Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Κίνδυνος για το καναδικό τραπεζικό σύστημα από τις «φουσκωμένες» τιμές κατοικιών

tags :
DBRS: Κίνδυνος για το καναδικό τραπεζικό σύστημα από τις «φουσκωμένες» τιμές κατοικιών
Η DBRS αναμένει ισχυρές επιδόσεις από τις καναδικές τράπεζες το 2018, αλλά προειδοποιεί για την «φούσκα» στην αγορά κατοικιών 
Ισχυρές οικονομικές επιδόσεις για το τραπεζικό σύστημα του Καναδά αναμένει το τρέχον έτος ο οίκος αξιολόγησης DBRS, αναφερόμενος, ειδικότερα, στα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας, τις Bank of Montreal (BMO), Bank of Nova Scotia (BNS), Canadian Imperial Bank of Commerce (CIBC), National Bank of Canada (NB), Royal Bank of Canada (RBC) και The Toronto-Dominion Bank (TD).
Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, οι εν λόγω τράπεζες θα επωφεληθούν από την συνεχόμενη ανάπτυξη της καναδικής οικονομίας και τον μέτριο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.
Η οικονομία του Καναδά αναμένεται να μεγεθυνθεί κατά 2,3% το 2018, έναντι 3% το περασμένο έτος, επισημαίνεται.
Ωστόσο, ο καναδικός οίκος προειδοποιεί για τις πολύ υψηλές τιμές κατοικιών στην τοπική αγορά, ειδικά στις περιοχές του Τορόντο και του Βανκούβερ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για μία επικείμενη διόρθωση.
Παράλληλα, η DBRS εκφράζει τις ανησυχίες της για το αυξανόμενο χρέος των νοικοκυριών, όπως και το δυνητικό ρίσκο μία δυσμενούς έκβασης στις διαπραγματεύσεις με το μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών Βόρειας Αμερικής (North American Free Trade Agreement, NAFTA), καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος για αποχώρηση της Ουάσιγκτον.
Επισημαίνεται ότι οι αγορές κατοικιών στον Καναδά ανήλθαν στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 45.976 τον Δεκέμβριο, επίδοση κατά 4,5% υψηλότερη σε σύγκριση με έναν μήνα πριν (σύμφωνα με τα στοιχεία της Canadian Real Estate Association), με το 2017 να καθίσταται το έτος με τη δεύτερη καλύτερη συνολική επίδοση, μετά το ιστορικό υψηλό του 2009.
Η εκτόξευση αποδίδεται, κυρίως, στην αυξημένη παροχή δανείων από τις τοπικές τράπεζες, με το ρυθμιστικό πλαίσιο να αυστηροποιείται, ωστόσο, από την 1η Ιανουαρίου 2018.
Το αυξημένο χρέος των νοικοκυριών εμπεριέχει κινδύνους για την καναδική οικονομία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει παραθέσει η εθνική στατιστική υπηρεσία της βορειοαμερικανικής χώρας, το χρέος των τοπικών νοικοκυριών ανήλθε στο επίπεδο-ρεκόρ του 171% επί του συνολικού εισοδήματος στο τέλος του τρίτου τριμήνου 2017.





Η αντίστοιχη επίδοση για το τρίμηνο που έληξε τον Ιούλιο 2017, ανερχόταν σε 170,1%.



Οι αναλυτές αναμένουν περαιτέρω αύξηση του χρέους των νοικοκυριών το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς οι πολίτες, όπως προαναφέρθηκε, έσπευσαν να επωφεληθούν από τους ευνοϊκούς όρους στα στεγαστικά δάνεια, οι οποίοι αποτελούν παρελθόν το 2018, οπότε και τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι αυστηρότεροι κανονισμοί.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης