Έρευνα: Στο περιθώριο όλο και περισσότεροι Αμερικανοί, λόγω των πολιτικών που ευνοούν τους πλουσίους

Έρευνα: Στο περιθώριο όλο και περισσότεροι Αμερικανοί, λόγω των πολιτικών που ευνοούν τους πλουσίους
Σε λάθος κυβερνητικές πολιτικές και όχι λάθος προσωπικές επιλογές, αποδίδει τη δεινή οικονομική κατάσταση ουκ ολίγων Αμερικανών η Prosperity Now
Στις λανθασμένες πολιτικές του Λευκού Οίκου και όχι στις προσωπικές επιλογές των ατόμων, αποδίδει η Prosperity Now τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει ουκ ολίγοι Αμερικανοί, κατακεραυνώνοντας τους πολιτικούς της χώρας.
Όπως σχολιάζει η Μ.Κ.Ο., στην έκθεσή της «Prosperity Now Scorecard» για το 2018, το σύστημα στοιβάζει όλα τα μέτρα στις χαμηλότερες εισοδηματικές τάξεις, προς όφελος των πλουσιότερων.
Ένα ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί και η πρόσφατη φορολογική μεταρρύθμιση, να προσθέσουμε εμείς…
«Ακούμε ολοένα και περισσότερο πως η φτώχεια οφείλεται σε λανθασμένες προσωπικές επιλογές των πολιτών, στους “ανεύθυνους που ξοδεύουν τα χρήματά τους σε ποτά και γυναίκες”, όπως δήλωσε και ο Γερουσιαστής Chuck Grassley.
Όλα αυτά, όμως, είναι απλά μύθοι», σημειώνει χαρακτηριστικά η Μ.Κ.Ο..
Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε πρόσφατα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Organization for Economic Cooperation and Development), πάνω από το ένα πέμπτο των Αμερικανών συνταξιούχων βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, με το ποσοστό να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, καθώς η εισοδηματική ανισότητα στις Η.Π.Α. ενισχύεται.
Οι οικονομολόγοι του Ο.Ο.Σ.Α. καλούσαν την Ουάσιγκτον να αναλάβει άμεσα δράση για τη μείωσης της φτώχειας των ηλικιωμένων, χωρίς να επιβαρύνει τα συνταξιοδοτικά, συστήματα, καθώς ο πληθυσμός γερνά, πλέον, γρηγορότερα.
Ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι η προσφορά ευέλικτης ή «σταδιακής» συνταξιοδότησης.
Στο πλαίσιο αυτού του συστήματος, οι εργαζόμενοι ηλικιωμένοι θα λαμβάνουν πλήρη ή μερική σύνταξη, ενώ θα συνεχίζουν να εργάζονται αμειβόμενοι, συχνά με μειωμένες ώρες.
Η πλήρης ηλικία συνταξιοδότησης στις Η.Π.Α. έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, σε 67 χρόνια για τους ανθρώπους που γεννήθηκαν το 1960 και αργότερα.
Πριν από λίγες ημέρες, ο Νομπελίστας οικονομολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Princeton, κ. Angus Deaton, ανέφερε πως οι πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών που στερούνται τα πολύ βασικά όπως κατοικία και φαγητό, υπολογίζονται σε περίπου 5,3 εκατομμύρια, μία επίδοση που είναι υψηλότερη -κατά απόλυτο αριθμό και όχι ποσοστό- από την αντίστοιχη χωρών της Αφρικής ή της Ασίας, όπως η Σιέρα Λεόνε και το Νεπάλ.
Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στους New York Times, ο καθηγητής αναφέρει πως η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει ότι οι άνθρωποι που ζουν με λιγότερο από 1,90 δολάρια την ημέρα, είναι οι φτωχότεροι του κόσμου.
Ο κ. Deaton εκτιμά πως ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε περίπου 4 δολάρια την ημέρα για τις Η.Π.Α., επειδή υπάρχουν ανάγκες που στις πλούσιες, ψυχρές, αστικές χώρες, είναι λιγότερο απαραίτητες από ότι στις φτωχές χώρες.
«Υπάρχουν εκατομμύρια Αμερικανών, των οποίων η ταλαιπωρία, λόγω της υλικής φτώχειας και της άσχημης υγείας, είναι τόσο κακή ή χειρότερη από αυτή των ανθρώπων στην Αφρική ή στην Ασία.
Ένας Ινδός χωρικός δαπανά λίγα ή τίποτα για τη στέγαση, τη θερμότητα ή την φροντίδα των παιδιών, ενώ ένας φτωχός εργαζόμενος στον γεωργικό τομέα στις τροπικές περιοχές μπορεί να περάσει με μικρά ρούχα ή μεταφορές», αναφέρεται στο άρθρο.
Ο κ. Deaton διαμηνύει ότι είναι καιρός να σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι μόνο οι μη Αμερικανοί είναι πραγματικά φτωχοί και ότι ορισμένα από τα φιλανθρωπικά δώρα που προέρχονται από τις Η.Π.Α. στην Ασία και την Αφρική, πρέπει να στραφούν προς το εσωτερικό.
Σε πρόσφατη συνέντευξη στο MarketWatch, ο καθηγητής είχε πει ότι ο καπιταλισμός των Η.Π.Α. δεν λειτουργεί για όλους τους Αμερικανούς.
Να υπενθυμιστεί πως ο Angus Deaton έλαβε στις 12 Οκτωβρίου 2015, το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών για το 2015.
Το Νόμπελ απονεμήθηκε στον γεννημένο στη Σκωτία, το 1945, καθηγητή για την ανάλυση του για «την κατανάλωση, τη φτώχεια και την κοινωνική πρόνοια», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών.
Ειδικότερα, «για το σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής που προωθεί την ευημερία και μειώνει τη φτώχεια, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε τις ατομικές επιλογές κατανάλωσης», ανέφερε η επιτροπή, προσθέτοντας πως «περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, ο Angus Deaton έχει ενισχύσει αυτή την κατανόηση».

Διαβάστε: WEF: Ο θάνατος του «American Dream» - Οι ΗΠΑ αγνοούν τις τεράστιες ανισότητες
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS