Τελευταία Νέα
Πολιτική

Την άλλη εβδομάδα η πρόταση για Προανακριτική για Novartis - Τσίπρας: Στο φως η αλήθεια - Σκληρή απάντηση της ΝΔ

Την άλλη εβδομάδα η πρόταση για Προανακριτική για Novartis - Τσίπρας: Στο φως η αλήθεια - Σκληρή απάντηση της ΝΔ
Ο Τσίπρας υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει δύο βασικούς στόχους, να βγάλει την χώρα από τα μνημόνια  και να αντιμετωπίσει την διαφθορά και την διαπλοκή του παλαιού πολιτικού συστήματος
(upd)  Την επόμενη εβδομάδα, Τρίτη ή Τετάρτη, εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση  της κυβερνητικής πλειοψηφίας για για την συγκρότηση Προανακρτικής Επιτροπής για την εξέταση της υπόθεσης της Novartis.
Την σχετική πρόταση, αν και χρειαζόταν 30 υπογραφές βουλευτών, υπέγραψε το σύνολο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ -συμπεριλαμβανομένου του Δημήτρη Καμμένου που έχει εκφράσει επιφυλάξεις ως προς τις κατηγορίες.
Η συζήτηση θα διαρκέσει δύο ημέρες.
Το εάν θα ξεκινήσει Τρίτη ή Τετάρτη θα εξαρτηθεί από τους ομιλητές και τις διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων.
Η σύσκεψη των προέδρων της Βουλής αποφάσισε να μην παραπεμφθεί εκ των προτέρων το ερώτημα της βασιμότητας των κατηγοριών σε δικαστικό συμβούλιο. Θα το αποφασίσει η Προανακριτική Επιτροπή η οποία θα συγκροτηθεί μετά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, εφόσον υπάρξει σχετικό αίτημα από την μειοψηφία.
Στην επίσημη πρόταση των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας προτείνεται να μην ασκηθεί δίωξη για το αδίκημα της απιστίας των δέκα πολιτικών λόγω παρέλευσης της τασσόμενης κατά το Σύνταγμα (άρθρο 86 παρ. 3) αποσβεστικής προθεσμίας.
ΠΡοτείνει να ασκηθεί δίωξη για τα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος χρήματος. Ειδικότερα: “ Για τις παραπάνω υπό 3 και 4 αναφερόμενες πράξεις (δωροδοκία και ξέπλυμα)  να συγκροτηθεί Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή (Προκαταρκτική), για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να ερευνηθεί η αρμοδιότητα της Βουλής να ασκήσει ή μη σχετικές διώξεις και σε αρνητική περίπτωση να επιβεβαιωθεί η  διωκτική αρμοδιότητα της  ελληνικής Δικαιοσύνης.
Το πιθανότερο είναι η Προανακριτική Επιτροπή να επιστρέψει τον φάκελο στην τακτική δικαιοσύνη που ούτως ή άλλως συνεχίζει την έρευνα.

Τσίπρας: Προανακριτική για να αποκαλυφθεί η αλήθεια στην υπόθεση Novartis

Τη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis μέσω της προανακριτικής επιττροπής με στόχο την αποκάλυψη της αλήθειας και μόνο, χωρίς κυνήγι μαγισσών, ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει υπό το βάρος των πιέσεων και θα διεκδικήσει τα κλεμμένα.
«Θα κάνουμε ότι προβλέπεται θεσμικά για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών.
Η μόνη θεσμική οδός που έχουμε μπροστά μας είναι η πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής εξέτασης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Αναφέρθηκε στα “περί παραγεγραμμένων αδικημάτων: αυτή είναι μία ενδιαφέρουσα υπερασπιστική γραμμή που δεν βοηθά τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους. Όποιος μιλάει για διαγραφή ελέω ενός κατάπτυστου νομικού πλαισίου -το συνταγμαιτκό πλαίσιο θα το αλλάξουμε-, εκφράζει επιθυμία συγκάλυψης.
Το κλειδί κρύβεται στην φράση του νόμου “κατά την άσκηση των καθηκόντων”.
Μόνο αυτά τα αδικήματα παραγράφονται.
Τα υπόλοιπα αυτά που δεν εντάσσονται στην άσκηση των καθηκόντων έχουν την παραγραφή του κοινού ποινικού νόμου. Ποιος θα το κρίνει αυτό;
Ο μοναδικός αρμόδιος είναι η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης. Η Επιτροπή θα συγκροτηθεί, θα βγάλει το πόρισμά της και η Βουλή θα αποφασίσει τι θα πράξει”.
«Συνεδριάζουμε σήμερα εν μέσω καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων.
Σήμερα δοκιμάζεται η ευθύνη, η δημοκρατική συνέπεια, η συνταγματική αφοσίωση, το θάρρος και η πολιτική αποφασιστικότητα όλων μας.
Μην γελιόμαστε η χώρα κατέληξε στην χρεοκοπία και λόγω των πρακτικών διασπάθισης του δημόσιου χρήματος», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε πως δεν υπήρξε ούτε μια αποκάλυψη σκανδάλου που να μην έπαιξε η κασέτα της πολιτικής δίωξης.
«Τα ίδια βλέπουμε και σήμερα», τόνισε.
O Aλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η ευθύνη μας ως κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ως κυβέρνηση είναι πολύ μεγάλη.
Για την Αριστερά και για τους ηθικούς της κώδικες είναι τεράστια ευθύνη ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη απέναντι στους θεσμούς, στη Δικαιοσύνη και στην πολιτική.
Είναι ζήτημα που αφορά και το αύριο της χώρας.
Δεν υπάρχει αύριο, αν δεν καταφέρουμε να ξεμπερδέψουμε με τις παθογένειες του παρελθόντος».

«Η ΝΔ εκφοβίζει και απειλεί τους προστατευόμενους μάρτυρες»

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία.
«Από την υπόθεση της Novartis προκύπτουν κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν τον κ. Μητσοτάκη και τη μεταλλαγμένη ΝΔ, της οποίας ηγείται.
Έχουν υιοθετήσει μια τελείως απαράδεκτη στάση.
Έχουν επιδοθεί σε μια επιχείρηση απειλών των μαρτύρων, των εισαγγελέων », υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Μητσοτάκης και ΝΔ απλώνουν μια μαύρη σκιά πάνω από την χώρα για να καλύψουν το σκάνδαλο διασπάθισης δημόσιου χρήματος στον χώρο της Υγείας», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε ποιος κυβερνά τελικά τη ΝΔ;
«Πώς η άψογη μέχρι χθες Δικαιοσύνη μεταμορφώθηκε σε συνεργό της κυβέρνησης, στήνοντας δικογραφίες;
Ποιος νόμος επιτρέπει να απειλούνται μάρτυρες και Δικαιοσύνη;».
Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην πολιτική ζωή του τόπου, να διασύρονται ανοιχτά εισαγγελικοί λειτουργοί επειδή ασκούν το λειτούργημα τους.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να δώσει άμεσα απαντήσεις και αν  δεν μπορεί, να μην ξανατολμήσει να επαναλάβει τα περί σκευωρίας.
«Δεν έχει απομείνει πολιτικό σθένος στον κ. Μητσοτάκη.
 Είναι όμηρος μιας ακροδεξιάς ομάδας στο εσωτερικό του κόμματος του.
Η αλήθεια θα αποκαλυφθεί παρά τα όποια εμπόδια και ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Στρατηγικός σχεδιασμός η έξοδος από τα προγράμματα στήριξης»

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να μονοπωλήσει τον δημόσιο διάλογο η υπόθεση Novartis.
«Ο στρατηγικός μας σχεδιασμός είναι η έξοδος της χώρας από τα προγράμματα επιτροπείας, από την κρίση και η αναπτυξιακή ανασυγκρότηση».
Και πρόσθεσε ότι αυτός ο δρόμος αν και δύσβατος, φτάνει στο τέλος του.
«Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι έχουμε ήδη γυρίσει τη σελίδα της ελληνικής οικονομίας», τόνισε.
Καταφέραμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη της χώρας , αυτό έδειξε η πρόσφατη έξοδος στις αγορές, σημείωσε ο Α. Τσίπρας.
Κανείς στην Ευρώπη σήμερα δεν συζητά άλλο ενδεχόμενο πέρα από την οριστική έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα επιτροπείας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Αναφορικά με το καθεστώς εποπτείας μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η όποια εποπτεία θα είναι αντίστοιχη της εποπτείας των κρατών που μπήκαν σε μνημόνια.
«Αυτή θα γίνεται στη βάση του δικού μας αναπτυξιακού σχεδίου και αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση», τόνισε.
Από το αναπτυξιακό σχέδιο που θα καταρτίσουμε εξαρτάται η επιτυχία μας, πρόσθεσε.

«Δύσκολος ο δρόμος για λύση στο Σκοπιανό, έχουν γίνει βήματα»

Με το σκεπτικό της αποκατάστασης των στρεβλώσεων του παρελθόντος κινούμαστε και σε άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα στο Σκοπιανό, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
O πρωθυπουργός χαρακτήρισε μεγάλο το συλλαλητήριο για το Σκοπιανό στην Αθήνα, «δεν υπάρχει αμφιβολία», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Δεν αγνοούμε κανέναν Έλληνα πολίτη που εκφράζει ελεύθερα την άποψη του Ποιο όμως ήταν το μήνυμα της διαδήλωσης;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.
«Αν το αίτημα είναι να μην δώσουμε το όνομα Μακεδονία, τότε αυτό είναι εκτός πλαισίου πραγματικότητας.
Καμία κυβέρνηση από το 1992 και μετά δεν αντιμετωπίζει κανένα τέτοιο δίλημμα, γιατί το έχουμε αποδεχθεί εδώ και χρόνια», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό,« αυτό που καλείται μέσα από τη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση είναι να ζητήσει από τα Σκόπια να μην χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονία, που να τη διαχωρίζει από την Μακεδονία.
Δεν θα είναι εύκολη η διαπραγμάτευση, είναι όμως ο μόνος δρόμος.
Είναι κρίμα που η εθνική γραμμή δεν υποστηρίζεται σήμερα από τον κ. Μητσοτάκη και τη σημερινή ΝΔ που για άλλη μια φορά εμφανίστηκε κατώτερος των περιστάσεων», τόνισε.
«Κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι το σκάνδαλο της Novartis στήθηκε για να ξεχαστεί το Μακεδονικό, για να αλλάξουμε την ατζέντα.
Το αφήνω ασχολίαστο.
Μήπως τελικά συνέβη το αντίθετο;
Μήπως κάποιοι άλλαξαν τις θέσεις τους, να πουλήσουν πατριωτισμό για να προστατευτούν;», διερωτήθηκε.
«Καθήκον μας είναι να υπερασπιστούμε την χώρα.
Θέλουμε να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση.
 Λύση που θα είναι μια σύνθετη ονομασία erga omnes για όλες τις χρήσεις.
Αυτό προϋποθέτει και αλλαγή Συντάγματος από τα Σκόπια.
ίμαστε οι μόνοι που μπορούμε να διεκδικήσουμε μια λύση χωρίς εθνικισμούς και φανατισμούς στο Σκοπιανό - Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να οδηγήσουμε την χώρα από παράδειγμα προς αποφυγή σε παράδειγμα προς μίμηση».

Δικαστές για Novartis: Η πολιτική αντιπαράθεση δεν μπορεί να μετατρέπει τη Δικαιοσύνη σε μέρος του πολιτικού προβλήματος

Με αφορμή την εκκρεμή υπόθεση της Novartis και τις καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) σε σημερινή (12/1) ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «η πολιτική αντιπαράθεση δεν μπορεί και δεν πρέπει να μετατρέπει διαχρονικά τη Δικαιοσύνη σε μέρος του πολιτικού προβλήματος».
Συγκεκριμένα, η ΕΔΕ αναφέρει ότι «τις τελευταίες ημέρες και με αφορμή τη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis εντείνεται διαρκώς η πολιτική σύγκρουση με επίκεντρο της αντιπαράθεσης, τη δικαστική διαδικασία που ακολουθήθηκε και την αξιοπιστία ή μη των μαρτυρικών καταθέσεων».
Η Ένωση υπενθυμίζει «ακόμα μια φορά προς κάθε κατεύθυνση τον σεβασμό στην εκ του Συντάγματος απορρέουσα διάκριση των εξουσιών, την ισοτιμία μεταξύ αυτών και ως εκ τούτου τον διακριτό ρόλο της δικαστικής εξουσίας» και προσθέτει:
«Η πολιτική αντιπαράθεση δεν μπορεί και δεν πρέπει να μετατρέπει διαχρονικά τη Δικαιοσύνη σε μέρος του πολιτικού προβλήματος».
Επίσης, αναφέρει η ΕΔΕ ότι, «οι δικαστές και εισαγγελείς της χώρας οφείλουν να ενεργούν σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους περιφρουρώντας με τις αποφάσεις τους και τις ενέργειές τους το κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».
Τέλος αυτονόητη είναι, υπογραμμίζει η Ένωση, «η απαίτηση όλων, σε ένα Κράτος Δικαίου, για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης με την απαρέγκλιτη βεβαίως τήρηση των θεσπισμένων δικονομικών και ουσιαστικών κανόνων».

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Επίθεση στο «παλιό σύστημα» από Τσίπρα με προανακριτική για Novartis

Τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που θα διερευνήσει την υπόθεση της Novartis στο σκέλος της εμπλοκής των 10 πολιτικών προσώπων που  κατονόμασαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, θα εισηγηθεί σήμερα 12/2 στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας θα κάνει συνολική τοποθέτηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα μιλήσει για θετική πορεία της οικονομίας, θα επικαλεστεί τις επιτυχημένες εξόδους στις αγορές και θα υπογραμμίσει τους βασικούς στόχους για το προσεχές διάστημα, τόσο μέχρι την έξοδο από το μνημόνιο όσο και μετά.
Παράλληλα θα πει ότι συνεχίζεται η προσπάθεια για την επίλυση του Μακεδονικού.
Για τη Novartis, θα τονίσει την ανάγκη να συνδράμει η κυβέρνηση εντός του θεσμικού πλαισίου στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και θα εισηγηθεί την πρόταση για σύσταση Προανακριτικής.
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας θα βάλλει τις πολιτικές παραμέτρους της υπόθεσης και θα εξαπολύσει επίθεση σε αυτό που αποκαλεί «παλαιό πολιτικό σύστημα», ενώ θα προβάλλει κατ αντιδιαστολή το «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς».
Ιδιαίτερα σκληρός αναμένεται να είναι κατά της ΝΔ και των πολιτικών της για τον λόγο ότι όπως λένε στο κυβερνητικό επιτελείο «από την πρώτη στιγμή εξαπέλυσαν επιθέσεις και προσπαθούν να απαξιώσουν συνολικά την Δικαιοσύνη και όχι μόνο τον θεσμό των προστατευομένων μαρτύρων, προκειμένου να αποφύγουν να λογοδοτήσουν».
Ο κ. Τσίπρας θα διαβεβαιώσει ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και κάνει την δουλειά της και θα εγγυηθεί ότι η έρευνα τόσο στο σκέλος των φυσικών προσώπων όσο και των πολιτικών θα φθάσει μέχρι το τέλος και οι όποιες ευθύνες θα αποδοθούν.
Φυσικά θα διευκρινίσει ότι δεν θεωρεί κανέναν ένοχο εκ προοιμίου, ωστόσο θα επισημάνει ότι οι οξείες αντιδράσεις των πολιτικών όπως και της ΝΔ, που υιοθέτησε την γραμμή των βουλευτών της που κατηγορούνται είναι ένδειξη πανικού.
Συνολικότερα τώρα ο πρωθυπουργός θα υπενθυμίσει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει δύο βασικούς στόχους, να βγάλει την χώρα από τα μνημόνια –όπου θα υποστηρίξει ότι είναι σε καλή πορεία-, και να αντιμετωπίσει την διαφθορά και την διαπλοκή του παλαιού πολιτικού συστήματος.
Η υπόθεση της Novartis είναι σημαντικό εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η κοινή γνώμη είναι μαζί της.
 Στέλεχος του κυβερνητικού επιτελείου λέει: «ο κόσμος θεωρεί ότι υπάρχει σκάνδαλο, το μόνο τους ερώτημα είναι αν θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, εμείς θα τους διαβεβαιώσουμε ότι θα γίνει ότι είναι δυνατόν προς αυτή την κατεύθυνση».
Κατά την πορεία της έρευνας η κυβέρνηση θα στραφεί κατά της εταιρείας και θα ζητήσει αποζημιώσεις για την βλάβη των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου.
Η κυβέρνηση κινεί μεν την διαδικασία στην Βουλή, ωστόσο δεν περιμένει και πολλά πράγματα από την Προανακριτική Επιτροπή, όπου άλλωστε θα αρχίσει η αντιπαράθεση για το αν τα όποια αδικήματα είναι παραγραμμένα ή όχι.
Στόχος είναι μετά από μία σύντομη κοινοβουλευτική διαδικασία η υπόθεση να επιστρέψει εξ ολοκλήρου στην τακτική δικαιοσύνη και οι όποιες ευθύνες να προκύψουν από τις διαδρομές του «βρώμικου» χρήματος.
Κατά την συνεδρίαση θα ακουστούν και οι απόψεις των βουλευτών ενώ θα επιλεγούν και οι 30 βουλευτές που θα υπογράψουν την πρόταση.
Με την εκκίνηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας το επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης περί την υπόθεση Novartis μεταφέρεται πλέον στην Βουλή.
 Γύρω από την αναζήτηση των στοιχείων που να στοιχειοθετούν τις καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων θα στηθεί το επικοινωνιακό παιχνίδι των πολιτικών εντυπώσεων.
Ενώ η κοινοβουλευτική διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο, η υπόθεση της Novartis θα τραβήξει πολύ περισσότερο στην τακτική δικαιοσύνη.
Πολιτικοί παράγοντες λένε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας θα πάει σε εκλογές με τους πολιτικούς του αντιπάλους να είναι υπό κατηγορία και ο ίδιος να κουνά την ρομφαία της κάθαρσης».
 Πάντως ήδη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αρκετοί είναι οι βουλευτές που έχουν επιστήσει την προσοχή η όλη υπόθεση θα μην εξελιχτεί σε ένα «δεύτερο βρώμικο 89», γιατί τότε κινδυνεύουν να χαθούν οι εντυπώσεις.
Εκφράζουν δε επιφυλάξεις αν υπάρχουν οι απαραίτητες πολιτικές συμμαχίες για παραπομπές πολιτικών προσώπων.
Πολλά θα κριθούν από τα στοιχεία που θα απελευθερώσουν οι αμερικανικές αρχές.
Όπως όμως ήδη έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση δεν θα κάνουν καμία κίνηση που θα υπονομεύσει τον δικό τους στόχο να καταδικάσουν τη Novartis.
 
Κραδασμοί στη ΝΔ αλλά και σκληρή αντεπίθεση 

Έντονη είναι η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία θεωρεί ότι η υπόθεση θα γίνει μπούμερανγκ για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς δεν είναι «δεμένη» ούτε στο επίπεδο των πολιτικών προσώπων, αλλά ούτε και των φυσικών προσώπων που κατηγορούνται ότι χρηματίστηκαν από τους υπευθύνους της Novartis.
Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης λένε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει ενοχοποιητικά στοιχεία για κανέναν πολιτικό παρά την διερεύνηση λογαριασμών συνεργατών τους».
Η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκης συνοψίζεται στη αναφορά του κατά την εκδήλωση κοπής πίττας στη νομαρχιακή του Αιγάλεω: «Όλα στο φως αλλά με κανόνες.
Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε.
Δεν μας τρομάζουν οι παρακρατικές μέθοδοι ενός καθεστώτος που καταλαβαίνει ότι ψυχορραγεί και θα κάνει τα πάντα για να κρατηθεί στην εξουσία».
Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ έχει αμφισβητήσει τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες και έχει μιλήσει για «Δικαιοσύνη της κουκούλας».
Το επιχείρημα είναι ότι «η κυβέρνηση κατηύθυνε τους προστατευόμενους μάρτυρες, ώστε να στήσει σκευωρία κατά του πρώην πρωθυπουργού και των στελεχών της ΝΔ».
 Στο πλαίσιο αυτό κινείται σε δύο παράλληλα επίπεδα.
Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι θα «κάποιος θα καταδικαστεί από αυτή την υπόθεση και δεν θα είμαι εγώ», θυμίζοντας έτσι την δήλωσή του ότι θα καταθέσει μήνυση κατά του πρωθυπουργού. Παράλληλα ο έτερος εμπλεκόμενος, Άδωνης Γεωργιάδης θα καταθέσει μήνυση κατά των προστατευομένων μαρτύρων».
Άνθρωποι που κινούνται περί τους δικαστικούς κύκλους λένε ότι ίσως οι μάρτυρες δεν αντέξουν τις πιέσεις και αναθεωρήσουν τις καταθέσεις τους.
Κραδασμούς όμως προκαλεί στην ΝΔ η διαγραφή του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου και συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή, Ευάγγελου Αντώναρου, ο οποίος καταφέρθηκε εναντίον του Άδωνη Γεωργιάδη και ζήτησε την απομάκρυνσή του από την θέση του αντιπροέδρου της ΝΔ.
Μετά την δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Αντώναρος υποστηρίζει ότι δεν τηρήθηκε η καταστατική διαδικασία, καθώς τις διαγραφές στελεχών δεν τις κάνει ο πρόεδρος
αλλά το αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο.
Ζήτησε με επιστολή του στον γραμματέα του κόμματος να κινηθεί η διαδικασία, ώστε να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να επιχειρηματολογήσει για τις αιτιάσεις του κατά του Άδωνη Γεωργιάδη.
Πέραν όμως από το διαδικαστικό και την επίδειξη πυγμής του Κυριάκου Μητσοτάκη, το περιστατικό ανέδειξε την βαθύτερη διαμάχη που υπάρχει στη ΝΔ μεταξύ των καραμανλικών και των σαμαρικών, οι οποίοι στην ουσία περιβάλλουν τον πρόεδρο του κόμματος και του υποβάλλουν πολιτική γραμμή σε κρίσιμα θέματα όπως το Σκοπιανό και η Novartis.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που διαφωνούν με την ταύτιση του κόμματος με τον Άδωνη Γεωργιάδη λόγω του παρελθόντος και των όσων κατά καιρούς έχει πει για τον Κώστα Καραμανλή και για άλλα στελέχη του κόμματος.
Ο κ. Αντώναρος είναι ο δεύτερος που διαγράφεται μετά την Κατερίνα Παπακώστα για χάρη του Άδωνη Γεωργιάδη.
Και ενώ μεν ο Κώστας Καραμανλής δεν έχει διαρρεύσει κάτι, εκείνος που συζήτησε το θέμα Γεωργιάδη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο γεύμα που είχαν οι δύο προ μηνών είναι ο Βαγγέλης Μειμαράκης.
Δεν είναι δίχως σημασία ότι ένας άλλος καραμανλικός βουλευτής, ο Γιώργος Βλάχος επίσης ζήτησε την παραίτηση του Άδωνη Γεωργιάδη από την θέση του αντιπροέδρου μέχρι να ξεκαθαριστεί η υπόθεση, έτσι ώστε να μην βρεθεί στο επίκεντρο το σύνολο της παράταξης.
Οι βουλευτές της ΝΔ που εμφανίζονται επιφυλακτικοί λένε ότι «εφόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάει όπως είπε ο Αντώνης Σαμαράς μέχρι το τέλος, στην περίπτωση που προκύψουν  καταδίκες για συγκεκριμένα πρόσωπα –ενδεχομένως στελέχη της διοίκησης και συνεργάτες πρώην υπουργών -, τότε το κόστος θα είναι για το σύνολο της παράταξης.
Στην αρχή της εβδομάδας και πριν ο Κυριάκος πάρει δημόσια θέση –το έπραξε την Τετάρτη το απόγευμα-, υπήρξαν εισηγήσεις να πάρει αποστάσεις από το δίδυμο Σαμαρά-Γεωργιάδη και να αξιοποιήσει την υπόθεση για να ξεφύγει από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό τους, επιβεβαιώνοντας την αυτόνομη ηγεσία του στο κόμμα.
Τελικά όπως λένε γνώστες των παρασκηνίων επικράτησε η γραμμή Σαμαρά...

Με προσφυγή στη δικαιοσύνη για τις διαρροές προειδοποιεί η Novartis

Με προσφυγή στη δικαιοσύνη προειδοποιεί η Novartis για τις επιλεκτικές διαρροές στα ΜΜΕ σχετικά με την υπόθεση.
Όπως σημειώνει η ελβετική φαρμακοβιομηχανία, συνεργάζεται με τις ελληνικές και αμερικανικές αρχές.
«Ο δημόσιος διάλογος γύρω από την υπόθεση περιλαμβάνει ανακρίβειες, εικασίες, πολιτική αντιπαράθεση, καθώς και αναφορές χωρίς κανένα σεβασμό σε εργαζομένους μας», αναφέρει η Novartis.
Ειδικότερα, σχετικά με τις έρευνες που διεξάγονται από ελληνικές και αμερικανικές αρχές, η Novartis, σε ανακοίνωσή της, υποστηρίζει:
«Καθώς η ερευνητική διαδικασία είναι σε εξέλιξη, προφανώς δεν μπορούμε να κάνουμε κανένα σχόλιο γύρω από τις φήμες και τις κατηγορίες που αναπαράγονται στα ΜΜΕ, οι οποίες είναι αποτέλεσμα επιλεκτικών διαρροών ενός απόρρητου φακέλου και μέρος της προανάκρισης.
Το περιεχόμενο του φακέλου αυτού δεν μας είναι γνωστό στο σύνολό του, ούτε υπάρχει επίσημο κατηγορητήριο εναντίον της εταιρίας ή εργαζομένων της».
Ακόμη η εταιρεία υποστηρίζει ότι «ο δημόσιος διάλογος γύρω από την υπόθεση περιλαμβάνει ανακρίβειες, εικασίες, πολιτική αντιπαράθεση, καθώς και αναφορές χωρίς κανένα σεβασμό σε εργαζομένους μας.
Η πραγματικότητα είναι ότι για περισσότερους από 14 μήνες η Novartis συνεργάζεται με τις ελληνικές και αμερικανικές αρχές ενώ διεξάγει και τη δική της εσωτερική έρευνα.
Επιδίωξή μας είναι η υπόθεση αυτή να διαλευκανθεί το ταχύτερο δυνατό με διαφάνεια και ειλικρίνεια από όλους τους εμπλεκομένους.
Είμαστε αποφασισμένοι να κατανοήσουμε σε βάθος τα δεδομένα της υπόθεσης και δεσμευόμαστε ότι θα δράσουμε ανάλογα  για τυχόν πράξεις που δε συνάδουν με τα υψηλά ηθικά επιχειρηματικά μας πρότυπα.
Παράλληλα θα προστατεύσουμε την εταιρεία και τους ανθρώπους μας με κάθε δυνατότητα που μας δίνουν οι κανόνες δικαίου».
Και η ανακοίνωση καταλήγει, «η δέσμευσή μας στη χώρα και η έμπρακτη υποστήριξη των Ελλήνων ασθενών και ευρύτερα της ελληνικής κοινωνίας παραμένουν ανεπηρέαστες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης