Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το δέλεαρ οι απεριόριστες κλήσεις στα σταθερά και η «φάκα» οι πενταψήφιοι αριθμοί με χρέωση

tags :
Το δέλεαρ οι απεριόριστες κλήσεις στα σταθερά και η «φάκα» οι πενταψήφιοι αριθμοί με χρέωση
Το «τυρί» είναι οι απεριόριστες κλήσεις προς όλα τα σταθερά και η «φάκα» οι  πενταψήφιοι τηλεφωνικοί αριθμοί με χρέωση
«Μικραίνει» ο εγχώριος τηλεπικοινωνιακός κλάδος της χώρας μετά την πώληση της Cyta στην Vodafone ενώ αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές  για τη nova που παρέχει υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης.
Πέρα από τις ανακατατάξεις στα τηλεπικοινωνιακά πράγματα  της χώρας οι καταναλωτές θα έχουν λιγότερες επιλογές με συνέπεια τη μείωση του ανταγωνισμού.
Πάντως οι καταναλωτές και με τον ανταγωνισμό σε καλύτερες συνθήκες αγόραζαν πακέτα σταθερής τηλεφωνίας με δωρεάν κλήσεις προς όλα τα σταθερά, χωρίς περιορισμούς.
Όμως στην ουσία οι εταιρείες δίνουν μία δωρεάν υπηρεσία περιορισμένης χρήσης καθώς έχουν εξαφανισθεί τα σταθερά και οι δεκαψήφιοι αριθμοί και στη θέση τους έχουν τοποθετηθεί οι πενταψήφιοι αριθμοί με χρέωση που κυμαίνεται από 0,060 ευρώ ανά λεπτό έως τα 3,7 ευρώ όταν πρόκειται για παιχνίδια κουίζ σε τηλεοπτικές εκπομπές.
Οι πελάτες των εταιρειών  και  χρήστες των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών για να επικοινωνήσουν με τον δικό τους πάροχο θα πρέπει να καλέσουν σε πενταψήφιο αριθμό ο οποίος χρεώνεται ανάλογα με τον πάροχο.
Οι εταιρείες δεν δίνουν έναν δεκαψήφιο αριθμό (πχ 210 1111111) για την αναγγελία μιας βλάβης ή της αναζήτησης μίας πληροφορίας.
Ο χρήστης ενός τηλεπικοινωνιακού παρόχου όταν λαμβάνει το πακέτο προσφοράς  με απεριόριστα προς σταθερά τηλέφωνα είναι δώρων άδωρο καθώς η υπηρεσία αυτή ανταποκρίνεται μόνο  σε συγγενικά και φιλικά πρόσωπα.
Το κόλπο των εταιρειών γίνεται μέσω των πενταψήφιων αριθμών οι οποίοι λέγονται και μη γεωγραφικοί αριθμοί.
Η φάμπρικα που έχουν στήσει οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών  φέρνει  εκατομμύρια  στα ταμεία τους ενώ με αυτό τον τρόπο αλλοιώνουν την ουσία των προσφερόμενων τιμολογίων.]
Σε ένα συμβόλαιο των 20 και 25 ευρώ το μήνα της σταθερής τηλεφωνία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα  όταν ο χρήσης αναγκασθεί να επικοινωνήσει αρχικά με την ίδια εταιρεία αφού θα υποχρεωθεί να καλέσει σε πενταψήφιο αριθμό και θα έχει επιπλέον χρέωση.
Να σημειωθεί ότι οι κλήσεις προς την Αστυνομία (100 ) την  Πυροσβεστική (199)  και  το ΕΚΑΒ (166) προσφέρονται ατελώς δηλαδή χωρίς χρέωση. Στο « χρυσοφόρο» κόλπο συμμετέχουν στο σύνολο τους οι κρατικές υπηρεσίες όπως και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που διαθέτουν πελάτες. Πάντως  η  Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων δεν μπήκε στον πειρασμό  να βάλει πενταψήφιο  και διατηρεί το γνωστό και ατελώς δεκαψήφιο αριθμό  210 6151*** για τους καταναλωτές.
Όμως  δεν  μπαίνει στον... πειρασμό να  υποχρεώσει όλες  τις υπηρεσίες  και τους κράτους και των ιδιωτικών επιχειρήσεων να διαθέτουν  τουλάχιστον μία  σταθερή γραμμή  προς  καταναλωτές για να επικοινωνήσουν  μαζί τους, όπως και στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους  να διαθέτουν μια σταθερή γραμμή  ως γραμμή επικοινωνίας για τις τεχνικές  βλάβες.
Στη λίστα των πενταψήφιων αριθμών συμμετέχουν  σχεδόν όλοι  οι Δήμοι  της χώρας, οι οποίοι έβαλαν πενταψήφιους αριθμούς επικοινωνίας με τους δημότες, τα υπουργεία  και Οργανισμοί κοινής ωφέλειας.
Στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι οι χρεώσεις των μη γεωγραφικών αριθμών αλλοιώνουν  το ανταγωνισμό καθώς το αρχικό  προσφερόμενο τιμολόγιο  μπορεί να μη ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα όταν ο χρήστης για παράδειγμα καλέσει το 11770 το τμήμα ρύθμισης οφειλών της ΔΕΗ καθώς ένας πάροχος χρεώνει  αυτή την επικοινωνία προς 0,060 ευρώ ανά λεπτό και κάποιος άλλος έχει χρέωση  προς  0,3465 ευρώ ανά  λεπτό.
Τα πακέτα της σταθερής τηλεφωνίας για απεριόριστες κλήσεις προς όλα τα σταθερά  δεν έχει νόημα καθώς οι ανάγκες των χρηστών καλύπτονται  επι πληρωμή  μέσω των πενταψήφιων αριθμών.







Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης