Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δίκη Siemens: Στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ το ένα εκατομμύριο μάρκα που πήρε ο Τσουκάτος

Δίκη Siemens: Στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ το ένα εκατομμύριο μάρκα που πήρε ο Τσουκάτος
Στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ κατέληξαν τα χρήματα που πήρε το 1999 από τη Siemens ο Θεόδωρος Τσουκάτος, κατέθεσε ο Σπύρος Αυγερινός
Στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ κατέληξαν τα χρήματα που πήρε το 1999 από τη Siemens ο Θεόδωρος Τσουκάτος, κατέθεσε σήμερα (13/2/2018) στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο άλλοτε υπεύθυνος οικονομικών του κόμματος, Σπύρος Αυγερινός, αλλάζοντας την αρχική του κατάθεση.
Καταθέτοντας στη δίκη για τη σύμβαση «8002» μεταξύ της γερμανικής εταιρείας και του ΟΤΕ, σχεδόν δέκα χρόνια μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης του ενός εκατομμυρίου μάρκων που πήρε ο κ. Τσουκάτος, ο κ. Αυγερινός επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς του ίδιου του κατηγορούμενου, που μέχρι πρότινος δεν επιβεβαίωνε το κόμμα, ότι δηλαδή το ποσό εισήλθε στο ΠΑΣΟΚ .
Ο μάρτυρας μάλιστα ανατρέποντας την αρχική του θέση ότι ουδέποτε παρελήφθησαν από το Κίνημα χρήματα της Siemens, τόνισε ότι τότε δεν γνώριζε ότι τα χρήματα προέρχονταν από τη γερμανική εταιρεία.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι τώρα θεωρεί πως το ποσό αυτό ήταν χορηγία και δεν σχετίζεται με την υπόθεση της ανάθεσης στη Siemens του έργου της ψηφιακοποίησης των κέντρων του ΟΤΕ, δηλαδή με τη σύμβαση «8002».
«Ο Θόδωρος Τσουκάτος είχε φέρει περίπου 150 εκατομμύρια δραχμές στο κόμμα τον Φεβρουάριο του 1999 αλλά τότε δεν ήξερα ότι ήταν από τη Siemens.
Ήμουν μπροστά όταν είχε φέρει μέρος των χρημάτων και πήρε κουπόνια τα οποία καταστράφηκαν σε μεταγενέστερο χρόνο», κατέθεσε ο μάρτυρας, ενώ πρόσθεσε πως οι δεσμίδες κουπονιών ήταν μία συνήθης πρακτική να φτάνουν στα ταμεία του κόμματος χρήματα με αυτό τον τρόπο.
Λόγω της αναίρεσης των αρχικών του καταθέσεων, ο κ. Αυγερινός δέχτηκε «βροχή» ερωτήσεων από την έδρα.
«Είπατε ότι ήταν κοινό μυστικό πως έρχονταν χρήματα με αυτό τον τρόπο στο κόμμα», τόνισε ο πρόεδρος για να ρωτήσει η εισαγγελέας τον μάρτυρα:
«Πόσο νόμιμη ήταν αυτή η διαδικασία;».
«Τα ποσά μπορεί να ήταν μικρότερα.
Ήταν γνωστός αυτός που έπαιρνε τα κουπόνια αλλά δεν έλεγε από πού φέρνει τα χρήματα», απάντησε ο κ. Αυγερινός.
«Στην πρώτη μου κατάθεση πίστευα πως απαντούσα για χρήματα που αφορούσαν μόνο τη Siemens… κατάλαβα λάθος την ερώτηση, τότε» δικαιολογήθηκε ο μάρτυρας.
«Δεν είναι καν προς αξιολόγηση αυτά που λέτε.
Το μυαλό σας δουλεύει καλύτερα απ' όλους μας.
Πραγματικά δεν εκπλήσσομαι αλλά λυπάμαι.
Γιατί όλα αυτά δεν τα είπατε νωρίτερα γι' αυτόν τον άνθρωπο και τον αφήσατε να έρθει κατηγορούμενος;», ρώτησε η εισαγγελέας.
«Δεν το είπα στην πρώτη κατάθεση (…)
Ήμουν μπροστά σε παραλαβές χρημάτων Τσουκάτου», τόνισε ο μάρτυρας.
«Τότε λέγατε πως δεν γνωρίζατε και δεν ήταν απαραίτητο να γνωρίζετε», σχολίασε η εισαγγελέας.
«Δεν είναι κάτι που είμαι περήφανος που είπα (…)
Τότε δεν ήθελα να πιστέψω ότι ήταν πραγματικότητα αυτά που είχα ως υποψία», τόνισε ο κ. Αυγερινός.
«Τελικά, ήρθαν τα λεφτά στο κόμμα;», ρώτησε η εισαγγελέας, για να λάβει την απάντηση «ναι» από τον μάρτυρα.
«Μάλιστα, κατηγορηματικά “ναι”, παρατήρησε η εισαγγελέας, προσθέτοντας:
«Τα χρήματα δηλαδή τα πήρε ο κ. Τσουκάτος από τον κ. Χριστοφοράκο γιατί ήθελε να ενισχύσει το κόμμα;», λαμβάνοντας τη θετική απάντηση του κ. Αυγερινού.
«Θεωρείτε λογικό τον τρόπο που ήρθαν τα χρήματα στην Ελλάδα:
Να διασκορπιστούν σε δέκα λογαριασμούς…
Προσπάθησε να τα αποκρύψει;», συνέχισε η εισαγγελέας.
«Δεν ξέρω τι του ζήτησε ο Χριστοφοράκος.
Δεν νομίζω πως προσπάθησε να αποκρύψει.
Θα το έλεγα “μία ασυνήθης διαδικασία” αλλά δεν ξέρω τα κίνητρά του», απάντησε ο μάρτυρας.
Ο μάρτυρας δέχθηκε σειρά ερωτήσεων για πρόσωπα του στενού κύκλου του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη καθώς και ο ίδιος διετέλεσε στέλεχος στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού και την ίδια περίοδο κατείχε και θέση στο ΔΣ του ΟΤΕ, ενόσω εξελισσόταν η διαδικασία για τη σύμβαση «8002».
Η εισαγγελέας επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα των προσώπων αυτών, ρωτώντας επίμονα το άλλοτε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ αν τελικά τα χρήματα είχαν ή όχι σχέση με το επίδικο έργο που ανέλαβε η Siemens.
«Κατόπιν όλων αυτών έχετε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα χρήματα αυτά δεν είχαν καμία σχέση με την εξελισσόμενη σύμβαση με τον ΟΤΕ», ρώτησε η εισαγγελέας.
«Ήταν χορήγηση της Siemens στο κόμμα», απάντησε ο κ. Αυγερινός.
Την ίδια ώρα, κληθείς να εξηγήσει για ποιο λόγο έδωσε χρήματα η εταιρεία στο κόμμα ο μάρτυρας απάντησε:
«Οι εταιρείες θέλουν να διατηρούν καλές σχέσεις με όλο το πολιτικό φάσμα και να υπάρχει η αίσθηση της ηθικής υποχρέωσης.
Δημιουργούν ευνοϊκό κλίμα με τα κόμματα για να μην βρεθούν από τη μεριά του χαμένου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης