Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καναδάς: Προβλήματα στις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ ακόμη και αν υπογραφεί η NAFTA

Καναδάς: Προβλήματα στις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ ακόμη και αν υπογραφεί η NAFTA
Ο Καναδάς στέλνει το 75% των εξαγωγών του στις ΗΠΑ και είναι ευάλωτος στον αυξανόμενο προστατευτισμό των ΗΠΑ
Οι εμπορικές προκλήσεις από τις αμερικανικές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να προκαλούν αναταράξεις στον Καναδά, ακόμη και αν οι συνομιλίες για τον εκσυγχρονισμό της Βορειοαμερικανικής Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών (NAFTA) ολοκληρωθούν με επιτυχία, όπως ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης του χώρας την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018.
Ο Καναδάς στέλνει το 75% των εξαγωγών του στις ΗΠΑ και είναι ευάλωτος στον αυξανόμενο προστατευτισμό των ΗΠΑ, από τότε που ο πρόεδρος Donald Trump ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2017.
Οι συζητήσεις για την επικαιροποίηση της NAFTA κινούνται με αργό ρυθμό, καθώς ο Καναδάς και το Μεξικό πρέπει να αντιμετωπίσουν μια σειρά ριζοσπαστικών αιτημάτων των ΗΠΑ για αλλαγές.
Οι διαπραγματεύσεις υποτίθεται ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του Μαρτίου 2018,
"Ακόμη και αν υπογραφεί αύριο μια νέα συμφωνία στο πλαίσιο της NAFTA, νομίζω ότι θα εξακολουθήσουμε να αντιμετωπίζουμε πολλές αναταραχές στις εμπορικές μας σχέσεις με τις ΗΠΑ", δήλωσε ο Timothy Sargent, ανώτατος αξιωματούχος στο Υπουργείο Εμπορίου του Καναδά.
Ο Sargent, μιλώντας σε διάσκεψη στην Οτάβα που διοργάνωσε το Καναδικό Ινστιτούτο Παγκόσμιων Υποθέσεων, σημείωσε τις πρόσφατες κινήσεις των ΗΠΑ για την επιβολή δασμών στην καναδική ξυλεία, τα εμπορικά αεροσκάφη και ορισμένα προϊόντα χαρτιού. Όλες οι κινήσεις προκλήθηκαν από καταγγελίες από αμερικανικές εταιρείες.
Ο Sargent ανέφερε επίσης την πρόσφατη κίνηση του Trump για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές ηλιακών συλλεκτών.
"Νομίζω ότι μπορούμε να περιμένουμε περισσότερα", είπε.
"Ο τρόπος με τον οποίο το αμερικανικό σύστημα έχει δημιουργηθεί είναι πολύ εύκολο για τις επιχειρήσεις που πιστεύουν ότι αντιμετωπίζουν προκλήσεις να προχωρήσουν και να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα ή μέτρα αντιντάμπινγκ.
Πιστεύω λοιπόν ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες προκλήσεις για τον Καναδά".
Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Καναδάς ξεκίνησε μια εμπορική καταγγελία εναντίον των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, αμφισβητώντας τη χρήση δασμών αντιντάμπινγκ και αντεπιδοτήσεων από την Ουάσιγκτον.
Ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, μιλώντας στο τέλος των τελευταίων συνομιλιών της NAFTA στο Μόντρεαλ τον περασμένο μήνα, χαρακτήρισε την κίνηση "άνευ προηγουμένου, περιφρονητική, ακόμη και καταστροφική".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης