Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την αναβάθμιση του λιγνιτικού σταθμού στο Αμύνταιο

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την αναβάθμιση του λιγνιτικού σταθμού στο Αμύνταιο
Τρεις προτάσεις στα χέρια της διοίκησης της ΔΕΗ για την αναβάθμιση του ΑΗΣ Αμυνταίου
Τρεις είναι τελικά οι προτάσεις που έχει στα χέρια της η διοίκηση της ΔΕΗ για την αναβάθμιση του ΑΗΣ Αμυνταίου.
Εκτός από τον όμιλο Μυτιληναίου, πρόταση έχει παρουσιάσει στον κ. Μανόλη Παναγιωτάκη όπως επίσης και στον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Η πρόταση, σύμφωνα με κύκλους του ομίλου ΓΕΚ, έχει υποβληθεί επίσημα από τον περασμένο Οκτώβριο και προβλέπει την χρηματοδότηση της αναβάθμισης των δύο μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου έναντι μιας μακροχρόνιας σύμβασης για την απορρόφηση της παραγόμενης ισχύος σε προσυμφωνημένη τιμή, η οποία θα αξιοποιηθεί από τη θυγατρική Ήρων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητά της  στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος.
Η πρόταση Μυτιληναίου, σύμφωνα με τα όσα έχουν γνωστοποιηθεί, προβλέπει την πλήρη ανάληψη του κόστους της αναβάθμισης ύψους 110 εκατ. ευρώ έναντι 12ετούς σύμβασης με την Αλουμίνιον της Ελλάδος για την παροχή ισχύος 300 - 400 MW και δυνατότητα αύξησης της ισχύος ανάλογα με τη συμμετοχή που θα έχουν στο εγχείρημα και άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Στο «παιχνίδι» της διεκδίκησης και οι Κινέζοι

Ενδιαφέρον για το Αμύνταιο, χωρίς να έχει γίνει γνωστό εάν έχει λάβει την μορφή επίσημης πρότασης, είναι γνωστό εδώ και μήνες ότι έχει εκφραστεί και από τον Όμιλο Κολεπούζο και την κινεζική Shenhua.
Οι δύο εταιρίες ενδιαφέρονται για την αναβάθμιση του ΑΗΣ Αμυνταίου μέσω της μετοχικής συμμετοχής τους στον σταθμό.
Οι ενδιαφερόμενοι όμιλοι αναμένουν τις αποφάσεις της ΔΕΗ και του υπουργείου Ενέργειας σχετικά με την παράταση της λειτουργίας του Αμυνταίου πέραν του 2019, θέμα που ως γνωστόν ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης διαπραγματεύεται με την Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της ΕΕ.
Σε κάθε περίπτωση, είτε γίνει αποδεκτή μία από τις προτάσεις που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι είτε επιλεγεί μια άλλη συνδυαστική λύση, φαίνεται πως ο σταθμός του Αμυνταίου προσελκύει το ενδιαφέρον επενδυτικών κεφαλαίων και επομένως είναι αρκετά πιθανό να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες επενδύσεις που θα καταστήσουν δυνατή τη συνέχιση της λειτουργίας του.  

www.worldenergynews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS