Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Έντονες πιέσεις Θεσμών για αποχώρηση ΔΕΠΑ από ΕΠΑ - Διαψεύδει το Υπουργείο Ενέργειας

Έντονες πιέσεις Θεσμών για αποχώρηση ΔΕΠΑ από ΕΠΑ - Διαψεύδει το Υπουργείο Ενέργειας
Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα νούμερα που θα πρέπει να διεκδικήσει η ΔΕΠΑ είναι της τάξης των 300 εκατ ευρώ
Έντονες πιέσεις ασκούν οι θεσμοί για την αποχώρηση της ΔΕΠΑ και από τις δύο ΕΠΑ, Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά την αρχική συμφωνία με την οποία έχει κλείσει η Τρίτη Αξιολόγηση παρασκηνιακά οι θεσμοί επιμένουν για την πλήρη αποχώρηση της ΔΕΠΑ από τη λιανική.
Το μεγάλο ζήτημα που ανακύπτει σε μια περίπτωση τέτοια αφορά το ύψος της αποζημίωσης της ΔΕΠΑ, για την οποία η παλαιότερη εικόνα ήταν ότι οι θεσμοί δεν ήθελαν να υπάρξει τίμημα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της προηγούμενης δίοικησης της ΔΕΠΑ τα νούμερα που θα έπρεπε να διεκδικήσει η επιχείρηση ήταν της τάξης των 300 εκατ ευρώ.
Το Υπουργείο Ενέργειας διαψεύδει τις σχετικές πληροφορίες και υποστηρίζει ότι η γενική γραμμή είναι η ΔΕΠΑ να φύγει μεν από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, όπου κατέχει το 49% και να πάρει το ποσοστό της Shell στην ΕΠΑ Αθήνας.
Το μέλλον της ΔΕΠΑ είναι πάντως στο αέρα καθώς στο πρόγραμμα των θεσμών είναι να πουληθεί και να ιδιωτικοποιηθεί η Επιχείρηση.
Από την άλλη πλευρά διερωτάται κανείς ποιό θα είναι το πραγματικό συμφέρον του ελληνικού δημοσίου, αν συμβεί κάτι τέτοιο για μια επιχείρηση που καταγράφει κερδοφορία 100 εκατ ευρώ κατ έτος και έχει ρευστότητα 300 εκατ ευρώ.
Ένα ακόμα κρίσιμο ζήτημα είναι τι θα κάνει η ΔΕΠΑ με την συμμετοχή στο FRSU, δηλαδή τον Πλωτό Σταθμό Αλεξανδρούπολης, όταν έχει ανακοινώσει ότι θα συνειφέρει το 20% καθώς επίσης και σε σχέσεη με τον IGB, τον αγωγό Ελλάδας - Βουλγαρίας.
Όλα αυτά είναι σε εκκρεμότητα και ενώ η νέα δίοκηση Τζώρτζη τηρεί σιγήν ισχύος μετά την παραίτηση Κιτσάκου.

Έχει ανοίξει ο ανταγωνισμός από 1.1.2018

Στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον που απελευθερώνεται πλήρως από 1ης/1/2018, ο ρόλος της έχει γίνει σαφές από τους θεσμούς ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει.
Δεν μπορεί να είναι παντού παρούσα ως χονδρέμπορος, διανομέας και προμηθεύτρια ταυτόχρονα, είναι η θέση που έχουν διατυπώσει η θεσμοί και ζητούν την απόσυρσή της από τη λιανική αγορά.
Αντίστοιχη είναι και η θέση των ιδιωτών μετόχων στις ΕΠΑ (Shell και ΕΝΙ) αλλά και συνολικά της αγοράς ενέργειας που προσδοκά οφέλη από τον ανταγωνισμό. ..
Η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου από 1/1/2018 σε συνδυασμό με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρισμού δημιουργούν προϋποθέσεις σύγκλισης των δύο αγορών και νέες επενδυτικές ευκαιρίες.
Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται οι ηλεκτροπαραγωγοί και οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και οι δύο ΕΠΑ (Αττικής και Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας), ενώ νέοι επενδυτές προετοιμάζονται να πάρουν θέση στην αγορά.
Οι τρεις καθετοποιημένες εταιρείες στην αγορά ηλεκτρισμού (Elpedison, Protergia, Hρων) έχουν αποσπάσει ήδη ένα μερίδιο της τάξης του 65% από την κατηγορία της μέσης πίεσης (βιομηχανικοί πελάτες) που έχει απελευθερωθεί και προετοιμάζονται να χτυπήσουν μερίδια και από τους οικιακούς καταναλωτές –οι οποίοι από 1/1/2018 αποδεσμεύονται από τις ΕΠΑ και θα μπορούν να επιλέξουν τον προμηθευτή τους– διαθέτοντας στην αγορά συνδυαστικά «πακέτα» ρεύματος και φυσικού αερίου.
Αντίστοιχα οι δύο ΕΠΑ έχουν εξασφαλίσει άδειες από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για προμήθεια και ηλεκτρικού ρεύματος και προετοιμάζονται για την επέκτασή τους στην αγορά ηλεκτρισμού, διαθέτοντας επίσης κοινά «πακέτα» ρεύματος και φυσικού αερίου.
Οι δύο παραπάνω κατηγορίες επενδυτών θα αποτελέσουν και τον σκληρό πυρήνα της νέας αγοράς που δημιουργείται.
Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι σήμερα, και ενόψει του ανοίγματος της αγοράς, άδεια προμήθειας φυσικού αερίου έχουν εξασφαλίσει 33 συνολικά εταιρείες.
Μεταξύ αυτών, η Coral Gas, θυγατρική της Motor Oil που ελέγχει τα πρατήρια με το σήμα της Shell, η Aegean Oil του ομίλου Μελισσανίδη, η Elinoil και η Revoil.
Aδειες προμήθειας φυσικού αερίου έχουν εξασφαλίσει και οι «μικροί» προμηθευτές ρεύματος, όπως η Volterra (Iωάννου), η ΝRG (Aλ. Χανδρής), η Green (αδελφοί Βασιλειάδη), η Watt & Volt κ.ά.
Επίσης, άδειες έχουν εξασφαλίσει και ενεργοβόρες βιομηχανίες.

ΠΗΓΗ: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης