Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δόση 5,7 δισ. εγκρίνει στην Ελλάδα το Eurogroup της 19/2 - Σε εκκρεμότητα 3 προαπαιτούμενα

tags :
Δόση 5,7 δισ. εγκρίνει στην Ελλάδα το Eurogroup της 19/2 - Σε εκκρεμότητα 3 προαπαιτούμενα
Τα τρία προαπαιτούμενα που δεν έχουν καλυφθεί (ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το Ελληνικό και προσκλήσεις ενδιαφέροντος για το δίκτυο φυσικού αερίου) δεν εξαρτώνται από την κυβέρνηση
Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ΔΕΣΦΑ και Ελληνικό είναι τα 3 εκκρεμή προαπαιτούμενα που δεν θα κλείσουν έως το Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες του www.bankingnews.gr.
Την ίδια μέρα θα συνεδριάσει και το διοικητικό συμβούλιο του ESM, προκειμένου να εγκρίνει τη δόση των 5,7 δις. ευρώ, ακόμη και αν αυτά τα 3 προαπαιτούμενα μείνουν ανοιχτά.
Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών στις 19 Φεβρουαρίου θα εξετάσει την πρόοδο στην υλοποίηση των εκκρεμών προαπαιτούμενων μέτρων της 3ης αξιολόγησης και θα κάνει μια πρώτη συζήτηση για τις παρεμβάσεις στο χρέος στην βάση της γαλλικής πρότασης.
Η ελληνική πλευρά προσδοκά ότι θα δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι τα τρία προαπαιτούμενα που δεν έχουν καλυφθεί (ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το Ελληνικό και προσκλήσεις ενδιαφέροντος για το δίκτυο φυσικού αερίου) δεν εξαρτώνται από την κυβέρνηση.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, που αποτελούν μία από τις τρεις εκκρεμότητες - ουρές της 3ης αξιολόγησης, έχει κολλήσει η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει διασφαλίσει ότι το ηλεκτρονικό σφυρί θα χτυπάει πανελλαδικά, όπως επίσης ότι και ότι  θα πρέπει να έχουν προχωρήσει όλες οι διαδικασίες για την επένδυση στο Ελληνικό και την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ (οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου - τρείς ημέρες πριν το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης).  
Το γεγονός ότι από την μακριά λίστα  των 110 προαπαιτούμενων της 3ης  αξιολόγησης τα 107 έχουν δίπλα την ένδειξη «done» - υλοποιήθηκαν δεν δημιουργεί εφησυχασμό καθώς θα πρέπει εντός πολύ στενών χρονοδιαγραμμάτων να ολοκληρωθούν και οι 88 μεταρρυθμίσεις της 4ης αξιολόγησης.  
Οι δανειστές έχουν ζητήσει εβδομάδα με την εβδομάδα να αυξάνεται το πλήθος των πλειστηριασμών, οι οποίοι από τις 21 Φεβρουαρίου θα πρέπει να γίνονται όλοι ηλεκτρονικά.  
Ήδη έχουν αναρτηθεί 955 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που αφορούν κυρίως ακίνητα κόκκινων δανειοληπτών με επισπεύδουσες τις τράπεζες. Την επόμενη εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί 23 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης