Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nowotny (EKT): Καμία αύξηση των βασικών επιτοκίων στην Ευρώπη μέσα στο 2018

Nowotny (EKT): Καμία αύξηση των βασικών επιτοκίων στην Ευρώπη μέσα στο 2018
Καμία αύξηση των βασικών επιτοκίων στην Ευρώπη εντός του 2018 δεν "βλέπει"  ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ewald Nowotny

Απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης των βασικών επιτοκίων στην Ευρώπη εντός του 2018 , ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ewald Nowotny.
Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του εφ' όλης της ύλης στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου αυτό συνέβη ήδη από την πλευρά της Ομοσπονδιακής της Τράπεζας (Fed), στην Ευρώπη θα αργήσει κάπως ακόμη να υπάρξει άνοδος του βασικού επιτοκίου.
Πρόσθεσε ότι λείπει ακόμη ο κατάλληλος δείκτης πληθωρισμού του 2% στην Ευρωζώνη, στην οποία αυτή τη στιγμή είναι στο 1,4%.
Υπογράμμισε ότι «ως εκ τούτου, η ΕΚΤ αυτή τη στιγμή είναι ακόμη προσεκτική», ενώ στα επιτόκια κρατικών ομολόγων μακράς διάρκειας παρατηρείται ήδη άνοδος των επιτοκίων.
Ο Ewald Nowotny δεν εξέφρασε κάποια ανησυχία λόγω των οπισθοχώρησης των χρηματιστηριακών δεικτών τις προηγούμενες ημέρες, σημειώνοντας ότι «πρόκειται μάλλον για μία εξομάλυνση, για ένα λογικό σημάδι αφύπνισης» και οι δείκτες είναι εκεί όπου ήταν στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς, η οποία είχε σημαδευτεί με σαφείς αυξήσεις.
Εκτίμησε ότι πίσω από τις υποχωρήσεις βρίσκεται και η αναμονή ότι οι νομισματικές τράπεζες θα μπορούσαν να ανεβάσουν τα επιτόκια τους.
Κατά τον ίδιο, άμεση λόγος για τις υποχωρήσεις ήταν μία ταχύτερη και υψηλότερη αύξηση των μισθών στις ΗΠΑ, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερη ζήτηση, ταχύτερη άνοδο των τιμών και ταχύτερη ανοδο των επιτοκίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης