Γιατί ο Erdogan αισθάνεται ισχυρός – Πολύ κοντά ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου

Γιατί ο Erdogan αισθάνεται ισχυρός – Πολύ κοντά ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου
Η τούρκικη πλευρά έχει αποθρασυνθεί και όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να αφήσει να προχωρήσουν χωρίς κόστος οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ
Ο Erdogan ξεπερνά τα εσκαμμένα και απειλεί ευθέως στην Ελλάδα καθώς έχει μεταφέρει με τους Αμερικανούς το επίπεδο διαπραγμάτευσης σε υψηλό επίπεδο σε σχέση με τα συμφέροντά του και αυτών της υπερδύναμης στην Βόρεια Συρία.
Ο Erdogan αισθάνεται στην παρούσα φάση ισχυρός σε σχέση με την Ελλάδα και πατά πάνω σε κενά για να εκβιάσει τις εξελίξεις σε σχέση με τον πλούτο της κυπριακής ΑΟΖ όπου έχει συγκεκριμένα συμφέροντα.
Κομβικής σημασίας τι μπορεί να ζητήσει από τον Tillerson σαν αντάλλαγμα σε σχέση με την Ελλάδα για την Βόρεια Συρία.
Όλα δείχνουν και σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις εμπείρων ανθρώπων των ενόπλων δυνάμεων, οτι ένα θερμό επεισόδιο είναι πιο κοντά από ποτέ με πιθανές εξελίξεις-ντόμινο στην πολιτική ζωή.
Τα προβλήματα στις έρευνες της κυπριακής ΑΟΖ είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου.
Oι αντιδράσεις των Τούρκων και οι παρενοχλήσεις στο πλοίο της ENI, που προχωρά τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, δείχνουν ότι θα επιλέξουν να κάνουν ακρότητες, καθώς ο Erdogan αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά πολύ σκληρός παίκτης και για τις ίδιες τις ΗΠΑ.
Και αυτό γιατί η τρίτη συνάντησή του με τον Tillerson, με την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα έχει μεγάλη σημασία για τις ισορροπίες στην Συρία.
Οι ΗΠΑ στηρίζουν τους Κούρδους (SDF) που δραστηριοποιούνται στο Afrin ενώ ο Erdogan τους θεωρεί τρομοκράτες.
Παράλληλα ο συντονισμός του Κούρδων (YPG) με τις αμερικανικές δυνάμεις στην πόλη MANBIJ κόντρα στα παράγωγα του ISIS εγκυμονεί τον κίνδυνο να υπάρξει σύγκρουση μεταξύ των δυνάμεων αυτών με τους Τούρκους.
Ο Tillerson λοιπόν επισκέπτεται τον Erdogan για να εξομαλύνει προκαταρκτικά τις σχέσεις των δύο πλευρών.
Όμως αυτό δείχνει και πόσο ο Erdogan έχει ανεβάσει τον πήχη, την ώρα που φέρνει  τους Αμερικανούς σε αυτήν την διαπραγμάτευση.
Σε ένα ιδιαίτερα σύνθετο περιβάλλον με το κούρδικο YPG να συμπαρατάσσεται με τον Άσαντ στο Afrin και τον Νετανιάχου να χτυπά τα ιρανά drones, σηκώνοντας το γάντι στο Πούτιν είναι πολύ αμφίβολο αν οι Τούρκοι μπορούν να ποδηγετηθούν.
Η τούρκικη πλευρά έχει αποθρασυνθεί και όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να αφήσει να προχωρήσουν χωρίς κόστος οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Αυτό άλλωστε έχει διατρανώσει και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου, διακηρύσσοντας ότι δεν αναγνωρίζει τίποτε από την ΑΟΖ και τις συμφωνίες με τις μεγάλες εταιρίες για τις έρευνες, καθώς και το ότι όλα αυτά έχουν λειτουργήσει σε βάρος των Τουρκοκυπρίων.
Στην ίδια κατεύθυνση επανήλθε και την Κυριακή 11/4/2018 προειδοποιώντας ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι συνιδιοκτήτες στον υπόγειο πλούτο της ΑΟΖ και χαρακτηρίζοντας μονομερείς τις έρευνες της ΕNI.
Η ΕΝΙ γύρισε πίσω το SAIPEM 12000  μετά την παρενόχληση των τουρκικών πολεμικών πλοίων.
Τούτων δοθέντων και η επίσκεψη Ζάεφ στον Erdogan δεν είναι καλός οιωνός, γιατί η Τουρκία όσο και να είναι το κακό παιδί παραμένει ο σταθμάρχης της περιοχής.
Η ελληνική πλευρά είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει με τα σημερινά δεδομένα να βοηθήσει πραγματικά τα κυπριακά συμφέροντα στις κατευθύνσεις που στοχεύει.
Οι Τούρκοι δε, είναι απρόβλεπτοι και θα είναι πολύ δύσκολος αντίπαλος για το μέλι της ΝΑ Μεσογείου.
Όλα δείχνουν ότι η ενδοτική πολιτική της Ελλάδας μπορεί να τιμωρηθεί με άμεσες επιπτώσεις στο πολιτικό σκηνικό.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS