Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προβλήματα στον παράδεισο - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πολιτική κρίση στις Μαλδίβες

tags :
Προβλήματα στον παράδεισο - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πολιτική κρίση στις Μαλδίβες
Προβλήματα στον παράδεισο - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη συνεχιζόμενη πολιτική κρίση στις Μαλδίβες
Οι Μαλδίβες ταλανίζονται από μια βαθειά πολιτική κρίση, καθώς η απόφαση να τεθεί το κράτος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είχε ως αποτέλεσμα ο στρατός να εισβάλλει στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας και να συλλάβει έναν πρώην πρόεδρο.

Τι συνέβη

Σε μια απροσδόκητη κίνηση την περασμένη εβδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο των Μαλδίβων διέταξε την απελευθέρωση πολλών φυλακισμένων βουλευτών της αντιπολίτευσης, αποφασίζοντας ότι οι δίκες τους είχαν παρακινηθεί από πολιτικά αίτια.
Ο Πρόεδρος των Μαλδίβων Abdulla Yameen αρνήθηκε να συμμορφωθεί με την δικαστική απόφαση και επέβαλε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη χώρα για 15 ημέρες.
Η επιβολή του διατάγματος να τεθεί η χώρα σε κατάσταση έκτατης ανάγκης του έδωσε αυξημένες αρμοδιότητες όπως το να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στο Ανώτατο Δικαστήριο των Μαλδίβων.
Ο Ανώτατος Δικαστής της χώρας Abdulla Saeed και ο δικαστής Ali Hameed συνελήφθησαν από τις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας, παρόλο που οι κατηγορίες εναντίον τους δεν προσδιορίστηκαν.
Τη σύλληψή τους ακολούθησε σύντομα η σύλληψη του ετεροθαλούς αδελφού του προέδρου Yameen, του πρώην προέδρου της χώρας Maumoon Abdul Gayoom - ο οποίος βρισκόταν στην εξουσία για περισσότερα από 30 χρόνια μέχρι τη μετάβαση των Μαλδίβων στη δημοκρατία το 2008.

Ποιο είναι το υπόβαθρο της υπόθεσης

Ο Gayoom, ο οποίος είναι μέλος του κόμματος της αντιπολίτευσης από τότε που αποχώρησε από την προεδρία της χώρας, υπήρξε έντονος επικριτής του σημερινού προέδρου.
Τον Gayoom διαδέχτηκε ο Mohamed Nasheed το 2009, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος κατά τη διάρκεια μιας σύντομης περιόδου πολυκομματικής δημοκρατίας προτού συλληφθεί πέντε χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Ο Nasheed ελιχε αναγνωριστεί διεθνώς για τις προσπάθειές του να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις Μαλδίβες.
Ωστόσο, φυλακίστηκε το 2015 με κατηγορίες περί τρομοκρατίας, κατηγορίες οι οποίες όπως κατήγγειλαν οι υποστηρικτές του ήταν κατασκευασμένες.
Αφού αφέθηκε ελεύθερος ένα χρόνο αργότερα για ιατρικούς λόγους, στο Nasheed χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο στη Βρετανία.
Σύμφωνα με πληροφορίες αναμενόταν να βρεθεί αντιμέτωπος με τον Yameen στις προεδρικές εκλογές του 2018, προτού η τρέχουσα πολιτική διαμάχη πυροδοτήσει την επακόλουθη κρίση.
Ο Yameen βρίσκεται στην εξουσία από το 2013, ύστερα από αμφισβητούμενες εκλογές στις οποίες οι πολιτικού αντίπαλοι ισχυρίζονται ότι υπήρξε νοθεία.
Έκτοτε, κατηγορείται για τη φυλάκιση των επικριτών του, την καταστολή όλων των πολιτικών του αντιπάλων με στόχο την τελική εξάλειψη της δημοκρατικής διαδικασίας της χώρας.

Πώς αντιδρά ο κόσμος;

Και οι δύο πρώην ηγέτες των Μαλδίβων, Nasheed και Gayoom, κάλεσαν την Ινδία να αναγκάσει τον Yameen να απελευθερώσει τους πρόσφατα φυλακισμένους δικαστές και πολιτικούς κρατούμενους.
Ενώ η παρέμβαση από το Νέο Δελχί θα ήταν σίγουρα ασυνήθιστη, δεν είναι χωρίς προηγούμενο.
Η Ινδία έστειλε στρατεύματα στις Μαλδίβες το 1988 για να αποφύγει ένα πραξικόπημα.
Παράλληλα με την Ινδία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο παρότρυναν τον Yameen να τιμήσει το κράτος δικαίου και να απελευθερώσει τους κρατούμενους.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι "Ο πρόεδρος Yameen αποξενώνει συστηματικά τον συνασπισμό του, φυλακίζει ή εξορίζει κάθε πολιτικό πρόσωπο της αντιπολίτευσης, στερεί στα εκλεγμένα μέλη του κοινοβουλίου από το δικαίωμά τους να εκπροσωπούν τους εκλογείς τους στο νομοθετικό σώμα, αναθεωρεί νόμους για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποδυνάμωσε τους θεσμούς της κυβέρνησης".
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών Zeid Ra'ad Al Hussein προειδοποίησε ότι το διάταγμα έκτακτης ανάγκης του Yameen, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να φυλακίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, υπονόμευε τους αναγκαίους ελέγχους και ισορροπίες που υπάρχουν σε οποιαδήποτε δημοκρατία.
"Η αναστολή πολλών λειτουργιών του δικαστικού σώματος και του κοινοβουλίου και οι περιορισμοί σε μια σειρά συνταγματικών δικαιωμάτων δημιουργούν μια επικίνδυνη συγκέντρωση εξουσίας στα χέρια του προέδρου", δήλωσε ο Zeid Ra'ad Al Hussein σε δήλωση.

Είναι ασφαλές να ταξιδέψετε;

Οι Μαλδίβες είναι ένας εξαιρετικά δημοφιλής τουριστικός προορισμός, ιδίως μεταξύ των Κινέζων και των Βρετανών επισκεπτών, και η τελευταία αναταραχή έρχεται εν μέσω της αιχμής τουριστικής περιόδου για τα τροπικά νησιά.
Σχεδόν 1,4 εκατομμύρια τουρίστες παγκοσμίως ταξίδεψαν στα νησιά του Ινδικού Ωκεανού το 2017, σύμφωνα με κυβερνητικές στατιστικές.
Το 2016, το Reuters ανέφερε ότι οι Μαλδίβες κέρδισαν 2,7 δισ. δολάρια από παραθεριστές που επισκέπτονται πολυτελή ξενοδοχεία και θέρετρα καταδύσεων.
Το Υπουργείο Εξωτερικών των Μαλδιβών προσπάθησε να καθησυχάσει τους παραθεριστές ότι η κατάσταση παρέμεινε ήρεμη και δεν θα επηρέαζε τον τουρισμό.
Ωστόσο, μετά την πρόσφατη πολιτική κρίση, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εκδώσει όλες τις συμβουλές κατά του ταξιδιού των πολιτών τους στις Μαλδίβες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης