Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Δεν θα επηρεαστεί η αξιολόγηση της Ιταλίας από τις εκλογές - «Πληγή» το δημόσιο χρέος

tags :
Moody's: Δεν θα επηρεαστεί η αξιολόγηση της Ιταλίας από τις εκλογές - «Πληγή» το δημόσιο χρέος
Η Moody's δεν αναμένει ιδιαίτερη μεταβολή στην οικονομική πολιτική, μετά τις εκλογές του Μαρτίου 2018
Αν και τα μεγαλύτερα ιταλικά πολιτικά κόμματα ενδέχεται να συμμετάσχουν σε μιας κυβέρνηση συνασπισμού μετά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου 2018, υπάρχει συναίνεση στην ανάγκη για μείωση του δημοσίου χρέους αλλά και στην εκμετάλλευση των βραχυπρόθεσμων οφελών από την ισχυρότερη ανάπτυξη, γεγονός που σηματοδοτεί μία αμετάβλητη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική, σχολιάζει σε έκθεσή της η Moody’s.
Ως αποτέλεσμα, ο αμερικανικός οίκος δεν αναμένει να επηρεαστεί η αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας.
Επίσης, το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην πιστωτική ποιότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της γειτονικής μας χώρας.
Οι περικοπές φόρων για τα ιταλικά νοικοκυριά δεν θα είναι, πιθανότατα, αρκετά μεγάλες για να ενισχύσουν ένα ήδη υγιές επίπεδο κατανάλωσης, σχολιάζει η Moody's, επαναλαμβάνοντας πως μεγάλο «αγκάθι» παραμένει το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος, ήτοι άνω του 130% του ΑΕΠ.
«Ορισμένα μέρη υπόσχονται την μερική αντιστροφή των προηγούμενων συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων -αυτό θα ήταν αρνητικό από άποψη πίστωσης.
Οι συνταξιοδοτικές αποτέλεσαν μερικές από τις βασικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν στην Ιταλία τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζοντας τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα», επισημαίνεται.
Όπως έχει σχολιάσει ο Antonio Noto, επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων IPR, το νέο εκλογικό σύστημα και ένας μεγάλος αριθμός αναποφάσιστων ψηφοφόρων σημαίνει ότι το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών είναι πραγματικά απρόβλεπτο, ενώ υπάρχουν πολλά εναλλακτικά σχήματα συνασπισμών που θα μπορούσαν να προκύψουν.
«Για την πρόβλεψη της επόμενης κυβέρνησης χρειάζεται ένας μάγος, όχι ένας δημοσκόπος.
Το μόνο πράγμα για το οποίο είμαι σίγουρος είναι ότι το αποτέλεσμα δεν θα είναι εκείνο που προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις αυτή τη στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με όλες τις έρευνες κατά τις τελευταίες έξι εβδομάδες, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους αλλά επειδή δεν συμμετέχει σε κάποια συμμαχία με άλλο κόμμα δεν φαίνεται ότι θα έχει την πλειοψηφία της Βουλής.
Από την άλλα πλευρά, ένας συνασπισμός μικρότερων, συντηρητικών κομμάτων υπό τη Forza Italia του Silvio Berlusconi ξεπερνάει το Κίνημα των Πέντε Αστέρων τόσο σε ψήφους όσο και σε έδρες και ενδεχομένως να κερδίσει μια επαρκή πλειοψηφία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης