Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Έντονες ανησυχίες από ΟΗΕ και UNICEF για την ασφάλεια προσφυγόπουλων και γυναικών στα κέντρα φιλοξενίας

tags :
Έντονες ανησυχίες από ΟΗΕ και UNICEF για την ασφάλεια προσφυγόπουλων και γυναικών στα κέντρα φιλοξενίας
ΟΗΕ και UNICEF προειδοποιούν για την ασφάλεια προσφυγόπουλων και γυναικών στα κέντρα φιλοξενίας
Τις έντονες ανησυχίες για την ασφάλεια των προσφυγόπουλων στα κέντρα φιλοξενίας της Ελλάδας, εξέφρασαν σήμερα (9 Φεβρουαρίου 2019) η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών (UNHCR, υπάγεται στον ΟΗΕ) για τους πρόσφυγες και η UNICEF.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΟΗΕ, ο οργανισμός ανησυχεί ιδιαίτερα για τις εκθέσεις των αιτούντων άσυλο για σεξουαλική παρενόχληση και βία στα κέντρα υποδοχής των ελληνικών νησιών, παρά τα «ευπρόσδεκτα» κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση των υπερπληθυσμών και των κακών συνθηκών διαβίωσης.
Το 2017, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έλαβε αναφορές από 622 επιζώντες σεξουαλικής βίας στα νησιά του Αιγαίου, εκ των οποίων τουλάχιστον το 28% βίωσαν τις σχετικές επιθέσεις μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα.
Οι γυναίκες ανέφεραν ακατάλληλη συμπεριφορά, σεξουαλική παρενόχληση και απόπειρες σεξουαλικών επιθέσεων.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης σε Μοριά (Λέσβος) και Βαθύ (Σάμος), όπου χιλιάδες πρόσφυγες εξακολουθούν να διαμένουν σε ακατάλληλους χώρους, με ανεπαρκή ασφάλεια.



Περίπου 5.500 άτομα βρίσκονται σε αυτά τα κέντρα, τα οποία είναι διπλάσια από την προβλεπόμενη χωρητικότητα των κέντρων.
Σε αυτά τα δύο κέντρα, τα μπάνια και οι τουαλέτες είναι απαγορευμένες ζώνες για γυναίκες ή παιδιά, εκτός εάν συνοδεύονται.
Ακόμα και το μπάνιο κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να είναι επικίνδυνο.
Στη Μόρια, μια γυναίκα ανέφερε πως δεν έχει κάνει ντους σε δύο μήνες, επειδή φοβάται.
Παρόλο που υπάρχουν αστυνομικές περιπολίες, αυτές παραμένουν ανεπαρκείς, ιδιαίτερα τη νύχτα, και δεν καλύπτουν τις εκτεταμένες περιοχές όπου οι άνθρωποι μένουν σε σκηνές χωρίς παρουσία ασφαλείας, επισημαίνει ο ΟΗΕ.
«Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες επικροτεί τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση.
Ωστόσο, πιστεύουμε ότι πρέπει να ληφθούν περαιτέρω ζωτικά βήματα για την προστασία των ατόμων που φιλοξενούνται στα κέντρα υποδοχής, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, των γυναικών και των ανδρών.
Αυτά περιλαμβάνουν:
-κατάλληλη κατανομή, θα πρέπει να διασφαλιστεί ο διαχωρισμός των φύλων ώστε να αποφευχθεί η αναγκαστική ανάμειξη των γυναικών σε καταφύγια με άγνωστους άνδρες,
-βελτιωμένες συνθήκες και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και της πολιτιστικής διαμεσολάβησης,
-την αύξηση της αστυνομικής παρουσίας και της περιπολίας, συμπεριλαμβανομένων και των πρόσθετων αστυνομικών,
-περισσότερο φωτισμό σε δημόσιους χώρους,
-αυξανόμενες προσπάθειες για να καταπολεμηθεί ο υπερπληθυσμός,
-διορισμό πρόσθετου προσωπικού», καταλήγει ο Οργανισμός.
Σχολιάζοντας την έκθεση, η UNICEF ανέφερε πως «αυτό είναι ανησυχητικό.
Έχουμε ήδη προειδοποιήσει για σοβαρούς κινδύνους, όπως σεξουαλική βία, που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και τις γυναίκες στα ελληνικά νησιά.
2.400 παιδιά έχουν μικρή ασφάλεια σε φτωχά, κέντρα, με υπερπληθυσμό.
Είναι επιτακτική ανάγκη να βοηθήσουμε όσους εκτίθενται σε σεξουαλική βία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης