Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Πόσο θα βελτιώσει την εξωτερική πολιτική της Γερμανίας η συνεργασία Merkel - Schulz;

Deutsche Welle: Πόσο θα βελτιώσει την εξωτερική πολιτική της Γερμανίας η συνεργασία Merkel - Schulz;
Tο δωδέκατο κεφάλαιο της συμφωνίας φέρει την επιγραφή "Η ευθύνη της Γερμανίας για την Ειρήνη, την Ελευθερία και την Ασφάλεια"
Η συμφωνία Merkel - Schulz για το μεγάλο συνασπισμό στη Γερμανία μπορεί να έφερε χαμόγελα ανακούφισης όμως πολλοί διερωτούνται ποιες είναι οι προσδοκίες από αυτόν το νέο μεγάλο συνασπισμό στην εξωτερική πολιτική;
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, από την κυβερνητική συμφωνία προκύπτουν συνέχεια στόχων και ενίσχυση του ευρωπαϊκού και διεθνούς ρόλου της Γερμανίας.
Η συμφωνία περιλαμβάνει 14 κεφάλαια εκ των οποίων το δωδέκατο φέρει την επιγραφή «Η ευθύνη της Γερμανίας για την Ειρήνη, την Ελευθερία και την Ασφάλεια».
Σε 20 σελίδες υπάρχει καταγεγραμμένο πως θα διαμορφωθεί κατά την επόμενη τετραετία η γερμανική εξωτερική πολιτική. Βέβαια ο αναγνώστης δεν χρειάζεται να πάει στο δωδέκατο κεφάλαιο για να το πληροφορηθεί. Ήδη στο προοίμιο και το πρώτο κεφάλαιο με τον τίτλο «Ένα νέο ξεκίνημα για την Ευρώπη» περιγράφεται ο ρόλος της Γερμανίας σε έναν όλο και πιο αβέβαιο κόσμο. Το Βερολίνο επιδιώκει περισσότερη συνεργασία, μεγαλύτερη εξωστρέφεια.
Μετά από μια πρώτη ανάγνωση αποκομίζει κανείς την εντύπωση ότι στην εξωτερική πολιτική υπάρχει συνέχεια.
«Η Γερμανία θα παραμείνει σταθερός εταίρος», δηλώνει στη DW ο Girgen Hard, εκπρόσωπος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της Χριστιανικής Ένωσης. Μάλιστα σε αντίθεση με τις ΗΠΑ του Donald Trump και το δόγμα του «Πρώτα οι ΗΠΑ», η Γερμανία είναι σε θέση και επιθυμεί να αναλάβει παγκόσμια περισσότερη ευθύνη, για παράδειγμα θέση μη μονίμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ και, σε περίπτωση αναδιοργάνωσης του διεθνούς οργανισμού, ακόμη και μια θέση ανάμεσα στα μόνιμα μέλη. Περισσότερο όμως τον ευχαριστεί η δέσμευση ότι οι δαπάνες για αναπτυξιακή συνεργασία, ανθρωπιστική βοήθεια και κοινωνική πρόληψη θα αυξάνονται παράλληλα με τις αμυντικές δαπάνες, «ένα ωραίο και σαφές μήνυμα».
Ο Rolf Mitschenich, εμπειρογνώμων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, υποστηρίζει με μεγαλύτερη έμφαση ότι το Βερολίνο θα πρέπει να θέσει σαφείς στόχους στον αντίποδα των αμερικανικών, «στόχους που εμείς δεν μπορούμε να κατανοήσουμε, ούτε να υποστηρίξουμε». Όπως είπε στη DW, «η Γερμανία θέλει να ενισχύσει τους διεθνείς οργανισμούς, κινητοποιείται για την διατήρηση της εθνικής κυριαρχίας κρατών και τον αφοπλισμό». Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική «θέλουμε να γίνει πιο ευρωπαϊκή και να προωθήσουμε την ευρωπαϊκή εμβάθυνση».
Ο Mitschenich, δηλώνει υπερήφανος για τον νέο μηχανισμό αναλογίας των αμυντικών δαπανών σε σχέση με την αναπτυξιακή συνεργασία. «Η Γερμανία παραμένει πιστή στο στόχο που έχει συμφωνηθεί διεθνώς από το 1972, να δίνει συνολικά το 0,7% του ΑΕΠ της για αναπτυξιακή βοήθεια. Εφικτό έγινε βέβαια μόνο πέρυσι».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης