Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Σαββάκης: Ελπίδες ένταξης του στρατηγικού σχεδιασμού στη λειτουργία του κράτους

tags :
Σαββάκης: Ελπίδες ένταξης του στρατηγικού σχεδιασμού στη λειτουργία του κράτους
Η μεταποίηση θα είναι ο «πρώτος κρίσιμος τομέας» της οικονομίας που θα ενισχυθεί
Έχουμε υπογραμμίσει στις δημόσιες παρεμβάσεις μας ότι η έννοια του στρατηγικού σχεδιασμού απουσιάζει από τη λειτουργία του κράτους.
Μάλιστα, τονίζαμε ότι: ο προγραμματισμός και ο στρατηγικός σχεδιασμός είναι έννοιες που δύσκολα εντάσσονται στις λειτουργίες του κράτους, παρά το γεγονός ότι οι κοινοτικοί κανονισμοί προσπάθησαν να τις επιβάλλουν ως έννοιες.
Βεβαίως, αναγνωρίζουμε και δεν παραβλέπουμε το γεγονός ότι η δημόσια διοίκηση αντιστέκεται πάντοτε σθεναρά σε οποιεσδήποτε εκσυγχρονιστικές παρεμβάσεις και αδυνατεί, ή δεν επιθυμεί, να ακολουθήσει τους ρυθμούς του συνεχούς μεταβαλλόμενου οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος.
Στο πλαίσιο αυτό, η νέα μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του «Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων» (ΠΔΕ) κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού προτίθεται να ενσωματώσει αυτό ακριβώς που κάνει καθημερινά σχεδόν μια ιδιωτική επιχείρηση: την έννοια του στρατηγικού σχεδιασμού. Η πρόθεση της κυβέρνησης να εισαχθεί στο εθνικό ΠΔΕ η λογική ότι το ΠΔΕ θα πρέπει να λειτουργεί με συγκεκριμένους στόχους, να θέτει προτεραιότητες και να μετράει τα αποτελέσματα, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ελπίδα εξορθολογισμού της λειτουργίας ενός – κατά κοινή ομολογία – σπάταλου κράτους.
Επιπλέον, το νέο ΠΔΕ, σχεδιάζεται να θέτει συγκεκριμένες αναπτυξιακές προτεραιότητες, που συνεπάγονται μεγάλες ενισχύσεις από την πλευρά του κράτους, άρα διάθεση περισσότερων κονδυλίων για την ενίσχυση κρίσιμων τομέων της οικονομίας.
Στο πλαίσιο ακριβώς αυτό, θα πρέπει η μεταποίηση να είναι ο «πρώτος κρίσιμος τομέας» της οικονομίας που θα ενισχυθεί.
Άμεσες και έμμεσες ενισχύσεις της ανταγωνιστικότητας της ξεχασμένης απ΄όλες τις κυβερνήσεις ανταγωνιστικότητας της εγχώριας βιομηχανίας, θα πρέπει να είναι στην πρώτη προτεραιότητα της διάθεσης των εθνικών κονδυλίων μέσω του ΠΔΕ.
Γιατί αν το καλοσκεφθούμε, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που αδυνατεί να υποστηρίξει έμπρακτα την εγχώρια βιομηχανία.
Πρέπει τελικά να γίνει συνείδηση σε όλους μας ότι χωρίς ισχυρή παραγωγική βάση είναι αδύνατο να έχουμε μακροχρόνια ανάπτυξη.
Γι΄αυτό, και η ξεχασμένη από τις ελληνικές κυβερνήσεις βιομηχανία της χώρας, και ειδικά οι μεταποιητικές επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος, πρέπει κατ΄αρχήν να επιβιώσουν και στη συνέχεια ν΄ αναπτυχθούν, ούτως ώστε να εξακολουθήσουν να εισφέρουν θετικά στην ανάπτυξη της περιφέρειας.
Παράλληλα, μας βρίσκει σύμφωνους η συγκέντρωση και κωδικοποίηση της νομοθεσίας που αφορά στο ΠΔΕ.
Το ίδιο, τα τελευταία 15 χρόνια, προτείνει ο ΣΒΒΕ να γίνει για το σύνολο της νομοθεσίας που αφορά στην επιχειρηματικότητα στη χώρα.
Η υλοποίηση μιας σαφώς μικρότερης έκτασης κωδικοποίηση της νομοθεσίας, όπως αυτή που αφορά στο ΠΔΕ, σε σχέση με την κωδικοποίηση της νομοθεσίας για το σύνολο της επιχειρηματικότητας, μπορεί κάλλιστα να γίνει ο «προπομπός» για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την επιχειρηματικότητα που είναι έργο δύσκολο, πολύπλοκο και χρονοβόρο, αλλά μπορεί – εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση – να υλοποιηθεί.
Και εφόσον υλοποιηθεί… θα πρόκειται για πραγματική μεταρρύθμιση.
Για μεταρρύθμιση ουσίας!!!

Αθανάσιος Σαββάκης
Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης