Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η «Ανάσταση» της Nokia – Η αξία της φινλανδικής εταιρείας ενισχύθηκε 70% το 2017!

tags :
Η «Ανάσταση» της Nokia – Η αξία της φινλανδικής εταιρείας ενισχύθηκε 70% το 2017!
Η Nokia Technologies επανέρχεται δυναμικά στο παγκόσμιο επιχειρείν! 
Η τεχνολογική εταιρεία που «συντρόφευσε» εκατομμύρια (ή δισεκατομμύρια) πολίτες την πρώτη δεκαετία με τον ερχομό της νέας χιλιετίας, ξεκίνησε ένα δυνατό «comeback» στο παγκόσμιο επιχειρείν, μετά από χρόνια «απουσίας».
Πρόκειται φυσικά για τη φινλανδική Nokia Technologies, την εταιρεία τηλεπικοινωνιών που έγινε δημοφιλής με τα άκρως ανθεκτικά και πρωτοπόρα κινητά τηλέφωνα, πριν κυριαρχήσει το λογισμικό Android.
Η Nokia, ως γνωστόν, κάποτε κυριαρχούσε στον χώρο των κινητών, αλλά έχασε έδαφος κατά την άνοδο των smartphones- και στη συνέχεια επέλεξε τα Windows της Microsoft για τη σειρά Lumia.
Η εμφάνιση του iPhone το 2007 στην παγκόσμια αγορά κατάφερε καίριο πλήγμα για τη Nokia και τα, μέχρι τότε, δημοφιλέστατα κινητά τηλέφωνά της.
Άρχισαν η οικονομική «αιμορραγία» και η περιστολή του μεριδίου αγοράς, ενώ ζημία προκλήθηκε και από την επιτυχία των συσκευών της νοτιοκορεατικής Samsung.
Το 2011, ο βραχίονας των κινητών τηλεφώνων της Nokia είχε μεταμορφωθεί σε «φλεγόμενη πλατφόρμα», όπως την αποκάλεσε τότε ο Αμερικανός διευθύνων σύμβουλός της.
Ως διέξοδος επιλέχθηκε ο φινλανδικός όμιλος να πουλήσει τo 2013 τη Nokia Mobile, τον βραχίονα κατασκευής κινητών τηλεφώνων του στην αμερικανική Microsoft.
Ο βραχίονας κατασκευής τηλεπικοινωνιακών δικτύων παρέμεινε αμετάβλητος.
Εν συνεχεία, αποδείχθηκε ότι η εξαγορά αυτή που έκανε η Microsoft είχε καταστροφικές συνέπειες.
Τα Nokia με το λογισμικό Windows της Microsoft δεν κατόρθωσαν να κατακτήσουν ικανό μερίδιο αγοράς, εξαιτίας του ότι σε αυτήν δεσπόζει το λογισμικό iOS της Apple και το αντίπαλό της Android.
Βέβαια, η Nokia παραμένει κολοσσός στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, και ειδικά των υποδομών, και μετά την αποτυχία του εγχειρήματος με τη Microsoft στράφηκε στη φινλανδική ΗΜD Global.
Μετά τη συμφωνία εξαγοράς του τμήματος τηλεφώνων από τη Microsoft το 2014, η Microsoft συνέχισε να πωλεί φθηνότερα βασικά τηλέφωνα υπό το όνομα της Nokia και τα smartphones Lumia υπό το δικό της, ωστόσο πέρυσι εγκατέλειψε και τους δύο τομείς δραστηριότητας.
Η HMD, τον Δεκέμβριο του 2016, ανέλαβε το τμήμα feature phones της Nokia και υπέγραψε συμφωνία με την οποία της επιτρέπεται η αποκλειστική χρήση του brand της Nokia σε τηλέφωνα και tablets για την επόμενη δεκαετία.
Το 2017 υπήρξε το έτος που επέφερε την «Ανάσταση» της εταιρείας, με την αξία του brand να εκτοξεύεται κατά 70,8%, στα 8,4 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με την έρευνα της βρετανικής Brand Finance!
Επίσης, η εταιρεία παρουσίασε έσοδα 1,65 δισεκ. δολάρια το περασμένο έτος, επίδοση τριπλάσια από το 2014, με τα λειτουργικά κέρδη να εκτοξεύονται άνω του 90%, σε σχέση με ένα έτος νωρίτερα!
Θετικά συνέβαλε και η συγχώνευση με την Alcatel Lucent, το 2016, καθώς ενίσχυσε τις πωλήσεις στη Βόρεια Αμερική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης