Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πολάκης: Το «μαύρο χρήμα» από την υπερτιμολόγηση του φαρμάκου ανέρχεται σε 30 δισ. ευρώ

Πολάκης: Το «μαύρο χρήμα» από την υπερτιμολόγηση του φαρμάκου ανέρχεται σε 30 δισ. ευρώ
"Τα 85 δισ. «μαύρο» χρήμα ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που χρεοκόπησε η χώρα", ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης
Tο «μαύρο χρήμα» από την υπερτιμολόγηση του φαρμάκου στην περίοδο 1991-2010 ανέρχεται στο ποσό των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναφέρει ο  αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
Ο κ. Πολάκης εξηγεί τις πέντε μεθόδους με τις οποίες οι φαρμακευτικές εταιρείες πετύχαιναν την υπερτιμολόγηση των φαρμάκων τους και κέρδιζαν τεράστια ποσά από την Ελλάδα και παγκοσμίως, τονίζει ότι η Novartis ήταν ο «μαέστρος» αυτών των μεθόδων, ενώ υπογραμμίζει πως «είμαστε η μοναδική χώρα στον αναπτυγμένο δυτικό καπιταλισμό που τα ασφαλιστικά μας ταμεία δεν έκαναν ποτέ διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Οι κυβερνήσεις σε όλες τις άλλες χώρες έβλεπαν τα δελτία τιμών των φαρμάκων και πήγαιναν στις φαρμακευτικές εταιρείες κι έλεγαν: «Αφού τα ασφαλιστικά μας ταμεία θα αγοράσουν το 95% των φαρμάκων σας, θέλουμε έκπτωση».
Και πετύχαιναν εκπτώσεις πολύ μεγάλες, της τάξης του 50 ή και του 60%.
Στην Ελλάδα πρώτη φορά έγινε διαπραγμάτευση το 2016 επί κυβέρνησής μας.
Μέχρι τότε -παρά το γεγονός πως νομοθετήθηκε την περίοδο 2011-2012 η επιτροπή διαπραγμάτευσης, που δεν τη λειτούργησαν επίτηδες- τα ασφαλιστικά ταμεία πλήρωναν ολόκληρη την τιμή μείον τη συμμετοχή του ασφαλισμένου.
Αυτή η τεράστια δαπάνη θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί».
Κληθείς να απαντήσει σε τι συνίστατο αυτό το «μαύρο» χρήμα, ο κ. Πολάκης είπε «παράνομες αμοιβές και υπερτιμολογήσεις φαρμάκων, αντιδραστηρίων, υλικών και γενικά του εφοδιασμού του συστήματος.
Το σύνολο είναι 85 δισ. ευρώ «μαύρο» χρήμα.
Μόνο το 10% αυτού του ποσού είναι οι παράνομες αμοιβές, το φακελάκι κ.λπ.
Τα 30 δισ. από αυτά είναι «μαύρο» χρήμα από την υπερτιμολόγηση μόνο του φαρμάκου».
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «τα 85 δισ. «μαύρο» χρήμα ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που χρεοκόπησε η χώρα.
Αυτό το ποσόν χρεοκόπησε τη χώρα».
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, μετά την είσοδο της χώρας «ι φαρμακευτικές εταιρείες, κερδίζοντας τόσο μεγάλα ποσά από τις άλλες δυο διαδικασίες, είχαν τη δυνατότητα να χρηματοδοτούν, να «μιζώνουν», να εξασφαλίζουν οφέλη σε όλη την κλίμακα του μηχανισμού στο υγειονομικό σύστημα. Τόσο τους πολιτικούς προϊσταμένους όσο και όλο το διοικητικό, ιατρικό και νοσηλευτικό μηχανισμό που διεκπεραίωνε τη διαδικασία της συνταγογράφησης και της λήψης θεραπειών».
 «Αυτό δεν το έκανε μόνο η Novartis, αλλά αυτή ήταν ο μαέστρος σε μια ορχήστρα» ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι «ειδικά μετά από τα μέσα του 2000 πήρε μεγάλες δουλειές: τα εμβόλια, τον μοριακό έλεγχο του αίματος μέσω μιας θυγατρικής της.
Μόνο μέσα από αυτές τις δουλειές πήρε 300-350 εκατ. ευρώ και έτσι δυνάμωσε πάρα πολύ.
Για τον μοριακό έλεγχο του αίματος πληρώναμε το τεστ ομάδων αίματος 60-80 ευρώ, όταν στην Πολωνία κόστιζε 10 ευρώ.
Παραγγείλαμε επίσης αριθμό εμβολίων διπλάσιο από τον πληθυσμό της χώρας και δεν χρησιμοποιήθηκαν κιόλας».
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι βάσει όσων έχουν δει ως τώρα το φως της δημοσιότητας οι υποθέσεις Novartis και ΚΕΕΛΠΝΟ είναι «συγκοινωνούντα δοχεία», καθώς «”άσπριζαν” το “μαύρο χρήμα” με διάφορες “χορηγίες” για συμμετοχή σε συνέδρια, πλήρωναν διακοπές, αγόραζαν εξοπλισμό.
Φαίνεται όμως πως υπήρχαν και καταβολές σε ρευστό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης