Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι Κεντρικές Τράπεζες βλέπουν την πτώση των μετοχών... ως μήνυμα αφύπνισης

Οι Κεντρικές Τράπεζες βλέπουν την πτώση των μετοχών... ως μήνυμα αφύπνισης
O διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας Ewald Nowotny τόνισε ότι "η πρόσφατη πτώση των μετοχών είναι μια ομαλοποίηση, ένα λογικό μήνυμα αφύπνισης ότι οι χρηματιστηριακές αγορές δεν μπορεί να συνεχίσουν να αυξάνεται συνεχώς
Μετά το χάος που προκλήθηκε από την ακραία μεταβλητότητα που προκάλεσε ο επί σειρά μηνών άνευρος VIX (δείκτης φόβου ή μεταβλητότητας) η Bank of America επισημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα παρέμβουν στις διεθνείς αγορές μετοχών και ομολόγων.
Όσοι προσβλέπουν σε παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών στις αγορές μετοχών και ομολόγων απλά θα διαψευστούν υποστηρίζει η Bank of America.

Αυτό που υποστηρίζει η Bank of America έχει όμως βάση;
Ναι είναι η αλήθεια, οι κεντρικές τράπεζες έχουν αλλάξη στρατηγική και πλέον έχουν εγκαταλείψει την στρατηγική των παρεμβάσεων.
Η Yellen της FED στο παρελθόν και ο Draghi της ΕΚΤ το έχουν κάνει πολλές φορές και θεωρητικά θα μπορούσαν να το ξανακάνουν να παρέμβουν στις αγορές μετοχών και ομολόγων.
Τα δεδομένα έχουν αλλάξει.
Όταν αποχώρησε η Yellen από την διοίκηση της FED της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ δήλωσε ότι εάν οι τιμές των μετοχών ή οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων όπως τα ομόλογα υποχωρούσαν, τι θα σήμαινε ένα τέτοιο σενάριο για την οικονομία στο σύνολό της;
Η απάντηση είναι ξεκάθαρη
Το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι πολύ καλύτερα κεφαλαιοποιημένο διεθνώς την τρέχουσα περίοδο σε σχέση με το παρελθόν.
 Το τραπεζικό σύστημα είναι πιο ανθεκτικό, οπότε μια μείωση των αποτιμήσεων των μετοχών και των ομολόγων δεν θα έβλαπτε αδικαιολόγητα τον πυρήνα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Κατά την πρώτη ημέρα της νέας θητείας στην διοίκηση της FED του Jay Powell ο δείκτης VIX και τα ETFs του VIX κατέρρευσαν μέσα σε 30 λεπτά αλλά η FED δεν προέβη σε καμία παρέμβαση.
Μάλιστα ο επικεφαλής της FED του Dallas Robert Kaplan δήλωσε ότι νομίζω ότι και οι διορθώσεις είναι ένδειξη υγείας στις αγορές ενώ επανέλαβε ότι περιμένει 3 αυξήσεις επιτοκίων από την FED το 2018.
Όμως και άλλοι επικεφαλής FED πολιτειών αναφέρουν ότι μετά από πολλά ρεκόρ όλων των εποχών και άνοδο 40% σε όρους δεικτών εύλογα θα υπάρξουν και διορθώσεις.
Ο Dudley της FED Νέας Υόρκης τόνισε ότι μια διόρθωση στις μετοχές δεν έχει ουσιαστικά καμία συνέπεια για τις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και το μέλος της ΕΚΤ, Ewald Nowotny τόνισε ότι "η πρόσφατη πτώση των μετοχών είναι μια ομαλοποίηση, ένα λογικό μήνυμα αφύπνισης ότι οι χρηματιστηριακές αγορές δεν μπορεί να συνεχίσουν να αυξάνονται συνεχώς» μιλώντας στην αυστριακή τηλεόραση.
«Πίσω από την πτώση των χρηματιστηρίων υπάρχει μια προσδοκία στις αγορές ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αυξήσουν περισσότερο τα επιτόκια, και υπάρχουν κάποιες καλές αιτίες.
Καθήκον των κεντρικών τραπεζών δεν είναι να ικανοποιούν τις αγορές, αλλά να εξασφαλίζουν τη συνολική οικονομική σταθερότητα.
Έτσι, αν χρειαστεί, τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν και οι αγορές θα προσαρμοστούν σε αυτά τα νέα δεδομένα»
Ο Nowotny δήλωσε επίσης ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη εξακολουθεί να έχει περιθώρια να κινηθεί ψηλότερα ", οπότε η ΕΚΤ εξακολουθεί να είναι προσεκτική, αλλά σίγουρα δεν θα διαρκέσει για πάντα…κάποια στιγμή και η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια.
Όσον αφορά το QE της ΕΚΤ, ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων θα συνεχιστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018 "και στη συνέχεια θα συζητήσουμε αν θα το τερματίσουμε ή όχι.
Δεν νομίζω ότι θα το χρειαστούμε, τουλάχιστον όχι με τη σημερινή του μορφή.
Και μόλις τελειώσουμε με το QE, θα τεθεί το ζήτημα των επιτοκίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης