Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Μεγάλοι κερδισμένοι τα hedge funds που πόνταραν σε υγεία και τεχνολογία, το 2017

tags :
Morgan Stanley: Μεγάλοι κερδισμένοι τα hedge funds που πόνταραν σε υγεία και τεχνολογία, το 2017
Το 2017 αποτέλεσε τη χρονιά που αντιστράφηκε το αρνητικό κλίμα στη βιομηχανία των hedge funds, σύμφωνα με τη Morgan Stanley
Το 2017 αποτέλεσε το έτος της ανάκαμψης για τη βιομηχανία των hedge funds, αναφέρει σε σημείωμά της προς τους πελάτες η Morgan Stanley, υπογραμμίζοντας πως μεγάλοι κερδισμένοι ήταν όσοι πόνταραν («long») σε άνοδο των μετοχών στους κλάδους της τεχνολογίας και της υγειονομικής περίθαλψης.
Ειδικά σε ό,τι αφορά στις θέσεις για την άνοδο των τεχνολογικών μετοχών, οι αποδόσεις διαμορφώθηκαν στο 14,8%!
Όπως αναφέρει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, η μέση απόδοση των hedge funds ανήλθε σε 8,7% κατά το περασμένο έτος, σύμφωνα με τον δείκτη Hedge Fund Weighted Composite Index, έναντι επίδοσης 5,4% ένα έτος νωρίτερα, όταν οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων υπέστησαν πλήγμα από τις χαμηλές τιμές των βασικών προϊόντων, το Brexit και την αβεβαιότητα που περιέβαλλε τις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια των hedge funds αυξήθηκαν κατά 59 δισεκ. δολάρια το 2017, με το νέο σύνολο να φτάνει το επίπεδο ρεκόρ των 3,21 τρισεκ. δολαρίων, στο τέλος του έτους.
Η Morgan Stanley αναμένει συνέχεια της τάση και κατά το τρέχον έτος, επικαλούμενη την ικανοποιητική πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και τη σταθεροποίηση των τιμών στα βασικά εμπορεύματα.
Να επισημανθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, η μέση απόδοση των hedge funds το περασμένο έτος, ανήλθε σε 9,03%, επίδοση που αποτελεί την υψηλότερη από το 9,75% του 2010, χάρη στο «ράλι» των αμερικανικών χρηματιστηριακών αγορών.
Παράλληλα, το 42% των hedge funds παγκοσμίως παρουσίασαν διψήφιο ποσοστό κερδών, ενώ ο Δεκέμβριος 2017 αποτέλεσε τον 14 συνεχόμενο μήνα θετικών αποδόσεων για το σύνολο του κλάδου!
Σε αντίθετο κλίμα, το 17% παρουσίασε αρνητικές αποδόσεις.
Αν και το 2016 δεν αποτέλεσε ένα έτος που θα θέλουν να θυμούνται οι διαχειριστές κεφαλαίων ανά τον κόσμο το (κατά μέσο όρο) πρόσημο για τον κλάδο ήταν θετικό, παρά τις πολύ μεγάλες απώλειες που υπέστη η πλειοψηφία στις αρχές του έτους.
Με βάση τους δείκτες που υπολογίζουν την απόδοση των hedge funds ανά τον κόσμο (σύμφωνα με τα στοιχεία Bank of America Merrill Lynch), προκύπτει πως σε ετήσια βάση οι διαχειριστές κεφαλαίων κατέγραψαν μέσα κέρδη 1,13%.
Το β' 3μηνο του 2017, επιπλέον 222 hedge funds σταμάτησαν τη λειτουργία τους, αριθμός μειωμένος οριακά από τον αντίστοιχο των 259 και 239 το α' 3μηνο 2017 και β' 3μηνο 2016, αντίστοιχα.
Ωστόσο, ο αριθμός των «λουκέτων» εξακολουθεί να υπολείπεται αυτόν των εκκινήσεων λειτουργίας, καθώς 180 hedge funds εισήλθαν στην αγορά το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο 2017, έναντι 189 ένα τρίμηνο πριν και 170 ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Hedge Fund Research, η οποία ωστόσο αναμένει να συνεχιστεί η ευνοϊκή τάση.
Πέρυσι, έκλεισαν συνολικά 1.057 hedge funds, επίδοση αρνητικό ρεκόρ 8ετίας, από τότε δηλαδή που ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση.
Στα τέλη του β’ 3μήνου 2017, υπήρχαν 9.691 hedge funds στην αγορά, από 9.733 στο τέλος του πρώτου τριμήνου και (ρεκόρ) 10.142 στο τέλος του 2014.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης