Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Αναβρασμός σε SPD και CDU μετά τη συμφωνία στη Γερμανία

Deutsche Welle: Αναβρασμός σε SPD και CDU μετά τη συμφωνία στη Γερμανία
Μπορεί ο Μ. Schulz  να αποφάσισε να μην διεκδικήσει το ΥΠΕΞ, όμως η αναταραχή στους Σοσιαλδημοκράτες καλά κρατεί
Προσπάθειες με συνεντεύξεις και δηλώσεις τους στα μέσα ενημέρωσης κάνουν ηγετικά στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών (SPD)  για να αποτρέψουν να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις η συζήτηση που έχει προκαλέσει στο κόμμα η καταγγελία του νυν υπουργού Εξωτερικών, Sigmar Gabriel, για «αθέτηση λόγου» από την ηγεσία του κόμματος απέναντί του και η επακόλουθη απόφαση του προέδρου του SPD, Μ. Schulz, να μην διεκδικήσει τελικά το υπουργείο Εξωτερικών, όπως γράφει η Deutsche Welle.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πολιτικοί αναλυτές κρίνουν πως μια ανεξέλεγκτη συζήτηση θα οδηγούσε στη χειρότερη περίπτωση στην αμφισβήτηση ολόκληρης της ηγεσίας του SPD.
Ενδεικτικές για τις προσπάθειες της κομματικής ηγεσίας να ρίξει τους τόνους, όπως αναφέρει η  Deutsche Welle,  είναι οι δηλώσεις του αντιπροέδρου του κόμματος Ralf Stegner, ο οποίος υποστηρίζει στην εφημερίδα Die Welt ότι η συζήτηση στο κόμμα θα πρέπει να επικεντρωθεί στο περιεχόμενο της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί με τα χριστιανικά κόμματα (CDU/CSU) και όχι σε πρόσωπα.
Σύμφωνα με τον R. Stegner, όπως μεταδίδει η  Deutsche Welle, μια τέτοιου είδους συζήτηση θα έβλαπτε το κόμμα.
Ωστόσο, δύσκολα μπορεί να εκτιμηθεί μέχρι στιγμής αν η ηγεσία του SPD θα καταφέρει να αποτρέψει ή τουλάχιστον να περιορίσει τη συζήτηση για το ηγετικό προσωπικό στις κομματικές εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με το CDU και το CSU.

Συζήτηση περί ηγεσίας και στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU)

Στο μεταξύ, συζήτηση για την ηγεσία του κόμματος διεξάγεται και στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), αφού συνεχίζονται οι επιθέσεις κυρίως της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος κατά της A. Merkel.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle , με αφορμή την παραχώρηση του υπουργείου Οικονομικών στους Σοσιαλδημοκράτες, επικριτές της γερμανίδας καγκελαρίου ζητούν ολοένα και πιο επίμονα την έγκαιρη δρομολόγηση της διαδοχής της και την εκπροσώπηση νέων σε ηλικία στελεχών στην επόμενη κυβέρνηση.
Πάντως, ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος Volker Kauder , δείχνει κατανόηση για την απογοήτευση που έχει προκαλέσει στα μέλη του CDU η απώλεια του υπουργείου Οικονομικών.
Ο ίδιος  δηλώνει στην εφημερίδα Passauer Neue Presse. ότι «το κόστος ήταν χωρίς αμφιβολία πολύ μεγάλο», ενώ σημειώνει ότι οι γερμανοί πολίτες θα «μας χαρακτήριζαν τρελούς» σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις αποτύγχαναν λόγω της κατανομής των υπουργικών θώκων.
«Αυτό», τονίζει ο  Volker Kauder, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Deutsche Welle, «θα αποτελούσε σοβαρό πλήγμα και για το κύρος των Χριστιανοδημοκρατών επειδή εμείς στα μάτια των ανθρώπων είμαστε οι εγγυητές της σταθερότητας και της αξιοπιστίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης