Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fasanara Capital: Η μεταβλητότητα στις αμερικανικές αγορές επέστρεψε δριμύτερη

tags :
Fasanara Capital: Η μεταβλητότητα στις αμερικανικές αγορές επέστρεψε δριμύτερη
Δυσοίωνο το μέλλον των παγκόσμιων αγορών, σύμφωνα με την Fasanara Capital
Η μεταβλητότητα στις χρηματιστηριακές αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών επέστρεψε και, πλέον, εξαπλώνεται και στα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία, καθώς αυξάνεται η θετική συσχέτιση, αναφέρει σε σημείωμά της η Fasanara Capital, διερωτώμενη «τί έπεται;».
Όπως σημειώνει, «απαντώντας» στους «bullish» της Wall Street, οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Νέας Υόρκης παρουσιάζουν ήδη υποδεέστερη ανάκαμψη από το «κραχ» της 5ης Φεβρουαρίου 2018, σε σύγκριση με πρόσφατες παρόμοιες «βουτιές», όπως μετά την εκλογή του Donald Trump, τη συνεδρίαση που ακολούθησε το δημοψήφισμα του Brexit, το 2015, ή την κατάρρευση του Αυγούστου 2015.



Μάλιστα, η Fasanara απορρίπτει όσους επιθυμούν να επωφεληθούν από την αγορά των, πλέον, φθηνότερων αμερικανικών μετοχών.
Σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση της μεταβλητότητας θα παίξουν τα λεγόμενα «παθητικά» funds, τα οποία βασίζονται σε αλγόριθμους που λαμβάνουν υπόψη τον δείκτη CBOE Volatility Index (VIX), επισημαίνεται.



Η Fasanara είχε προειδοποιήσει πριν από εβδομάδες ότι η χαμηλή μεταβλητότητα της αγοράς θα αποτελέσει και το καίριο πλήγμα της.
«Πιστεύω ότι η χαμηλή μεταβλητότητα είναι αποτέλεσμα των μεγάλων ενέσεων ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες και της αντανακλαστικής αντίδρασης στη συμπεριφορά των επενδυτών και της νοοτροπίας buy-the-dip (σσ. αγορά φθηνών μετοχών), αναμένοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν τη στήριξη τους», δήλωνε στο CNBC ο Francesco Filia, διευθύνων σύμβουλος της Fasanara Capital.
«Η χαμηλή μεταβλητότητα ενδέχεται τελικά να αποδειχθεί ότι είναι παγίδα για τις αγορές, όταν η παλίρροια γυρίζει, αποκαλύπτοντας ξαφνικά τη… χύτρα ταχύτητος στην οποία έχουν συγκεντρωθεί οι επενδυτές.
Η χαμηλή μεταβλητότητα σπέρνει τους σπόρους της δικής της εξαφάνισης, καθώς οδηγεί σε εφησυχασμό, υπερβολική ανάληψη κινδύνου, υπερβολική μόχλευση και μεγάλη συσχέτιση μεταξύ των επενδυτικών στρατηγικών: σύμφωνα με τα λόγια του Hyman Minsky η σταθερότητα είναι αποσταθεροποιητική».
Αξίζει να αναφερθεί ότι, μία ημέρα πριν την «ελεύθερη πτώση» της Wall Street, στις 4 Φεβρουαρίου 2018, η βρετανο-αμερικανική εταιρία asset management εκτιμούσε πως οι αγορές βρίσκονται λίγο πριν το «χάος», με την επόμενη ημέρα να την επιβεβαιώνει (περισσότερα εδώ).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης