Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Άνοιξαν 498 ξενοδοχεία την πενταετία 2012 - 2017 ενώ έκλεισαν 427 το ίδιο διάστημα

Άνοιξαν 498 ξενοδοχεία την πενταετία 2012 - 2017 ενώ έκλεισαν 427 το ίδιο διάστημα
Στα «καυτά» θέματα που απασχολούν τους ξενοδόχους είναι τα «κόκκινα» δάνεια και οι φόροι
Θετικό είναι το ισοζύγιο στις ξενοδοχειακές μονάδες την πενταετία 2012-2017 καθώς άνοιξαν 498 νέα ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας 17.153 δωματίων ενώ διέκοψαν την λειτουργία τους 427 μονάδες δυναμικότητας 11.715 δωματίων.
Αυτό προκύπτει μεταξύ άλλων από την ετήσια μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων με τίτλο: Oι εξελίξεις στα βασικά μεγέθη της ελληνικής ξενοδοχίας.
Ανάμεσα στα “καυτά” θέματα που απασχολούν τους ξενοδόχους είναι τα «κόκκινα» δάνεια οι φόροι που χαρακτηρίζονται θηλιά όπως και ο σκληρός ανταγωνισμός που δέχονται από την Airbnb.
Σύμφωνα, με τη μελέτη του Ινστιτούτου, διαπιστώνεται ότι η εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού εξακολουθεί να παραμένει υψηλή, καθώς στο 4μηνο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου (και για το 2016 και για το 2017) καταγράφεται το 70% των αφίξεων και σχεδόν το 80% των διανυκτερεύσεων στα τουριστικά καταλύματα.
Η υψηλή εποχικότητα όμως δεν επιτρέπει την ανάπτυξη επενδύσεων και τη βελτίωση των υπηρεσιών ενώ δημιουργεί «ταβάνι» στα έσοδα ειδικά στα καταλύματα που δεν προσφέρουν ακριβές υπηρεσίες.
Παράλληλα παρατηρείται έντονος δυισμός στον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος απεικονίζεται σε όλες τις τουριστικές μεταβλητές, καθώς 5 περιφέρειες (Αττική, Κρήτη, Νότιο Αιγαίο, Κεντρική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά) συγκεντρώνουν πάνω από το 85% των τουριστικών ροών στη χώρα. Όσον αφορά στο ξενοδοχειακό δυναμικό, στις πέντε αυτές περιφέρειες (Αττική, Κρήτη, Νότιο Αιγαίο, Κεντρική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά)  συγκεντρώνεται το 78% του ξενοδοχειακού δυναμικού σε όρους δωματίων.
Καθώς μάλιστα το 85% των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία αφορά τους αλλοδαπούς επισκέπτες, και   λειτουργεί ως  «μέγγενη» στα ξενοδοχεία και τους προορισμούς που βασίζονται στον εσωτερικό τουρισμό που συνήθως δεν είναι στην πρώτη ταχύτητα ανάπτυξης
Τα στοιχεία αναδεικνύουν ένα σημαντικό πρόβλημα για τη βιωσιμότητα και το μέλλον του ελληνικού τουρισμού: όπως είναι η αναβάθμιση και η προώθηση των περιοχών που υστερούν τουριστικά, ώστε να αμβλυνθούν οι ανισότητες και να αναδειχτούν σε νέους τουριστικούς προορισμούς που θα αποτελέσουν πόλο έλξης νέων τουριστικών ρευμάτων με θετικές επιδράσεις στις τοπικές οικονομίες.
Οι εξελίξεις στα βασικά μεγέθη της ελληνικής ξενοδοχείας για τις 10.000 περίπου μονάδες εκ των  οποίων οι περισσότερες αντιμετωπίζουν το φάσμα του κινδύνου συρρίκνωσης λόγω των γενικότερων συνθηκών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως καταγράφηκε στη μελέτη, το μέσο μέγεθος του ελληνικού ξενοδοχείου παραμένει για χρόνια σταθερό και κυμαίνεται γύρω στα 42 δωμάτια.
Η έλλειψη δυνατότητας για αναβάθμιση υπηρεσιών φαίνεται ότι επηρεάζει καταλυτικά τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τη μελέτη το 86% των μονάδων που άνοιξαν εντάχθηκαν στις 3 υψηλότερες κατηγορίες ξενοδοχείων (91% σε όρους δωματίων).
Ενώ από τις μονάδες που διέκοψαν τη λειτουργία τους, το 70% περίπου προερχόταν από τις 2 χαμηλότερες κατηγορίες (54% σε όρους δωματίων).
Παράγοντες που οδηγούν στο κλείσιμο των ξενοδοχείων πρέπει να αναζητηθούν, σύμφωνα με το ΙΤΕΠ, όχι μόνο στην οικονομική κρίση, αλλά και στην υπέρμετρη φορολόγηση του τουριστικού κλάδου, την αλματώδη ανάπτυξη της παραξενοδοχίας και την αδυναμία πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση και  στα “κόκκινα” δάνεια.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης