Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Societe Generale: Στις 2.500 μονάδες ο S&P 500, αν το 10ετές ομόλογο ΗΠΑ ξεπεράσει το 3%

tags :
Societe Generale: Στις 2.500 μονάδες ο S&P 500, αν το 10ετές ομόλογο ΗΠΑ ξεπεράσει το 3%
«Κλειδί» για την πορεία του δείκτη S&P 500 θεωρεί την πορεία του 10ετούς κρατικού ομολόγου ΗΠΑ, η Societe Generale
Ο δείκτης-βαρόμετρο των χρηματιστηριακών αγορών της Νέας Υόρκης θα υποχωρήσει περαιτέρω σε περίπτωση που η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου ΗΠΑ συνεχίσει την ανοδική του πορεία, προειδοποιούν σε ανάλυσή τους οι οικονομολόγοι της Societe Generale.
Ειδικότερα, η γαλλική τράπεζα «βλέπει» υποχώρηση του S&P 500 στο εύρος 2.300 και 2.500 μονάδων, σε περίπτωση που το σημαντικότερο χρεόγραφο του κόσμου ξεπεράσει το 3%.
Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι, τον περασμένο Νοέμβριο, η Societe είχε προειδοποιήσει για πτώση ακόμη και 15% στη Wall Street, σε περίπτωση που το 10ετές ομόλογο ΗΠΑ ξεπερνούσε το 2,75% (περισσότερα εδώ).
Έστω και με καθυστέρηση λίγων εβδομάδων, επιβεβαιώθηκε τη Δευτέρα 5η Φεβρουαρίου 2018.



«Η “bear” αγορά έχει αρχίσει», σχολιάζουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας, παροτρύνοντας τους πελάτες τους να μην προσπαθήσουν να επωφεληθούν από την ενίσχυση του πληθωρισμού και να λάβουν «αμυντικές» θέσεις, «ακόμη και αν αυτό ενδέχεται να μεταφραστεί σε δυνητική απώλεια κερδών».
Επί του παρόντος, το 10ετές ομόλογο ΗΠΑ διαπραγματεύεται στο 2,86% (+1,1%), ενώ ο δείκτης-βαρόμετρο στις 2.657,3 (+1,4%) μονάδες.





Νωρίτερα σήμερα (12 Φεβρουαρίου 2018), η τράπεζα σημείωνε πως τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων στις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης, υπήρξαν ισχυρά και σε προηγούμενες ραγδαίες πτώσεις της Wall Street, απαντώντας έμμεσα σε όσους επικαλούνται τις «bullish» εκτιμήσεις για τα εταιρικά κέρδη, προκειμένου να προβλέψουν μία επικείμενη ανάκαμψη των δεικτών.
Με αφορμή την περασμένη, επίπονη εβδομάδα για το επενδυτικό κοινό, η γαλλική τράπεζα αναφέρει, σε σημείωμα προς τους πελάτες, ότι στην αρχή κάθε sell-off «θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη παραμένουν ισχυρά και υποστηρικτικά προς τις μετοχές».
Η Societe λαμβάνει υπόψη της τα στοιχεία από το 1999, εξετάζοντας τις περιόδους που διαπιστώθηκε πτώση άνω του 10% στον δείκτη S&P 500, μέσα σε λίγες ημέρες.
Στις παραπάνω περιπτώσεις, όπως, για παράδειγμα, το 1987, το 2000 και το 2007, η μέση τιμή του μεταποιητικού δείκτη ISM διαμορφωνόταν σε 51,6 μονάδες (συνεπάγεται μεγέθυνση του κλάδου διότι είναι υψηλότερος από 50 μονάδες), ενώ η μέση αύξηση των εταιρικών κερδών ανερχόταν σε 7%.
Μάλιστα, οι μέσες προβλέψεις έκαναν λόγο για μελλοντική αύξηση των κερδών, της τάξεως του 11%.
Μία ακόμη παρατήρηση των αναλυτών της επενδυτικής τράπεζας είναι ότι στα «κραχ» του 1998 και 1999, ο S&P 500 χρειάστηκε λιγότερες από 90 συνεδριάσεις για επανέλθει στα αρχικά του επίπεδα, ενώ το 2000 και το 2007, χρειάστηκαν περισσότερες από 1.800 και 1.400 συνεδριάσεις, αντίστοιχα.
Υπενθυμίζεται ότι, στις 7 Φεβρουαρίου 2018, αν και ορισμένοι έκαναν λόγο για επενδυτική ευκαιρία μετά την κατάρρευση της Wall Street την περασμένη, ο Roland Kalyoan, αναλυτής της Societe Generale, ανέφερε πως οι επενδυτές δεν πρέπει να επιδιώξουν να επωφεληθούν.
Μιλώντας στο Bloomberg, ο αναλυτής που προέβλεψε την κατακόρυφη άνοδο του δείκτη μεταβλητότητας CBOE Volatility Index (VIX), υπογράμμισε πως το ζήτημα δεν είναι η ενίσχυση της μεταβλητότητας.
Η πρόσφατη συσχέτιση της μεταβλητότητας με το «κραχ» στις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης, είναι απλά ένα «σύμπτωμα».
Να επισημανθεί ότι ο VIX λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα προαίρεσης (options prices) για να υπολογίσει την κίνηση του S&P 500 τις επόμενες 30 ημέρες.
Μία ενίσχυση του VIX μεταφράζεται σε αύξηση της μεταβλητότητας, ενώ μία πτώση σημαίνει υποχώρηση της μεταβλητότητας.
Οι φυσιολογικές τιμές να κυμαίνονται στις 11 μονάδες.
Ωστόσο, την περασμένη Δευτέρα, ο δείκτης εκτοξεύτηκε πάνω από τις 30 μονάδες.
Ο αληθινός κίνδυνος για τις αγορές είναι και παραμένει η συνεχόμενη αύξηση της απόδοσης των κρατικών ομολόγων Η.Π.Α., επισημαίνει ο αναλυτής.
«Οι επενδυτές σε μετοχές απόλαυσαν τα τελευταία τέσσερα-πέντε χρόνια.
Αλλά, πλέον, η αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα μεταφράζεται σε πόνο για τις μετοχές», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Με την απόδοση του 10ετούς Treasury να φτάνει στη ζώνη μεταξύ 2,5% και 3%, τα περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος γίνονται και πάλι ελκυστικά, σε σύγκριση με τις αποδόσεις των μετοχών».
Ο κ. Kaloyan υπογράμμισε, επίσης, ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να «ξεγελαστούν από την έντονη κερδοφορία των εισηγμένων της Wall Street, καθώς οι αναλυτές βιάζονται να αναβαθμίσουν τις προβλέψεις τους, επικαλούμενοι τη φορολογική μεταρρύθμιση.
Στις 5 Φεβρουαρίου 2018, οι δείκτες Dow Jones Industrial Average, S&P 500 και Nasdaq, πραγματοποίησαν «ελεύθερη πτώση», στις 24.345 (-4,6%), 2.648 (-4,1%) και 6.967 μονάδες (-3,7%), αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης