Μη βιώσιμο το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ, προειδοποιεί ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος

Μη βιώσιμο το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ, προειδοποιεί ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος
Ο Διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών προειδοποιεί για το «μη βιώσιμο» δημόσιο χρέος των ΗΠΑ
Το δημόσιο χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών κρίνεται ως «μη βιώσιμο», προειδοποίησε σήμερα (13 Φεβρουαρίου 2018) ο Διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Director of National Intelligence) κ. Dan Coats, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου.
Μάλιστα, ο κ. Coats υπογράμμισε ότι, ταυτόχρονα, το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος της χώρας αποτελεί μία μεγάλη απειλή για την εθνική ασφάλειά της.
Το δημόσιο χρέος της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου έχει ξεπεράσει τα 20 τρισεκ. δολάρια και οδεύει ολοταχώς προς τα 21 τρισεκ., ξεπερνώντας, πλέον, το 100% του αμερικανικού ΑΕΠ.
Οι δηλώσεις έρχονται μία μόλις ημέρα αφότου η κυβέρνηση του Προέδρου Donald Trump παρουσίασε τον προϋπολογισμό για το 2019, ο οποίος θα εκτοξεύσει στο 1 τρισεκ. το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Το ποσό προστίθεται στην «τρύπα» 1,5 τρισεκ. δολαρίων που θα δημιουργήσει στους προϋπολογισμούς η πρόσφατη φορολογική μεταρρύθμιση, την περίοδο 2018-2027.
Την ίδια στιγμή, το χρέος των αμερικανικών νοικοκυριών εκτοξεύτηκε στο νέο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 13,15 δισεκ. δολαρίων, στα τέλη του περασμένου έτους, επίδοση κατά 193 δισεκ. δολάρια (1,5%) αυξημένη σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.
Όπως αναφέρει στην έκθεσή της η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve) της Νέας Υόρκης, εντός του 2017 καταγράφηκε αύξηση 1,6%, 0,7%, 3,2% και 1,5% σε ό,τι αφορά στα στεγαστικά δάνεια, τα δάνεια για την αγορά αυτοκινήτων, τα δάνεια για πιστωτικές κάρτες και τα φοιτητικά δάνεια, αντίστοιχα.
Πρόκειται για το 14ο συνεχόμενο τρίμηνο που το χρέος των νοικοκυριών στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνεται, με το ποσό, πλέον, να είναι κατά 473 δισεκ. δολάρια υψηλότερο από το τρίτο τρίμηνο του 2008, οπότε και η παγκόσμια οικονομία, και ειδικά η αμερικανική, βίωσε έντονα τη χειρότερη χρηματοπιστωτική κρίση όλων των εποχών.
Να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια των προαναφερθέντων 14 τριμήνων, η συνολική ενίσχυση διαμορφώνεται σε 17,9%!

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS