Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

ΗΠΑ: Προϋπολογισμός 2019 – Ένα σήριαλ που αναμένεται να έχει πολλά επεισόδια

ΗΠΑ: Προϋπολογισμός 2019 – Ένα σήριαλ που αναμένεται να έχει πολλά επεισόδια
Τα υφιστάμενα πολιτικά προβλήματα που προκαλούνται από τις περικοπές στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ που δεν είναι δημοφιλείς θα παραμείνουν
Ο Λευκός Οίκος τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου κατέθεσε την πρόταση του προϋπολογισμού για το 2019.
Ο προϋπολογισμός που κατατίθεται από τον αμερικανό πρόεδρο δεν είναι νόμος και δεν είναι καν νομοσχέδιο, αντικατοπτρίζει όμως τις προτεραιότητες που θέτει ο Λευκός Οίκος, για να διασφαλιστεί ότι θα συμπεριληφθούν (οι προταιρεότητες), στους μελλοντικούς νόμους για τις δαπάνες.
Η ημερήσια ατζέντα δαπανών του προέδρου Donald Trump, ενσωματώνεται καλύτερα στο νομοσχέδιο δαπανών που υπέγραψε μόλις την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018, που αύξησε τα ανώτατα όρια δαπανών, σε τομείς που οι προϋπολογισμοί του τόσο του 2017 όσο και το 2018, υποτίθεται θα εφάρμοζαν περικοπές.
Τα ελλείμματα κατά τα επόμενα χρόνια πιθανόν να είναι αρκετά υψηλότερα από τα ήδη υψηλά ποσά στην πρόταση προϋπολογισμού, λόγω της πρόθεσης του Trump να δεχθεί υψηλότερα επίπεδα δαπανών, αν το Κογκρέσο συμφωνήσει.
Η ψήφιση είναι αναγκαστικά διμερής διαδικασία.
Οι ετήσιοι προϋπολογισμοί δαπανών πρέπει να πάρουν 60 ψήφους στη Γερουσία, οπότε βγαίνουν από διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατών.
Και οι Δημοκρατικοί δείχνουν πρόθυμοι μόνο να συμφωνήσουν με τις αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες που θέλουν οι Ρεπουμπλικανοί, εάν συνοδεύονται από παρόμοιες αυξήσεις στις μη αμυντικές δαπάνες.
Ορισμένες από τις προτεινόμενες περικοπές στον προϋπολογισμό του προέδρου, όπως η περικοπή κατά 20% που πρότεινε το 2017 στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, βρίσκουν επίσης σθεναρή αντίσταση από τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο.
Άλλες ιδέες στον προϋπολογισμό - όπως οι προτεινόμενες περικοπές στο Medicare και την επαναλαμβανόμενη πρόθεση να καταργηθεί το Obamacare - θα μπορούσαν θεωρητικά να εφαρμοστούν μέσω της διαδικασίας του προϋπολογισμού στη Γερουσία, που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να περάσουν με απλή πλειοψηφία και μόνο ψήφους από του Δημοκρατικούς.
Στην πράξη, οι Ρεπουμπλικανοί φάνηκαν αρκετά συμπαγείς στη φορολογική πολιτική για να περάσουν ένα νομοσχέδιο με τη χρήση αυτής της στρατηγικής, αλλά δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το Obamacare.
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Paul Ryan εξέφρασε την επιθυμία να επιδιώξει περικοπές, αλλά ο ηγέτης της πλειοψηφίας της κυβέρνησης Mitch McConnell έχει αποκλείσει αυτή την επιλογή, λέγοντας ότι δεν θα επιδιώξει αλλαγές στα προγράμματα του 2018 χωρίς την Δημοκρατική στήριξη, η οποία δεν είναι διαθέσιμη προς το παρόν.
Έτσι, αυτές οι ιδέες δεν φαίνεται να ευδοκιμούν στο Κογκρέσο, τουλάχιστον το επόμενο έτος.
Εάν οι Ρεπουμπλικανοί εισέλθουν στο 2019 με μεγαλύτερη πλειοψηφία στη Γερουσία, θα μπορούσαν να εφαρμόσουν περικοπές στο Medicare ή να πάρουν απόφαση για την κατάργηση του Obamacare.
Αλλά αυτές οι υποθέσεις δεν είναι κάτι καινούργιο για τον προϋπολογισμό.
Είναι μια αντανάκλαση των υφιστάμενων προτεραιοτήτων των ηγετών του Κογκρέσου.
Και τα υφιστάμενα πολιτικά προβλήματα που προκαλούνται από τις περικοπές που δεν είναι δημοφιλείς, θα παραμείνουν.
Και όσο θα παραμένουν το σήριαλ που λέγεται προϋπολογισμός ΗΠΑ για το 2019, προβλέπεται να έχει αρκετά επεισόδια ακόμα.
Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία από την πρόταση του Donald Trump για τον προϋπολογισμό του 2019 ύψους 4 τρισ. δολαρίων, ο οποίος προβλέπει ομοσπονδιακό έλλειμμα ύψους 1 τρισ. δολάρια.
Η πρόταση του προϋπολογισμού για το 2019 απαιτεί περικοπές ύψους 1,7 τρισ. δολαρίων στις υποχρεωτικές δαπάνες και ετήσια μείωση κατά 2% του μη αμυντικού προϋπολογισμού μετά το 2019.
Στο πλαίσιο των υποχρεωτικών δαπανών, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει μειώσεις ύψους 237 δισ. δολαρίων από το πρόγραμμα Medicare για τα επόμενα 10 χρόνια.
O Trump ζητά αύξηση των αμυντικών δαπανών στα 716 δισ. δολάρια και αύξηση των αποδοχών κατά 2,6% για τους στρατιώτες.
Θα ζητήσει 18 δισ. δολάρια για την κατασκευή ενός τείχους στα μεξικανικά σύνορα, σύμφωνα με την περίληψη.
Περί τα 80 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων
Σχεδόν 17 δισ. δολάρια στις δαπάνες που σχετίζονται με τα οπιοειδή το 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης