Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Η ιστορία υποδεικνύει ότι η διόρθωση στη Wall Street δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα

MarketWatch: Η ιστορία υποδεικνύει ότι η διόρθωση στη Wall Street δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα
Σύμφωνα με την Bespoke Investment Group οι επενδυτές πρέπει να προετοιμαστούν για περαιτέρω απώλειες
Κατά την τρέχουσα χρονική στιγμή, το μεγαλύτερο ερώτημα που απασχολεί τη Wall Street είναι το εάν ο πρόσφατος «πόνος» που έπληξε τη χρηματιστηριακή αγορά στις ΗΠΑ έχει τελειώσει.
Ωστόσο, εάν η ιστορία αποτελεί ενδεικτικό μετρό, τότε η απάντηση είναι όχι.
Τόσο ο Dow Jones όσο και ο S&P 500 εισήλθαν σε περιοχή διόρθωσης την Πέμπτη (8/2), σημειώνοντας πτώση -10% από τα ιστορικά υψηλά στα οποία βρέθηκαν κατά τα τέλη του Ιανουαρίου 2018.
Σύμφωνα με την Bespoke Investment Group, η οποία ανέλυσε τις 95 διορθώσεις του S&P παό το 1928, οι επενδυτές ίσως να πρέπει να προετοιμαστούν για περισσότερο «πόνο».
Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Bespoke, η μέση πτώση για τον S&P σε μία διόρθωση είναι -16,4% και το μέσο διάστημα της πτώσης είναι 64 ημέρες, γεγονός που εφόσον επιβεβαιωθεί, σημαίνει ότι ο δείκτης θα υποχωρήσει κατά -7,8% από τα τρέχοντα επίπεδα.



«Σκεφτείτε όμως ότι αυτά είναι τα επίπεδα κατά μέσο όρο, καθώς υπήρξαν περιπτώσεις διόρθωσης όπου η πτώση ήταν μικρότερη από -11%, καθώς και ορισμένες οι οποίες ξεπέρασαν το -20%», αναφέρει σε σημείωμά της η εταιρεία ερευνω΄ν.
Μία πτώση της τάξεως του -20% θα οδηγούσε τον δείκτη σε bear αγορά, ενώ σύμφωνα με την Bespoke, το διάστημα διόρθωσης επίσης έχει σημαντικές αποκλίσεις, καθώς μερικές διήρκησαν μόλις τρεις μέρες, ενώ άλλες κράτησαν σχεδόν έναν χρόνο.
Ακόμα και με τις πρόσφατες απώλειες, οι μετοχές έχουν δείξει μία έντονη ανοδική τάση κατά τους τελευταίες μήνες, με τον δείκτη Dow Jones να αυξάνεται σχεδόν κατά +20%, τον δείκτη S&P να ενισχύεται κατά +13,4%, ενώ ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +20,5%.
Η πρόσφατη διόρθωση σηματοδοτεί την πρώτη πτώση της τάξεως του -10% που πραγματοποιεί η Wall Street από τις αρχές του 2016, και σύμφωνα με την ιστοσελίδα οικονομικών SentimenTrader, η πτώση της Πέμπτης ήταν η τέταρτη ταχύτερη διόρθωση που κατέγραψε ο Dow Jones από ιστορικά υψηλά επίπεδα, βασιζόμενη σε δεδομένα που χρονολογούνται από το 1897.
Οι διορθώσεις είναι επίσης ένα συνηθισμένο φαινόμενο, καθώς εμφανίζονται περίπου μία φορά κάθε έντεκα μήνες κατά μέσο όρο.
«Εάν κοιτάξουμε μόνο την περίοδο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, υπήρξαν 55 διορθώσεις σε διάρκεια 73 ετών, μειώνοντας τη συχνότητά τους σε μία φορά κατά περίπου 16-17 μήνες», πρόσθεσε η Bespoke Investment Group.
Ωστόσο, η εταιρεία ερευνών δεν παρείχε κάποια ένδειξη σχετικά με το πότε αναμένεται οι δείκτες να επιστρέψουν σε επίπεδα ρεκόρ, τονίζοντας ότι «δυστυχώς δεν υπάρχει κανένας κανόνας όταν πρόκειται για διορθώσεις και αυτό τις καθιστά τρομακτικές, καθώς ποτέ δεν ξέρεις πότε θα ολοκληρωθούν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης