Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η επιστολή 6/2 του ΕΣΡ που «απασφάλισε» τον όμιλο Βαρδινογιάννη από το Mega

Η επιστολή 6/2 του ΕΣΡ που «απασφάλισε» τον όμιλο Βαρδινογιάννη από το Mega
Το απίθανο γαϊτανάκι ανακοινώσεων και εγκύκλιων του ΕΣΡ για το Mega και η δεοντολογία των απαντήσεων σε ερωτήσεις δημοσιογράφων με «κουκούλα»
Η επιθετική ανακοίνωση εταιρίας του ομίλου Βαρδινογιάννη στις 8 Φεβρουαρίου εναντίον των λοιπών πλην Μαρινάκη μετόχων που όχι μόνο δεν έβαλαν το χέρι στην τσέπη αλλά και φέσωσαν με 10 εκ ευρώ την εταιρία και κατά του ΕΣΡ φαίνεται ότι δεν ήταν καθόλου τυχαία και όχι απρόκλητη.
Και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι είναι η επιστολή με ημερομηνία 6 Φεβρουαρίου που έφυγε από το ΕΣΡ το οποίο αν μη τι άλλο επιδεικνύει μια στάση που μόνο ξεκάθαρη δεν είναι αλλά θολώνει τα νερά μην δίνοντας διέξοδο σε λύση στο Mega.
Ειδικότερα στην επιστολή προς το Mega που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας το bankingnews, αναφέρεται ότι η εταιρία καλείται σε ακρόαση με ομόφωνη απόφαση της ολομέλειας (ελήφθη 2-2-2018) την οποία ουδείς μπορεί να καταλάβει καθώς αναφέρεται γενικόλογα ότι ο σταθμός πρέπει με βάση το νόμο να κλείσει στις 28 Φεβρουαρίου, ότι δεν μετείχε στο διαγωνισμό και ότι ο σταθμός «φέρεται να λειτουργεί ως σταθμός εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα».
Από αυτή την επιστολή το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι από που ανακάλυψε το ΕΣΡ που παίζει με τις λέξεις (φέρεται να λειτουργεί)  ότι το Mega λειτουργεί ως σταθμός ενημερωτικού χαρακτήρα. Δεν ξέρει το ΕΣΡ ότι ο σταθμός δεν εκπέμπει ενημερωτικό πρόγραμμα εδώ και ενάμιση χρόνο;
Και αν εν ξέρει τι ακριβώς κάνει ως όργανο;
Ελέγχει ή εφαρμόζει θεωρητική προσέγγιση για το τι κάνει ο κάθε σταθμός.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια επιστολή ντροπή για το ΕΣΡ που προκειμένου να απαλλαγεί από τις ευθύνες τους για το τηλεοπτικό τοπίο εμφανίζει ευατόν να μην ξέρει τι του γίνεται με το περιεχόμενο του προγράμματος του ιστορικότερου ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού της χώρας.
Η τακτική αυτή φαίνεται ότι οδήγησε τον όμιλο Βαρδινογιάννη να κινηθεί όπως κινήθηκε και ουσιαστικά να φέρει το ΕΣΡ σε μια τέτοια θέση που αν το ΣτΕ κρίνει άκυρο το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες από τη μια να κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπο με αστικές και ποινικές ευθύνες να κατεβάσει τους διακόπτες στο Mega και από την άλλη να βρεθεί υπόλογο από τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό αν το κανάλι λειτουργεί και μετά την 28η Φεβρουαρίου και ο διαγωνισμός κριθεί νόμιμος το ΣτΕ.
Υπενθυμίζεται ότι το ΕΣΡ σε ερώτηση του Mega στα τέλη Δεκεμβρίου αν ο σταθμός θα μπορέσει να λειτουργήσει μέσω της διαδικασίας του άρθρου 106β και έως ότου επικυρωθεί η συνδιαλλαγή (αν θα κατέβαιναν οι διακόπτες στα 28 Φεβρουαρίου) απέφυγε να απαντήσει και σε επιστολή με ημερομηνία 3 Ιανουαρίου είχε αποφανθεί ότι δεν μπορεί να γνωμοδοτήσει εκ των προτέρων.
Έτσι με τη μη γνωμοδότηση εκ των προτέρων αλλά και τη θολή τακτική εκ των υστέρων είναι προφανές ότι κανένας μέτοχος εχων σώας τα φρένας του θα μπει στη διαδικασία να βάλει χρήματα έχοντας το φόβο ότι το ΕΣΡ μπορεί να κάνει ότι θέλει δηλαδή να βάλει λουκέτο αν και εφ όσον θέλει.
Μάλιστα το ΕΣΡ έφτασε σε σημείο να ευτελίσει κάθε έννοια δεοντολογίας βγάζοντας ανακοίνωση απάντηση την 17η Ιανουαρίου σε υποτιθέμενο ερώτημα δημοσιογράφου (το δημοσιογράφο προφανώς τον ξέρει ή έχει φανταστεί την ύπαρξή του το ΕΣΡ κοινώς ο δημοσιογράφος έχει «κουκούλα»- η ΕΣΗΕΑ δεν μπήκε καν στον κόπο να ρωτήσει) όταν υπήρξαν αντιδράσεις για την τακτική του Πόντιου Πιλάτου στο Mega αλλά και μετά την μη συμμετοχή του καναλιού στη διαγωνιστική διαδικασία.
Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής εκπληκτικά  «Στους σκοπούς του ΕΣΡ, όπως περιγράφονται στο Σύνταγμα και τους νόμους, δεν περιλαμβάνεται η παρέμβαση και, πολύ περισσότερο, η στήριξη επιχειρηματικών σχεδίων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα, του οποίου η ρύθμιση του έχει ανατεθεί.
Είναι όχι απλώς άτοπο, είναι αδιανόητο, για ένα θεσμικό όργανο που μπορεί να χρειαστεί να κρίνει επί θέματος, δυναμένου να αποτελέσει αντικείμενο διαμάχης μεταξύ προσώπων με αντίθετα συμφέροντα, να έχει εκ των προτέρων εκφράσει άποψη επ' αυτού.
Στο πλαίσιο αυτό δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως αβελτηρία η εμμονή του ΕΣΡ στο θεσμικό του ρόλο».
Τελικά μετά από όλα αυτά και τις συνεχείς επιστολές του ΕΣΡ το ερώτημα είναι τι ακριβώς κάνει το ΕΣΡ για να επιτελέσει το ρόλο του και ποιος ελέγχει την απίθανη πρακτική που έχει εφαρμόσει;



Επιστολή προς το Mega

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης