Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτωτικές τάσεις στη Wall Street, μετά από δύο ημέρες κερδών - Τα «βλέμματα» στον πληθωρισμό ΗΠΑ

Πτωτικές τάσεις στη Wall Street, μετά από δύο ημέρες κερδών - Τα «βλέμματα» στον πληθωρισμό ΗΠΑ
Με ήπιες απώλειες άνοιξε η Wall Street, ανακόπτοντας δύο ημέρες κερδών
Με ήπιες απώλειες άνοιξε σήμερα (13/2/2018) η Wall Street, ανακόπτοντας δύο ημέρες κερδών, που είχαν μετριάσει τις ανησυχίες των επενδυτών για μια επικείμενη διόρθωση στις αγορές, καθώς τα «βλέμματα» στρέφονται στα αυριανά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Περί τις 16:35, ο Dow Jones Industrial average υποχωρούσε κατά 0,6%, στις 24.456 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραφε απώλειες 0,6% και κινείτο στις 2.640 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,5% χαμηλότερα, στις 6.951 μονάδες.


Το ελληνικό ETF GREK σημειώνει πτώση 0,4% και διαμορφώνεται στα 10,5 δολ.
Οι τρεις κύριοι δείκτες της Wall Street έκλεισαν χθες με σημαντικά κέρδη, έχοντας καταγράψει ενδοσυνεδριακά άνοδο άνω του 2%, μετά το χειρότερο sell-off των τελευταίων δύο ετών που κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα, αν και οι επενδυτές εμφανίζονται ανήσυχοι, καθώς η μεταβλητότητα παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα.
Ειδικότερα, ο Dow Jones κατέγραψε χθες κέρδη 410 μονάδων ή 1,7%, ενώ και οι S&P 500 και Nasdaq σημείωσαν άνοδο άνω του 1%.
Οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τις αγορές ομολόγων, καθώς η άνοδος της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ σε υψηλά τεσσάρων ετών άσκησε έντονες πιέσεις στις αγορές μετοχών, πυροδοτώντας το μαζικό sell-off.
Η απόδοση του 10ετούς κόστους δανεισμού των ΗΠΑ κινείται πτωτικά σήμερα, περί του 2,84%, ενώ χθες είχε ανέλθει στο νέο υψηλό τεσσάρων ετών του 2,902%.
Παράλληλα, οριακά υψηλότερα κινείται ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE Volatility Index (VIX) ή «δείκτης φόβου», καταγράφοντας άνοδο της τάξεως του 3%, στις 26 μονάδες.
Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης είχε ξεπεράσει την προηγούμενη Δευτέρα (5/2) τις 50 μονάδες, για πρώτη φορά από το 2015.
Πρόσφατα αυξήθηκε εκ νέου η μεταβλητότητα στην αγορά, εν μέσω των αυξημένων φόβων για άνοδο του πληθωρισμού και για αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Ο δείκτης-βαρόμετρο S&P 500 έχει σημειώσει κινήσεις άνω του 1% στις έξι από τις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης είχε καταγράψει μόλις 8 κινήσεις τέτοιου μεγέθους στο σύνολο του 2017.


Πάντως, η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, Loretta Mester, δήλωσε σήμερα πως το πρόσφατο sell-off στη χρηματιστηριακή αγορά και η άνοδος της μεταβλητότητας δεν θα βλάψουν τις συνολικά ισχυρές προοπτικές της οικονομίας, προειδοποιώντας για μια ενδεχόμενη υπερβολική αντίδραση στην αναταραχή.
«Ενώ μια βαθύτερη και μια πιο επίμονη πτώση στις αγορές μετοχών θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη και να οδηγήσει σε μείωση της ανάληψης ρίσκου και των δαπανών, οι κινήσεις που έχουμε δει είναι πολύ μακριά από αυτό το σενάριο», δήλωσε η Mester.
«Κατά την άποψή μου, τα θεμελιώδη μεγέθη που υποστηρίζουν την οικονομία είναι πολύ υγιή», πρόσθεσε η ίδια.
Η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ δήλωσε ακόμη ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να συνεχιστεί με ρυθμό «παρόμοιο με τον περσινό», όταν η Fed αύξησε τα επιτόκια τρεις φορές.
Η Mester πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός θα επιταχυνθεί φέτος, αλλά όχι με έναν ρυθμό που να απαιτεί μια ταχύτερη αντίδραση της Fed, καθώς σταδιακά πλησιάζει προς τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 2%.
Στο «μέτωπο» των εμπορευμάτων, πτωτικά κινείται σήμερα το πετρέλαιο, καθώς ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ, είναι πιθανό να ξεπεράσει την αύξηση της ζήτησης κατά το τρέχον έτος.
Το Brent υποχωρεί κατά 0,7%, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 62,1 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του 0,9%, στα 58,7 δολ. ανά βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης