Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs, Bridgewater: Αρχίζει νέα εποχή μεταβλητότητας στις διεθνείς αγορές

Goldman Sachs, Bridgewater: Αρχίζει νέα εποχή μεταβλητότητας στις διεθνείς αγορές
Τα μεγαλύτερα hedge funds του κόσμου αναμένουν ότι το τέλος της χαλαρής νομισματικής πολιτικής θα πυροδοτήσει νέο ταρακούνημα της αγοράς
Για την είσοδο των διεθνών αγορών σε νέα εποχή μεταβλητότητας, καθώς ο κόσμος προσαρμόζεται στα υψηλότερα επιτόκια έπειτα μια δεκαετία απόλυτα χαλαρής πολιτικής προειδοποιούν οι Goldman Sachs και Bridgewater.
Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Bob Prince υψηλόβαθμος στέλεχος της Bridgewater είπε η αναταραχή που επικράτησε στην αγορά την προηγούμενη εβδομάδα, που συνέβαλε σε εκροές-ρεκόρ από τα παγκόσμια μετοχικά funds, αναμένεται να συνεχιστεί.
«Υπάρχει πολύς εφησυχασμός στις αγορές για μεγάλη χρονική περίοδο, έτσι δεν πιστεύουμε ότι αυτή η ανατροπή θα τελειώσει μέσα σε λίγες ημέρες» δήλωσε ο Prince και πρόσθεσε «πιθανότατα θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη ανατροπή».
Εξάλλου, και ο ιδρυτής της Bridgewater Ray Dalio εμφανίστηκε ιδιαίτερα απαισιόδοξος το προηγούμενο έτος (2017) ανησυχώντας για την εμβάθυνση της πολιτικής πόλωσης στην Ουάσιγκτον και για αλλαγή στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας.
Ωστόσο, οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι οι αγορές θα ανακτήσουν τον βηματισμό τους μόλις οι επενδυτές εστιάσουν ξανά στην υγιή οικονομία αλλά η μεταβλητότητα παραμένει αυξημένη και ο Prince προειδοποίησε ότι αναμένεται να έρθει περισσότερος πόνος.
«Το περασμένο έτος (2017) τα χρηματιστήρια είχαν ελεύθερη κούρσα» τόνισε και αναφέρθηκε στην προοπτική ότι οι κεντρικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε σύσφιξη της πολιτικής.
«Θα έχουν περισσότερη μεταβλητότητα καθώς εισερχόμαστε σε νέο μακροοικονομικό περιβάλλον» είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Brian Levine της Goldman Sachs επισημαίνει σε πρόσφατο ενημερωτικό του σημείωμα ότι η αγορά δεν έχει πιάσει πάτο.
«Ιστορικά τα σοκ αυτού του μεγέθους βρίσκουν πρόσφορα έδαφος σε πωλήσεις πανικού» επισημαίνει ο ίδιος και προσθέτει ότι έμεινε έκπληκτος για τις συγχρονισμένες πωλήσεις.
«"Η αγορά στην πτώση'' πρέπει να τιμωρηθεί πριν πιάσουμε πάτο» τόνισε.

Ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών

Εν μεταξύ, ενώ ο Prince αμφέβαλε ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να γίνει πραγματικό πρόβλημα, αναμένει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να αποσύρουν από την παγκόσμια οικονομία κάποια από τα τρισεκατομμύρια που διοχέτευσαν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα τα τελευταία χρόνια, μια κίνηση που θα αποτελέσει πρόκληση για την bull αγορά.
Ωστόσο, ο ίδιος αναμένει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα παραμείνει σε καλό δρόμο παρά την σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και τις πιο ταραχώδεις αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης