Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι συμβαίνει με Φραγκιαδάκη; - Ποιος ευθύνεται για την Εθνική Ασφαλιστική και γιατί δεν τον "πάει" ο ΣΥΡΙΖΑ;

Τι συμβαίνει με Φραγκιαδάκη; - Ποιος ευθύνεται για την Εθνική Ασφαλιστική και γιατί δεν τον
Για το αδιέξοδο στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής ευθύνονται αποκλειστικά οι σύμβουλοι και.... ειδικά ο Calamos ως πλειοδότης ο οποίος πολλές φορές στο παρελθόν είχε φανεί ασυνεπής.
Ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης ο CEO της Εθνικής τράπεζας έχει βρεθεί στο επίκεντρο το τελευταίο διάστημα και θεωρούμε ότι η στοχοποίηση αυτή είναι λάθος.
Πρωτίστως να αναφέρουμε ότι ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης δεν φέρει και δεν πρέπει να του αποδίδεται ευθύνη για την προφανώς αρνητική εξέλιξη της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Για το αδιέξοδο και το φιάσκο ευθύνονται αποκλειστικά οι σύμβουλοι και.... ειδικά ο Calamos ως πλειοδότης ο οποίος πολλές φορές στο παρελθόν είχε φανεί ασυνεπής.
Οι σύμβουλοι έπρεπε να ελέγξουν πιο προσεκτικά την πρόταση EXIN – Calamos και ειδικά η πάντα καλά ενημερωμένη Goldman Sachs θα έπρεπε να προστατεύσει τον Φραγκιαδάκη.
Να θυμίσουμε ότι ο Φραγκιαδάκης της Εθνικής είχε ζητήσει και την στήριξη Τσίπρα του έλληνα πρωθυπουργού όταν βρέθηκε στις ΗΠΑ και είχε συναντήσεις με την αμερικανική ηγεσία.
Μέχρι και την τελευταία στιγμή η Calamos invesment δήλωνε ότι όλα βαίνουν καλώς αλλά στην πραγματικότητα όλα πήγαιναν κακά ψυχρά και ανάποδα.
Η διοίκηση της Εθνικής – συν τοις άλλοις – δεν μπορεί να κατηγορηθεί και για ένα άλλο λόγο δεν ήθελε να πουλήσει την Ασφαλιστική, ο Φραγκιαδάκης είχε προσπαθήσει στην DGCom την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ να τους μεταπείσει αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Πολλοί υποστηρίζουν γιατί δεν δόθηκε στην Fosun αλλά η μη πώληση στην Fosun πέραν από το τίμημα είχε να κάνει και με ευρύτερα θέματα ισορροπιών, να θυμίσουμε την συνάντηση με τον αμερικανό πρέσβη…
Οι αμερικανοί τα έκαναν μαντάρα με την Εθνική Ασφαλιστική και η Fosun…δεν φαίνεται να έχει πλέον ενδιαφέρον για την Εθνική Ασφαλιστική.
Ο Φραγκιαδάκης δεν ευθύνεται για το ναυάγιο αυτό το αναφέρουμε με πλήρη γνώση και προτρέπουμε όσοι τον επικρίνουν για το θέμα αυτό να επανεξετάσουν τα γεγονότα.
Ωστόσο στο stress tests η ΕΚΤ και ο SSM είναι πολύ πιθανό να στρεσάρουν την Εθνική Ασφαλιστική με χειρότερους όρους λόγω της παραμονής της στην Εθνική ενώ η τράπεζα είχε δεσμευτεί ότι θα την πουλήσει.....

Υπάρχουν όμως ερωτηματικά;
1)Γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν τον πάει για να το θέσουμε απλά;
2)Γιατί και το ΤΧΣ τον αντιμετώπιζε με σκεπτικισμό;
3)Υπάρχει πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να παρέμβει μέσω του ΤΧΣ στην Γενική Συνέλευση και να μην του ανανεώσουν την θητεία ως CEO όπως ορισμένοι κύκλοι διαρρέουν;

Απαντήσεις

1)Η βασική αιτία που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πηγαίνει τον Φραγκιαδάκη νομίζουμε ότι ονομάζεται Πεπές συνδικαλιστής στην ΟΤΟΕ και στην Εθνική… προερχόμενος….από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η κόντρα μεταξύ του Πεπέ και του Φραγκιαδάκη για την περιβόητη επιστολή που μυστηριωδώς απεσπάστηκε από τον υπολογιστή του είναι η αιτία που ο ΣΥΡΙΖΑ…διάκειται αρνητικά στον Φραγκιαδάκη.
Ο Πεπές πέραν των πολλών άλλων δεν έφυγε με άδεια χέρια από την Εθνική για το μικρό διάστημα του ως σύμβουλος πήρε αποζημίωση 80.000 ευρώ.
Βέβαια για την ιστορία θα πρέπει να πούμε ότι ο Πεπές
Α)Βοήθησε ώστε ο Φραγκιαδάκης να γίνει CEO στην Εθνική
Β)Πήρε θέση υπέρ του Calamos και Κουδούνη για την Εθνική Ασφαλιστική.
Γ)Ενημέρωνε τον ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις στο θέμα της Ασφαλιστικής
Δ)Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήθελε την λύση Calamos - ΕΧΙΝ και όχι την κινεζική Fosun.
Για την ιστορία Φραγκιαδάκης, Πεπές και Π. Μυλωνάς (αναπληρωτής CEO) ήταν το τρίγωνο του διαβόλου για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.
O Πεπές έφυγε αλλά άφησε το στίγμα του…στο ΣΥΡΙΖΑ τον στοχοποίησε τον Φραγκιαδάκη και έκτοτε στην κυβέρνηση δεν τον εμπιστεύονται επειδή…είναι και φιλικά διακείμενος με τον Μητσοτάκη της ΝΔ.
Ο Φραγκιαδάκης όμως επιχείρησε να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την ρήξη με τον Πεπέ…
Τοποθέτησε την Κ. Ραυτοπούλου την σύμβουλο του Δραγασάκη…σύμβουλο για θέματα NPLs στην Εθνική υπό την εποπτεία του Μυλωνά.
Τοποθέτησε συγγενή του υπουργού Παππά….. αναπληρωτή CEO στο Leasing, παρ΄ ότι η κυρία συνταξιούχος, παρ΄ ότι έλαβε εφάπαξ…επανήλθε στην ενεργό δράση…στο Leasing.
Στο πνεύμα αποκατάστασης των σχέσεων με τους Γενικούς Διευθυντές…διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τον προσκείμενο στον ΣΥΡΙΖΑ….Γενικό Διευθυντή.
Παρά τις ενέργειες Φραγκιαδάκη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό.
Να σημειωθεί ότι πέραν από στελέχη προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ…ο Φραγκιαδάκης προφανώς εξυπηρετώντας την ΝΔ και τον Σαμαρά επανέφερε Γενικό Διευθυντή…σε άλλο πόστο παρ΄ ότι είχε αποχωρήσει με την εθελουσία και πήρε προφανώς την αποζημίωση… ο Α… και ο Κ… επανήλθαν στην ενεργό δράση και οι δύο τους προέρχονται από την ΝΔ.

2)Γιατί το ΤΧΣ τον αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό;
Μετά το επεισόδιο με τον Θωμόπουλο που ήταν πρόεδρος στην Εθνική και παραιτήθηκε Καλοκαίρι 2017…αλλά αποχώρησε Ιανουάριο 2018 και την έλευση του Κώστα Μιχαηλίδη στην θέση του προέδρου…ο οποίος τα είχε χαλάσει… με το ΤΧΣ και μετά την υπόθεση Αρκάδη τον οποίο πρότεινε η διοίκηση για αναπληρωτή CEO στην Εθνική αλλά απέρριψε το ΤΧΣ και μετά την…διαφωνία με τον Δημόπουλο ο οποίος παραιτήθηκε από αναπληρωτής CEO αλλά παραμένει έως σήμερα αναπληρωτής CEO – και θα παραμείνει έως την Γενική Συνέλευση -…έχουν παραμείνει σκιές στις σχέσεις Φραγκιαδάκη με ΤΧΣ…
Εάν μπερδευτήκατε από αυτή την αλληλουχία γεγονότων – σκοπίμως το παρουσιάσαμε τόσο μπερδεμένα…γιατί και η πραγματικότητα είναι μπερδεμένη.
Παρεμπιπτόντως η υπόθεση Αρκάδη δεν έχει εγκαταλειφθεί και δεν θα αποκλείαμε στο μέλλον…στο εγγύς να επιχειρηθεί να τοποθετηθεί αναπληρωτής CEO…στην Εθνική.

3)Ορισμένοι διαρρέουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δια μέσω υπουργού Οικονομικών θα ζητηθεί από το ΤΧΣ που είναι ο βασικός μέτοχος με 40% της Εθνικής τράπεζας στην Γενική Συνέλευση του Ιουνίου 2018 να μην ανανεώσει την θητεία Φραγκιαδάκη.
Παρ΄ ότι λέγεται από ορισμένους κύκλους δεν το πιστεύουμε γιατί θα θεωρηθεί παρέμβαση της κυβέρνησης σε συστημική τράπεζα που εποπτεύεται από τον SSM ένα ευρωπαϊκό θεσμό που υπάγεται στην ΕΚΤ…
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φοβίες στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και δεν θα πάει κόντρα…οπότε να τεθεί θέμα διοίκησης στην Γενική Συνέλευση της Εθνικής θα ήταν μεγάλη έκπληξη…

Συμπέρασμα

Θεωρούμε ότι ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης δεν θα έπρεπε να επικρίνεται για τους προαναφερόμενους λόγους.
Κάθε διοίκηση έχει δικαίωμα να κάνει αυτά που νομίζει συν τοις άλλοις υπάρχει διοικητικό συμβούλιο - και η Okland - που συμφωνούσε με την στρατηγική στην Εθνική Ασφαλιστική.
Κριτική θα μπορούσε να ασκηθεί στην Εθνική για το πώς θα επιτύχει κέρδη μετά την πώληση της Finansbank και την UBB στην Βουλγαρία και πως θα χρηματοδοτήσει την οικονομία και όχι γιατί δεν πουλήθηκε η Ασφαλιστική που κεφαλαιακά επιβαρύνει την τράπεζα αλλά δεν παύει να αποτελεί μια υγιή θυγατρική…που διαθέτει πραγματική αξία.

Υποσημείωση

Αναφορές ότι ορισμένοι μέτοχοι θα κινηθούν νομικά κατά της Εθνικής για το ναυάγιο της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν έχουν ακόμη τουλάχιστον επιβεβαιωθεί. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης