Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Ο πληθωρισμός αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη Wall Street

tags :
Citigroup: Ο πληθωρισμός αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη Wall Street
Η Citigroup προειδοποιεί για τον αντίκτυπο του ενισχυμένου πληθωρισμού στις χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ
Αν και οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed) και μία μερίδα αναλυτών έσπευσαν να καθησυχάσουν το επενδυτικό κοινό πως δεν τίθεται θέμα πληθωριστικής κρίσης στην αμερικανική οικονομία, οι οικονομολόγοι της Citigroup έχουν διαφορετική άποψη επί του θέματος.
Την 5η Φεβρουαρίου 2018, η Wall Street βυθίστηκε ελέω των φόβων για μελλοντική εκτόξευση της αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, με αφορμή τα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας και, συγκεκριμένα, την ενίσχυση των μισθών.
Όπως αναφέρει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, τα στοιχεία που προειδοποιούν για τον πληθωρισμό πληθαίνουν, όπως, για παράδειγμα, η εκτόξευση του δείκτη ISM για τη μεταποίηση, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2010.
Επιπλέον, σύμφωνα και με τη σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου Μίσιγκαν, οι προσδοκίες των νοικοκυριών για την αύξηση του εισοδήματος έχουν κορυφωθεί.
«Έχουμε αναφέρει ξανά ότι η μετάβαση από ένα περιβάλλον σταθερής ανάπτυξης και υποτονικού πληθωρισμού, σε ένα περιβάλλον ενισχυμένου πληθωρισμού, αυξάνει τη μεταβλητότητα στις αγορές», αναφέρει η τράπεζα, αποδίδοντας, μάλιστα, στον ίδιο λόγο και το «κραχ» του 1987.
Μεταξύ άλλων, ισχυρότερος πληθωρισμός στους μισθούς και αγαθά μεταφράζεται σε ασθενέστερα εταιρικά κέρδη, λόγω του αυξημένου λειτουργικού κόστους.
Το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα θα ήταν μία επίτευξη των στόχων που έχουν θέσει οι κεντρικές τράπεζες για τον πληθωρισμό, σύντομα.
Η ταχεία επιτάχυνση του δομικού πληθωρισμού (εξαιρεί τιμές τροφίμων και καυσίμων) από 1,3% στις ΗΠΑ, 0,2% στην Ιαπωνία και 1,1% στην Ευρωζώνη, σε περίπου 2% σε κάθε χώρα, θα σήμαινε ότι τα επιτόκια θα έπρεπε να αυξηθούν γρηγορότερα από το αναμενόμενο.



Αν στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, φτάσει στο 2,3% σχετικά γρήγορα, το μήνυμα είναι ότι πρέπει η Fed πρέπει να προχωρήσει αμέσως σε περαιτέρω νομισματική σύσφιξη, καθώς θα έχει επιτύχει την πλήρη απασχόληση.
Από την προοπτική της αγοράς περιουσιακών στοιχείων, η επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό σημαίνει ότι η μέχρι πρότινος «φιλική» κεντρική τράπεζα, λόγω των χαλαρών νομισματικών πολιτικών, δεν είναι πια «φιλική».
«Αυτό αποκαθιστά τη συσσώρευση των τιμών στην αγορά περιουσιακών στοιχείων που οι κεντρικές τράπεζες απομάκρυναν αποτελεσματικά, όταν ο πληθωρισμός κυμαινόταν κάτω από τον στόχο.
Ομοίως, η ανοχή της πολιτικής για την εξαθλίωση της αγοράς περιουσιακών στοιχείων μειώνεται όταν ο πληθωρισμός πετυχαίνει τον στόχο.
Στη συνέχεια, οι επενδυτές αποτιμούν τις τιμές των τιμών περιουσιακών στοιχείων ως πρόδρομο για περαιτέρω πληθωρισμό.
Οι επενδυτές θέλουμε ο στόχος για τον πληθωρισμό να επιτευχθεί αργά», καταλήγει η Citi.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης