Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το αμερικανικό 10ετές θα φθάσει έως 3,5% - Κίνδυνος για νέο sell off στη Wall Street

Το αμερικανικό 10ετές θα φθάσει έως 3,5% - Κίνδυνος για νέο sell off στη Wall Street
Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου θα κινηθεί ακόμα υψηλότερα
Τον κώδωνα του κινδύνου για το αμερικανικό 10ετές ομόλογο έχουν αρχίσει να κρούουν θεσμικοί επενδυτές και διαχειριστές hedge funds.
Πολλοί πλέον «βλέπουν» ότι η απόδοση του θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει το 3% -ενόψει της συνεδρίασης της Fed τον Μάρτιο του 2018- κάτι που θα στρώσει το έδαφος για το επόμενο sell off στη Wall Street.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η Deutsche Bank «βλέπει» την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου άνω του 3% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Goldman Sachs Asset Management που αναμένει περαιτέρω εκτόξευση της απόδοσης του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου μέσα στο α' 6μηνο του 2018, κάνοντας λόγο για απόδοση ακόμη και στο 3,5%.
Πάντως, η γαλλική Societe Generale προειδοποιεί πως ο δείκτης S&P 500 ενδέχεται να υποχωρήσει μεταξύ 2.300 και 2.500 μονάδων, σε περίπτωση που το σημαντικότερο χρεόγραφο του κόσμου ξεπεράσει το 3%.
Επισημαίνεται ότι ο Dow Jones υποχώρησε κατά 2.400 μονάδες (ήτοι 9%) από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 9 Φεβρουαρίου του 2018 καθώς οι επενδυτές ανησύχησαν για την απειλή του πληθωρισμού.
Την ίδια στιγμή, όμως, οι επενδυτές προχώρησαν και σε πωλήσεις στην αγορά ομολόγων.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου εκτοξεύθηκε από 2,62% έως 2,85%.
Στη συνέχεια κινήθηκε και πάλι υψηλότερα τη Δευτέρα (12/2/2018), διότι οι επενδυτές συνέχισαν τις πωλήσεις ομολόγων, ακόμα κι ενώ ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 400 μονάδες.
«Ενώ οι μετοχές κάνουν ένα διάλειμμα… δεν υπάρχει καμία αντίδραση στα ομόλογα» δήλωσε ο Peter Boockvar της Bleakley Advisory Group.
Σύμφωνα με το CNNmoney όσο περίεργο κι αν ακούγεται ένας λόγος για το διπλό sell off είναι ότι η οικονομία είναι πολύ ισχυρή.
Οι επενδυτές προχωρούν σε πωλήσεις ομολόγων καθώς η οικονομία ανάπτυξη έχει απογειωθεί και διότι πιστεύουν ότι λόγω της ανόδου του πληθωρισμού θα έρθουν και αυξήσεις των επιτοκίων.
Την ίδια στιγμή, λόγω της αύξησης του προϋπολογισμού των ΗΠΑ, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέες εκδόσεις ομολόγων.
Το γεγονός ότι τα ομόλογα δεν σημείωσαν ράλι την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ στις μετοχές σημειωνόταν sell off «δεν εμπνέει εμπιστοσύνη» ότι οι αποδόσεις θα υποχωρήσουν κάποια στιγμή σύντομα, επεσήμανε σε πρόσφατη ανάλυση της η Morgan Stanley.
Αν και η περασμένη εβδομάδα ήταν η χειρότερη των τελευταίων 2 ετών για τον Dow Jones και τον S&P 500, οι αποδόσεις του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες.
«Βιώνουμε μια αλλαγή καθεστώτος», δήλωσε ο Terry Sandven της U.S. Bank Wealth Management.
Ο Hornbach επεσήμανε ότι οι μετοχές ενδέχεται να πρέπει να υποχωρήσουν ακόμα περισσότερο, μέχρι οι αποδόσεις να αρχίσουν να μειώνονται όπως θα έκαναν κανονικά.
«Τουλάχιστον, τα risky assets πρέπει να κινηθούν ακόμα χειρότερα από την προηγούμενη εβδομάδα, προκειμένου να μειωθούν οι αποδόσεις» επεσήμανε ο ίδιος.
Η χρηματιστηριακή αγορά πιθανότατα δεν θα αντιδράσει καλά σε μια ξαφνική άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια κάνουν τις μετοχές να φαίνονται λιγότερο ελκυστικές συγκριτικά.
«Εάν αρχίσουν να διαμορφώνονται στο 3%, θα σημειωθεί ακόμα κύμα πωλήσεων», δήλωσε ο Ian Winer της Wedbush Securities.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης