Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οικονομία και Κυπριακό δεσπόζουν στην ατζέντα του προέδρου Αναστασιάδη

tags :
Οικονομία και Κυπριακό δεσπόζουν στην ατζέντα του προέδρου Αναστασιάδη
Οικονομία και Κυπριακό δεσπόζουν στην ατζέντα του προέδρου Αναστασιάδη
Κύπριοι ευρωβουλευτές μιλούν στη DW για την «επόμενη μέρα».
Σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις κύριο διακύβευμα ήταν το Κυπριακό.
Αυτή τη φορά το αποτέλεσμα μάλλον κρίθηκε στην οικονομική πολιτική.
Μετά από διαρκή ύφεση και κούρεμα καταθέσεων το 2013, η Κύπρος άλλαξε πορεία και σήμερα καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης έως 4%, ενώ δανείζεται από τις αγορές με επιτόκιο 1,8%.
«Αυτό που έγινε στην Κύπρο δεν έχει γίνει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα» υποστηρίζει ο ευρωβουλευτής και αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου.
«Υπήρξε ένα οικονομικό σοκ με κλείσιμο τραπεζών, με απώλεια καταθέσεων, μετοχών, αξιογράφων και κατόρθωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με σωστές οικονομικές πολιτικές να επαναφέρει την οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης» λέει ο κύπριος ευρωβουλευτής στη Deutsche Welle.
«Όχι μόνο δεν επέβαλε καμία φορολογία ή καμιά περικοπή μισθών και συντάξεων, τουναντίον κατάργησε τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, έδωσε φορολογικά και πολεοδομικά κίνητρα, ελάφρυνε τους πολίτες και έχτισε ξανά κοινωνικό κράτος με ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, μέτρα στήριξης της μικρομεσαίας τάξης και μείωση της ανεργίας στο μισό».
Για την αριστερή αντιπολίτευση (ΑΚΕΛ) η οικονομική ανάπτυξη έχει και «παράπλευρες απώλειες», καθώς η Κύπρος καταγράφει υψηλούς δείκτες εισοδηματικής ανισότητας.
Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης προβλέπει ότι η άνιση κατανομή του πλούτου θα συνεχιστεί και υποστηρίζει ότι «η ανάπτυξη στην Κύπρο ωφελεί τους λίγους και όχι τους πολλούς.
Εμείς ως Αριστερά θα συνεχίσουμε να είμαστε αυστηρή αντιπολίτευση σε ό,τι αφορά κοινωνικοοικονομικά θέματα και, σε συνεργασία με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, θα προσπαθήσουμε μέσα στη Βουλή των Αντιπροσώπων να μπούμε τροχοπέδη στις αντιλαϊκές πολιτικές».
Πολλοί ψηφοφόροι φαίνεται να συμφωνούν με αυτή την εκτίμηση καθώς ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλάς έλαβε ένα υψηλότατο ποσοστό στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, το οποίο επιβεβαίωσε και στον δεύτερο γύρο.
Ωστόσο δεν κατάφερε να αποτρέψει την εκλογική νίκη του ΔΗΣΥ και την επανεκλογή του προέδρου Αναστασιάδη.
Το σχόλιο από τον Λευτέρη Χριστοφόρου: «Εκφράζουμε πλήρη σεβασμό στους ανθυποψηφίους μας και ιδιαίτερα στον κ. Μαλά, όμως υπήρχαν δύο διαφορετικά αφηγήματα: το ένα ήταν αυτό που βίωσε ο λαός μέχρι τη χρεοκοπία το 2013, τη λεγόμενη αριστερή πολιτική που ουσιαστικά δημιούργησε ισότητα στη φτώχεια, δηλαδή μοίρασε φτώχεια.
Και υπάρχει η δική μας λογική, που δημιουργούμε πλεονάσματα και πλούτο και έχουμε την ευχέρεια να μοιράσουμε πλεονάσματα.
Όταν δεν δημιουργείς πλεονάσματα τι θα μοιράσεις στον λαό; Θα μοιράσεις ελλείμματα, χρέη, θα μοιράσεις φτώχεια ουσιαστικά.

Τα «κεκτημένα» του Κραν-Μοντανά

Στο Κυπριακό τα δύο μεγάλα κόμματα εμφανίζουν μεγαλύτερη σύμπτωση απόψεων. Ο αναπλ. πρόεδρος του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου κάνει λόγο για «ισχυρή εντολή» των ψηφοφόρων προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με αφετηρία τα κεκτημένα του τελευταίου γύρου συνομιλιών στο Κραν-Μοντανά της Ελβετίας, από τον οποίο πάντως δεν προέκυψε λύση.
«Δυστυχώς η αδιαλλαξία και η στάση της Τουρκίας οδήγησε και πάλι τις συνομιλίες σε αδιέξοδο», επισημαίνει ο κύπριος ευρωβουλευτής, «κρατώντας όμως από το Κραν-Μοντανά το κεκτημένο για μας, που είναι το πλαίσιο Γκουτέρες.
Που μεταξύ άλλων αναφέρεται στο ότι δεν μπορεί η Κύπρος να μη γίνει ξανά κανονικό κράτος με αποχώρηση στρατευμάτων, απαλλαγή του τόπου από οποιεσδήποτε εγγυήσεις και από επεμβατικά δικαιώματα ξένης χώρας».
Τη διαμεσολαβητική προσπάθεια του γ.γ. του ΟΗΕ A. Guterres επικροτεί και ο Νεοκλής Συλικιώτης.
«Εμείς θα ασκούμε μια εποικοδομητική κριτική, ώστε να επαναρχίσουν οι διαδικασίες από εκεί που έχουν μείνει στο Κραν-Μοντανά, να διατηρήσουμε το θετικό κεκτημένο των συγκλίσεων και να προχωρήσουμε σε μια διαδικασία στη βάση του πλαίσιου που κατέθεσε ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών» λέει ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ στη Deutsche Welle.
Γιατί μόνο έτσι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, δηλαδή να ανοίξει ο δρόμος για την επανένωση της Κύπρου και του λαού της».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης