Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τζανακόπουλος για τουρκικές προκλήσεις: Θα υπερασπιστούμε με αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά δικαιώματα μας

Τζανακόπουλος για τουρκικές προκλήσεις: Θα υπερασπιστούμε με αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά δικαιώματα μας
Μας προβληματίζει πάρα πολύ η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα υποστήριξε ο κ.Τζανακόπουλος
Την θέση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υπερασπιστεί με αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα με αφορμή το επεισόδιο στην περιοχή των Ιμίων με τουρκική ακταιωρό που εμβόλισε πλοίο του Λιμενικού.
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει πει πάρα πολλές φορές ότι με αποφασιστικότητα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Έχουμε δει το τελευταίο διάστημα μια εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα που μας προβληματίζει πάρα πολύ σοβαρά» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha ο κ.Τζανακόπουλος.
«Υπάρχει γενικά μια ένταση στην Τουρκία και εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμα προβλήματα για τον κ. Ερντογάν και την κυβέρνησή του και μια γενικευμένη αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Τουρκία, και η γειτονική χώρα δεν συμβάλλει, με τη συμπεριφορά της, για να ξεπεραστούν οι αναταράξεις, το αντίθετο.
Εμείς πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και την κατάσταση» τόνισε ο κ.Τζανακόπουλος.
Ερωτηθείς αν ανησυχεί η κυβέρνηση για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά την κατάσταση και τις εξελίξεις, μας προβληματίζει η συμπεριφορά της Τουρκίας, από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να ρίχνουμε περισσότερο λάδι στη φωτιά, αυτή τη στιγμή, χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα και σοβαρή διαχείριση της όλης κατάστασης».
Για το θέμα της Novartis ο κ.Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι εφόσον επικρατήσει εντός της προκαταρκτικής εξέτασης η άποψη ότι η δωροδοκία ως ποινικό αδίκημα δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων ενός υπουργού, την αρμοδιότητα για την άσκηση ποινικής δίωξης δεν έχει η Βουλή, την έχει η τακτική δικαιοσύνη, η εισαγγελία επί της ουσίας».
«Αλλά, τελικά αυτός ο οποίος θα κρίνει, σε τελευταία ανάλυση, τα νομικά αυτά ζητήματα εφόσον η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής θεωρήσει ότι δεν έχει αρμοδιότητα, είναι η εισαγγελία» είπε ο κ.Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι η προανακριτική για την υπόθεση Novartis θα συγκροτηθεί με βουλευτές από όλα τα κόμματα.
Ο κ. Τζανακόπουλος άσκησε έντονη κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ απορρίπτοντας τις κατηγορίες περί «στημένης» υπόθεσης, τονίζοντας ότι αυτή η κατηγορία περί «σκευωρίας» είναι «απολύτως γελοία», καθώς είναι απλώς αδύνατο να στήσει οποιαδήποτε κυβέρνηση μια οποιαδήποτε σκευωρία που περιλαμβάνει την αμερικανική κυβέρνηση, το αμερικανικό υπουργείο, την αμερικανική δικαιοσύνη, το FBI, προστατευόμενους μάρτυρες.
Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Μητσοτάκης πρέπει με πάρα πολύ μεγάλη ειλικρίνεια να πει ποιος «έστησε» την σκευωρία για την οποία μιλάει, με ποιον τρόπο, να πει ονόματα των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών που υποτίθεται ότι λειτούργησαν κατ' εντολή της κυβέρνησης.
«Διαφορετικά θα πρέπει να σταματήσει αυτού του τύπου την πολιτική για πρόκληση εντυπώσεων, γιατί δεν βοηθά τη Δημοκρατία, τους θεσμούς, και τελικά τον ίδιο», τόνισε ο κ.Τζανακόπουλος.
Σχετικά με το Σκοπιανό ο κ.Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι «μια αμοιβαία αποδεκτή λύση χρειάζεται όλα τα μέρη».
«Με αυτή την έννοια εμείς έχουμε πει με πολύ μεγάλη καθαρότητα τις θέσεις μας, μιλάμε για σύνθετη ονομασία η οποία θα ισχύει έναντι όλων και θα είναι για όλες τις χρήσεις.
Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί παρά να υπάρξει αλλαγή συνταγματικής ονομασίας της γείτονος και αυτό είναι, θεωρούμε, το πλαίσιο εντός του οποίου μπορεί να βρεθεί ακριβώς αυτή η αμοιβαία αποδεκτή λύση» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή η μπάλα είναι στο τερέν των γειτόνων μας που πρέπει να αποδείξουν και εμπράκτως ότι η αλλαγή της ρητορικής με τη νέα κυβέρνηση, μπορεί να οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα στις σχέσεις των δύο χωρών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης