Οικονομία

«Πρόβατο» ανάμεσα σε «λύκους» τα ελληνικά ομόλογα – Οι τύψεις των επενδυτών της 7ετους έκδοσης

tags :
«Πρόβατο» ανάμεσα σε «λύκους» τα ελληνικά ομόλογα – Οι τύψεις των επενδυτών της  7ετους έκδοσης
«Πρόβατο» ανάμεσα σε «λύκους» τα ελληνικά ομόλογα – Οι τύψεις των επενδυτών της  7ετους έκδοσης
Η Ελλάδα προχώρησε στην έκδοση νέου επταετούς ομολόγου ύψους 3 δισ. ευρώ την Πέμπτη (8/2), με μια πολύ υγιή απόδοση 3,5%, αντλώντας κεφάλαια σε μια αρκετά ταραχώδη εβδομάδα στις διεθνείς αγορές λόγω του sell-off σε Wall Street και Ευρώπη.
Η απόδοση του επταετούς ελληνικού ομολόγου τώρα διαμορφώνεται κοντά στο 4%.
Τα οφέλη της έκδοσης διατέθηκαν στην Ελλάδα και όχι στους επενδυτές αναφέρει σε ανάλυση του το Bloomberg.
Με την έκδοση (του 7ετους ομολόγου) να προσελκύει προσφορές 6 δισ. ευρώ, δεν υπήρχε έλλειψη ζήτησης, ωστόσο τώρα οι αγοραστές έχουν τύψεις αναφέρει χαρακτηριστικά το διεθνές πρακτορείο.
Η "φτωχή" απόδοση του νέου επταετούς ελληνικού ομολόγου, επηρέασε επίσης την απόδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου που εκδόθηκε στον Ιούλιο του 2017.



Το ελληνικό επταετές ομόλογο, είναι το πρώτο κρατικό ευρωπαϊκό ομόλογο που η απόδοσή του δεν ενθουσιάζει τις αγορές κατά τη διάρκεια του 2018.
Αυτό θα μπορούσε να δυσχεράνει τις εκδόσεις και άλλων κρατικών εκδόσεων ομολόγων χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Και υπάρχουν πολλά ομόλογα για να διαλέξουν οι επενδυτές.
Μέχρι τις 14/2 τα κρατικά ομόλογα που έχουν εκδοθεί στην Ευρώπη, αποτελούν το 26,5% των συνολικών εκδόσεων, έναντι 23% την αντίστοιχη περίοδο του 2017.
Εάν συμπεριληφθούν και οι εκδόσεις κρατικών οργανισμών και εταιριών, τότε όπως αναφέρει το Bloomberg το ποσοστό των εκδόσεων ομολόγων εκτινάσσεται στο 50% των συνολικών εκδόσεων.
Είναι ένα περίεργο αποτέλεσμα, όπως τονίσει το Bloomberg, δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή αγορά νέων εκδόσεων ομολόγων πρέπει να απευθύνεται περισσότερο για τις εταιρείες.
Για παράδειγμα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)- ο οποίος δημιουργήθηκε για τη χρηματοδότηση της διάσωσης της Ελλάδας - έχει ήδη προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων που αντιστοιχούν στο 50% του ετήσιου πλάνου του, που ανέρχεται στα 28 δισ. ευρώ.
Ο EFSF έχει εκδώσει τρία ομόλογα μέσα στο 2018 συνολικού ύψους 13,5 δισ. ευρώ, με τις ωριμάνσεις των ομολόγων να κυμαίνονται από 6 έως 23 χρόνια.
Αυτή είναι μια σχεδόν απρόσμενη βιασύνη για να ολοκληρωθεί το ετήσιο χρονοδιάγραμμα χρηματοδότησης το συντομότερο δυνατό.
Είναι έξυπνο για τον εκδότη (EFSF), αλλά λιγότερο για τον επενδυτή.
Οι δανειολήπτες προσπαθούν να προωθήσουν τις ομολογιακές τους εκδόσεις  σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, αλλά με περισσότερες Kεντρικές Tράπεζες να προλειαίνουν το έδαφος για σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής, οι επενδυτές δεν πρόκειται να παίξουν αυτό το "παιχνίδι" εκτός αν η απόδοση είναι γενναιόδωρη.
Είναι ένας συνεχιζόμενος αγώνας, δεδομένου ότι η απόδοση του γερμανικού 10εοτυς ομολόγου έχει αυξηθεί απότομα από τα χαμηλά του στα μέσα Δεκεμβρίου 2017 των 30 μονάδων βάσης.

Αναζήτηση αποδόσεων;



Ομόλογα ύψους άνω των 20-25 δισ. ευρώ αναμένεται να εκδοθούν αυτή την εβδομάδα (12/2-17/2) σε τακτικές δημοπρασίες από την Ιταλία και τη Γερμανία, το Βέλγιο σχεδιάζει την έκδοση ενός κοινοπρακτικού "πράσινου" ομολόγου.
Οι χώρες θα πρέπει να ακολουθήσουν προσεκτικά την έκδοση ομολόγων με μεγάλες ωριμάνσεις καθώς η ζήτηση μπορεί να μετατοπίζεται ήδη



Αυτό μπορεί να μην είναι και πολύ μακριά, καθώς η κρίσιμη ημερομηνία της 4ης Μαρτίου πλησιάζει.
Τότε το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα διεξαγάγει ψηφοφορία για την επικύρωση του μεγάλου συνασπισμού και οι Ιταλοί έχουν βουλευτικές εκλογές με το αποτέλεσμά τους να είναι αβέβαιο.
Ενώ το 2018 δεν έχει στο καλεντάρι του τα πολιτικά γεγονότα που είχε το 2017, οι αγοραστές ομολόγων θα ήταν ανόητο να αγνοήσουν κάποιες βασικές ημερομηνίες.
Ακριβώς όπως θα ήταν εάν αγοράσει κάποιος επενδυτής μια νέα ομολογιακή έκδοση, χωρίς να εξετάσει προσεκτικά πρώτα τους κινδύνους.







www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης