθος που δεν το είδαμε στις ΗΠΑ.
Ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων δεν εμφάνισαν ποτέ αρνητικό πρόσημο στην Ευρώπη 144 ομόλογα – και της Ελβετίας μαζί – είχαν αρνητικές αποδόσεις.
Αυτό ήταν το μεγάλο λάθος της ποσοτικής χαλάρωσης που στοίχησε δισεκατομμύρια στα ασφαλιστικά Ταμεία και στους καταθέτες των τραπεζών της Βορείου Ευρώπης.
Τα αρνητικά επιτόκια σημαίνει μηδενική απόδοση ή κατά το ορθότερο ζημίες για τα ασφαλιστικά ταμεία και τους καταθέτες και αυτή η στρέβλωση πρέπει να αποκατασταθεί.
Όμως οι αγορές είναι συγκοινωνούντα δοχεία.
Όταν οι αγορές τα pension funds και γενικότερα οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές διαπίστωσαν ότι οι αποδόσεις έχουν καταρρεύσει στην Ευρώπη συνέβη το εξής ανήκουστο…
Άρχισαν τα ασφαλιστικά Ταμεία να επενδύουν στην Wall Street και στις μετοχές για να πάρουν αποδόσεις…
Και δεν είναι μόνο αυτό.
Το μεγαλύτερο ασφαλιστικό Ταμείο της Ιαπωνίας έχει τριπλασιάσει την έκθεση του σε μετοχές και ειδικά της Wall.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας είναι ένας εκ των βασικότερων αγοραστών μετοχών στην Wall ειδικά Apple - εκ των 5 μεγαλύτερων μετόχων - η φούσκα λοιπόν φουσκώνει γιατί Ταμεία και Κεντρικές τράπεζες την φουσκώνουν…
Κάποια στιγμή αυτός ο ανατροφοδοτούμενος μηχανισμός παραγωγής αποδόσεων κούρασε και ενώ οι ευρωπαίοι αγοράζουν αμερικανικές μετοχές… οι αμερικανοί μέσω ETF – βλέπε και το ελληνικό ETF το GREK – άρχισαν να αγοράζουν ευρωπαϊκά assets κυρίως μετοχές και ομόλογα.
Κανείς δεν είπε τότε ότι οι αμερικανοί αγοράζουν Ευρώπη επειδή οι αμερικανικές μετοχές παραφούσκωσαν.
Έτσι λοιπόν το παγκόσμιο χρήμα κινείται και αναζητάει αποδόσεις, εξέλιξη υγιής μεν αλλά από την άλλη ποιες είναι οι ρεαλιστικές αποδόσεις;
Προφανώς όχι οι τρέχουσες.
Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτό που συμβαίνει τώρα στην Wall με κραχ και χάος θα συμβεί στην Ευρώπη όταν το QE θα αποσύρεται και από το 2019 ξεκινήσει και η πρώτη αύξηση επιτοκίων.
Τα κραχ στην Wall επηρεάζουν τις άλλες αγορές, οι άλλες αγορές δεν είναι έτοιμες για διόρθωση.
Όμως όταν θα υπάρξουν πρωτογενείς αιτίες και στην Ευρώπη και αυτές θα είναι απόσυρση του QE – που πλέον δεν επιδρά στα ομόλογα γιατί έχει πλήρως εξαντληθεί – και η αύξηση των επιτοκίων…τότε θα έχουμε πρωτογενή κραχ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια;
Τώρα έχουμε δευτερογενείς επιδράσεις, υποχωρεί η Wall και υποχωρούν αντανακλαστικά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια…  
Η Ευρώπη έχει όμως και ένα άλλο παράγοντα που πρέπει να αποτιμήσει.
Η νέα Γερμανική κυβέρνηση με τους ανεκδιήγητους σοσιαλδημοκράτες δεν θα πάνε την Γερμανία εμπρός, η νέα κυβέρνηση Merkel δεν θα είναι ποτέ τόσο επιτυχημένη όσο στο παρελθόν.
Οι σοσιαλδημοκράτες στο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας θα βλάψουν τα συμφέροντα της χώρας…αλλά αυτό θα φανεί αργότερα.

Τι θα συμβεί στην Ελλάδα;

Δυστυχώς τρέφονταν αυταπάτες για το τι θα συμβεί στην Ελλάδα.
Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι μια κουρασμένη αγορά που έχει δύο κινδύνους να αντιμετωπίσει.
Το λάθος να βγει η Ελλάδα από τα μνημόνια με καθαρή έξοδο και οι τράπεζες και οι αυξήσεις κεφαλαίου του 2019.
Γιατί η ελληνική αγορά είναι τελειωμένη ιστορία και το 2018;
Πολλοί θα διαφωνήσουν με αυτή την συλλογιστική και θα πουν ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια ανόδου και προοπτικής και άλλα τινά.
Ποια είναι η συλλογιστική;
Η αγορά ομολόγων αποδεικνύει ότι ακόμη και εν μέσω μνημονίων και υλοποιώντας μια δημοπρασία του 7ετούς που δεν ήταν αναγκαία υπό την έννοια ότι η Ελλάδα διαθέτει ρευστότητα… η απάντηση της αγοράς είναι προβληματισμός.
Τι θα είχε συμβεί εάν η Ελλάδα δεν είχε το μηχανισμό προστασίας του μνημονίου και χρειαζόταν τα κεφάλαια της δημοπρασίας;
Σήμερα η αγορά ομολόγων της Ελλάδος θα είχε καταρρεύσει.
Οι δημοπρασίες ομολόγων λέει η κυβέρνηση δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι αυτόνομη.
Λάθος οι δημοπρασίες ομολόγων δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι αυτόνομη.
Εάν οι αγορές μυρίσουν αίμα και δουν κάποια αδυναμία της Ελλάδος όσο σήμερα οι αναλυτές που αναφέρονται με εγκωμιαστικά σχόλια με την ίδια ευκολία θα θάβουν την ελληνική οικονομία εγκλωβίζοντας την χώρα σε καθοδικό σπιράλ.
Όμως δεν είναι μόνο το ζήτημα ενός υβριδικού προγράμματος που είναι απαραίτητο για την Ελλάδα.
Είναι και οι τράπεζες.
Πολλές φορές έχουμε επισημάνει ότι οι ΑΜΚ του 2019 είναι μονόδρομος.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου του 2019 θα υλοποιηθούν με τιμές του 2015 οπότε αυτό σημαίνει ότι οι τραπεζικές μετοχές δεν έχουν περιθώρια σημαντικής ανόδου.
Στον FTSE 25 υπάρχει ακραία στρέβλωση, ακραία φούσκα μετοχές διαπραγματεύονταν ωσάν ο Γενικός Δείκτης να βρίσκεται στις 5000 μονάδες…
Αυτά είναι ντροπιαστικά πράγματα.
Οι μη τραπεζικές μετοχές στην Ελλάδα είναι φούσκα και οι τράπεζες θα υλοποιήσουν ΑΜΚ το 2019 με τιμές του 2015…
Τα συμπεράσματα είναι εύκολα για το τι θα συμβει

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης