Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Societe Generale: Τα θεμελιώδη ήταν ισχυρά και σε προηγούμενα «κραχ» της Wall Street

tags :
Societe Generale: Τα θεμελιώδη ήταν ισχυρά και σε προηγούμενα «κραχ» της Wall Street
Η Societe Generale «απαντά» σε όσους επικαλούνται τα ισχυρά θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων στη Νέα Υόρκη 
Τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων στις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης, υπήρξαν ισχυρά και σε προηγούμενες ραγδαίες πτώσεις της Wall Street, διαπιστώνουν οι οικονομολόγοι της Societe Generale, απαντώντας έμμεσα σε όσους επικαλούνται τις «bullish» εκτιμήσεις για τα εταιρικά κέρδη, προκειμένου να προβλέψουν μία επικείμενη ανάκαμψη των δεικτών.
Με αφορμή την περασμένη, επίπονη εβδομάδα για το επενδυτικό κοινό, η γαλλική τράπεζα αναφέρει, σε σημείωμα προς τους πελάτες, ότι στην αρχή κάθε sell-off «θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη παραμένουν ισχυρά και υποστηρικτικά προς τις μετοχές».
Η Societe λαμβάνει υπόψη της τα στοιχεία από το 1999, εξετάζοντας τις περιόδους που διαπιστώθηκε πτώση άνω του 10% στον δείκτη S&P 500, μέσα σε λίγες ημέρες.
Στις παραπάνω περιπτώσεις, όπως, για παράδειγμα, το 1987, το 2000 και το 2007, η μέση τιμή του μεταποιητικού δείκτη ISM διαμορφωνόταν σε 51,6 μονάδες (συνεπάγεται μεγέθυνση του κλάδου διότι είναι υψηλότερος από 50 μονάδες), ενώ η μέση αύξηση των εταιρικών κερδών ανερχόταν σε 7%.
Μάλιστα, οι μέσες προβλέψεις έκαναν λόγο για μελλοντική αύξηση των κερδών, της τάξεως του 11%.
Μία ακόμη παρατήρηση των αναλυτών της επενδυτικής τράπεζας είναι ότι στα «κραχ» του 1998 και 1999, ο S&P 500 χρειάστηκε λιγότερες από 90 συνεδριάσεις για επανέλθει στα αρχικά του επίπεδα, ενώ το 2000 και το 2007, χρειάστηκαν περισσότερες από 1.800 και 1.400 συνεδριάσεις, αντίστοιχα.
Υπενθυμίζεται ότι, στις 7 Φεβρουαρίου 2018, αν και ορισμένοι έκαναν λόγο για επενδυτική ευκαιρία μετά την κατάρρευση της Wall Street την περασμένη, ο Roland Kalyoan, αναλυτής της Societe Generale, ανέφερε πως οι επενδυτές δεν πρέπει να επιδιώξουν να επωφεληθούν.
Μιλώντας στο Bloomberg, ο αναλυτής που προέβλεψε την κατακόρυφη άνοδο του δείκτη μεταβλητότητας CBOE Volatility Index (VIX), υπογράμμισε πως το ζήτημα δεν είναι η ενίσχυση της μεταβλητότητας.
Η πρόσφατη συσχέτιση της μεταβλητότητας με το «κραχ» στις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης, είναι απλά ένα «σύμπτωμα».
Να επισημανθεί ότι ο VIX λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα προαίρεσης (options prices) για να υπολογίσει την κίνηση του S&P 500 τις επόμενες 30 ημέρες.
Μία ενίσχυση του VIX μεταφράζεται σε αύξηση της μεταβλητότητας, ενώ μία πτώση σημαίνει υποχώρηση της μεταβλητότητας.
Οι φυσιολογικές τιμές να κυμαίνονται στις 11 μονάδες.
Ωστόσο, την περασμένη Δευτέρα, ο δείκτης εκτοξεύτηκε πάνω από τις 30 μονάδες.
Ο αληθινός κίνδυνος για τις αγορές είναι και παραμένει η συνεχόμενη αύξηση της απόδοσης των κρατικών ομολόγων Η.Π.Α., επισημαίνει ο αναλυτής.
«Οι επενδυτές σε μετοχές απόλαυσαν τα τελευταία τέσσερα-πέντε χρόνια.
Αλλά, πλέον, η αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα μεταφράζεται σε πόνο για τις μετοχές», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι το 10ετές ομόλογο των Η.Π.Α. «χτύπησε» το 2,85% την περασμένη εβδομάδα.
«Με την απόδοση του 10ετούς Treasury να φτάνει στη ζώνη μεταξύ 2,5% και 3%, τα περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος γίνονται και πάλι ελκυστικά, σε σύγκριση με τις αποδόσεις των μετοχών».
Ο κ. Kaloyan υπογράμμισε, επίσης, ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να «ξεγελαστούν από την έντονη κερδοφορία των εισηγμένων της Wall Street, καθώς οι αναλυτές βιάζονται να αναβαθμίσουν τις προβλέψεις τους, επικαλούμενοι τη φορολογική μεταρρύθμιση.
Στις 5 Φεβρουαρίου 2018, οι δείκτες Dow Jones Industrial Average, S&P 500 και Nasdaq, πραγματοποίησαν «ελεύθερη πτώση», στις 24.345 (-4,6%), 2.648 (-4,1%) και 6.967 μονάδες (-3,7%), αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης