Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING: Το ευρώ δεν είναι ισχυρό - Κρίσιμη η ισοτιμία με το γουάν για τον πληθωρισμό

tags :
ING: Το ευρώ δεν είναι ισχυρό - Κρίσιμη η ισοτιμία με το γουάν για τον πληθωρισμό
Το ευρώ θα χρειαστεί ακόμα να αυξηθεί περαιτέρω για να απειλήσει σοβαρά τις προβλέψεις του πληθωρισμού της ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναπόφευκτα θα επιστήσει την προσοχή στους κινδύνους που ενέχει ένα ισχυρό νόμισμα στη συνεδρίαση του επόμενου μήνα, αλλά οι αναλυτές της ING πιστεύουν ότι ο Mario Draghi θα προσπαθήσει για άλλη μια φορά να επιβραδύνει την άνοδό του, για έναν απλό λόγο.
«Το ευρώ δεν είναι στην πραγματικότητα ισχυρό".
Αυτό αναφέρει η ανάλυση της ING, τονίζοντας ότι παρά τα ισχυρά κέρδη του έναντι του δολαρίου τους τελευταίους μήνες, το ευρώ θα χρειαστεί ακόμα να αυξηθεί περαιτέρω για να απειλήσει σοβαρά τις προβλέψεις του πληθωρισμού της ΕΚΤ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ολλανδικής τράπεζας.
Σύμφωνα με τις τρέχουσες εσωτερικές προβλέψεις της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός θα αυξηθεί κατά μέσο όρο στο 1,7% μέχρι το 2020, αλλά οι κεντρικοί τραπεζίτες ανησυχούν ότι ένα ισχυρότερο ευρώ θα πιέσεις τις τιμές και θα απειλεί τον στόχο της ΕΚΤ να διατηρήσει τον πληθωρισμό ελαφρώς κάτω από το 2%.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi και ο σύμβουλος της επιτροπής Benoît Cœuré αμφισβήτησαν τις επεμβάσεις των ΗΠΑ για την αποδυνάμωση του δολαρίου εις βάρος του ευρώ, αλλά όπως σημειώνει ο Petr Krpata και ο Carsten Brzeski, η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου δεν είναι κατά των προοπτικών του πληθωρισμού της ευρωζώνης.
Το ευρώ κέρδισε 15% έναντι του δολαρίου τους τελευταίους 12 μήνες, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 3,6% κατά τους τελευταίους έξι μήνες.
Η ονομαστική σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία της ΕΚΤ υπολογίζει το νόμισμα σε ένα καλάθι μεγάλων εμπορικών εταίρων και το δολάριο αποτελεί μόνο το 13,6% των υπολογισμών.
Το γουάν της Κίνας είναι σημαντικά σημαντικότερο και σε αυτό το μέτωπο, τα κέρδη του ευρώ είναι πιο μέτρια κατά 6,5%.
Τους τελευταίους έξι μήνες, το ενιαίο νόμισμα έχει αποδυναμωθεί περισσότερο από το 1%, καθώς το κινεζικό νόμισμα ανέβηκε στα δικά του πολυετή επίπεδα.
Ως εκ τούτου, η ING αναφέρει ότι οι πρόσφατες κινήσεις "είναι απίθανο να επηρεάσουν αρνητικά τόσο τον πληθωρισμό της ευρωζώνης όσο και τις οικονομικές προοπτικές" και ότι "δεν πρέπει να οδηγήσει σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων του πληθωρισμού και των προβλέψεων ανάπτυξης της ΕΚΤ κατά την επόμενη συνεδρίαση της στις 8 Μαρτίου".
Για να αντιστραφεί αυτό, οι αναλυτές της ING θεωρούν ότι το «όριο πόνου» για την ΕΚΤ θα είναι μια αύξηση κατά 4% του ευρώ μέχρι τις αρχές Μαρτίου, γεγονός που θα προκαλέσει μια «ουσιαστική αναθεώρηση προς τα κάτω» των προοπτικών του πληθωρισμού».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης