Τελευταία Νέα
Διεθνή

Silegov (δήμαρχος Σκοπίων): Ο Μ. Αλέξανδρος δεν ήταν ποτέ κομμάτι της κανονικής ιστορίας μας

Silegov (δήμαρχος Σκοπίων): Ο Μ. Αλέξανδρος δεν ήταν ποτέ κομμάτι της κανονικής ιστορίας μας
"Aνάμεσα στις δύο κυβερνήσεις υπάρχει μια τάση, πρόθεση, να λυθεί το πρόβλημα" εκτιμά ο δήμαρχος των Σκοπίων Petre Silegov
«Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ήταν ποτέ κομμάτι της κανονικής ιστορίας μας. Εντάχθηκε στην ιστορία μας τα τελευταία δέκα χρόνια», ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Documento ο δήμαρχος των Σκοπίων Petre Silegov, στενός συνεργάτης και φίλος του πρωθυπουργού της FYROM, Z. Zaev.
Προσθέτει ότι «όταν μιλάς για τέτοιου είδους εθνότητες, κράτη και λαούς, αναφέρεσαι στα τελευταία τριακόσια χρόνια, ενώ ο Μέγας Αλέξανδρος υπήρξε δυο χιλιάδες τριακόσια πριν.
Εγώ προτιμώ να τον βλέπω περισσότερο ως τον ηγέτη που εκπολίτισε όλο τον κόσμο».
Ο ίδιος σημειώνει ότι είναι αντιπρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών και είναι φίλος του ο Ζaev, συμπληρώνοντας «είμαστε ανοιχτόμυαλοι.
Θέλουμε να λύνουμε προβλήματα, όχι να δημιουργούμε.
Αυτή είναι η συμπεριφορά, η στάση μας, εκείνου ως πρωθυπουργού κι εμένα ως δημάρχου Σκοπίων: είναι καλύτερο να λύνεις προβλήματα παρά να τα αγνοείς».
Σε ερώτηση για το εάν δέχονται σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για το όνομα της χώρας τους, απάντησε ότι «η  διαδικασία, που είναι σε εξέλιξη μεταξύ των κυβερνήσεων, βρίσκεται στη μέση της.
Οπότε αυτήν τη στιγμή οποιαδήποτε δήλωση για το θέμα και μάλιστα από πολιτικούς, -ακόμη και η προσωπική μου άποψη, επειδή είμαι αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος- μπορεί να επιφέρει ζημιά.
Είναι καλύτερο να βοηθάς τους ανθρώπους που διαπραγματεύονται, που εμπλέκονται στη διαδικασία, να τους ενθαρρύνεις να λύσουν το πρόβλημα».
Κληθείς να απαντήσει εάν είναι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση για το όνομα και τα υπόλοιπα θέματα, είπε ότι «εξαρτάται από την προσέγγιση», προσθέτοντας ότι «όταν θέλεις να λύσεις ένα πρόβλημα, το λύνεις.
Οταν δεν θέλεις, δεν το λύνεις», ενώ αυτό που βλέπει «αυτήν τη στιγμή είναι ότι ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις υπάρχει μια τάση, πρόθεση, να λυθεί το πρόβλημα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης