Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε «ΑΑΑ» η Ολλανδία - Σταθερό το trend

tags :
DBRS: Επιβεβαιώνεται σε «ΑΑΑ» η Ολλανδία - Σταθερό το trend
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Ολλανδίας από τον καναδικό οίκο DBRS 
Σε «AAA» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ολλανδίας ο καναδικός οίκος DBRS, διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές (trend) και σε «R-1 (high)» τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα.
Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, οι αξιολογήσεις αντικατοπτρίζουν την πλούσια, παραγωγική και διαφοροποιημένη οικονομία, το ισχυρό θεσμικό πλαίσιο και τους ισχυρούς εξωτερικούς λογαριασμούς.
Η χώρα διαθέτει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ευρώπη, ενώ οι δημόσιοι οργανισμοί της είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί, οι οποίοι, μαζί με ένα ισχυρό δημοσιονομικό πλαίσιο, υποστηρίζουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.
Η Ολλανδία αποτελεί, επίσης, έναν καθαρό εξωτερικό πιστωτή, αντανακλώντας τα μεγάλα πλεονάσματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, εδώ και δεκαετίες, που την καθιστούν ανθεκτική σε εξωτερικούς κραδασμούς.
Βέβαια, η χώρα αντιμετωπίζει προκλήσεις, δεδομένης της έκθεσής της σε εξωτερικούς κραδασμούς, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τον κατακερματισμό της αγοράς εργασίας. Η εξαγωγική οικονομία της, μαζί με το σχετικά μικρό της μέγεθος, υποδηλώνει ότι οι εξωτερικοί κλονισμοί θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές αρνητικές συνέπειες.
Ομοίως, τα υψηλά επίπεδα του χρέους των νοικοκυριών, ενώ μειώνονται, θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την οικονομία σε περίπτωση αρνητικών διαταραχών στα εισοδήματα ή στις τιμές των κατοικιών.
Επιπλέον, ο κατακερματισμός της αγοράς εργασίας, εάν ενταθεί για παρατεταμένη περίοδο, θα μπορούσε να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην παραγωγικότητα και τις προοπτικές ανάπτυξης.
Ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται σε υγιή κατάσταση, επιτρέποντας την αντιμετώπιση των προκλήσεων.
Ο οίκος αναμένει ανάπτυξη 3,1% το 2018, έναντι 3,2% και 2,2% το 2017 και οτ 2016, αντίστοιχα, με το δημόσιο χρέος να διαμορφώνεται στο 53,1%, έναντι 56,6% και 61,8%, αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης